Bursa ekolojik koşullarında bazı nohut çeşitlerinde farklı sıra aralıklarının verim ve verim komponentlerine etkileri
- Tez No: 79034
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİME AZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sıra arası, nohut çeşitleri, verim, verim komponentleri, Row Distance, chickpea varieties, yield, yield components
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz Bu araştırma, Bursa ekolojik koşullarında bazı nohut çeşitlerinde farklı sıra aralıklarının verim ve verim komponentleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 1995/96 ve 1996/97 vejetasyon dönemlerinde Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi 'nde yürütülmüştür. Araştırmada, Yerli ve Camtez nohut çeşitleri ile 5 farklı sıra arası mesafesi (20, 30, 40, 50 ve 60 cm) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda farklı sıra aralıklarının verim komponentleri üzerine etkisi farklı olmuştur. Bitki boyu, ilk baklanın yerden yüksekliği 60 cm sıra arası mesafesinde, bakla eni ise 50 cm sıra arası mesafesinde en yüksek değerleri vermişlerdir. Ana. dal sayısı, yan dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, baklada tane sayısı, bakla boyu, bitki verimi, biyolojik verim, tane verimi, hasat indeksi ve 1000 tane ağırlığı üzerine sıra arası mesafelerinin etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The Effects of Different Row Distances on The Yield and Yield Components in Some Chickpea Varieties under Bursa Ecological Conditions. ABSTRACT This research was carried out to determine the effects of different row distances on the yield and yield components of some chickpea varieties under Bursa ecological conditions at Uludağ University, Agricultural Faculty, Agricultural Research and Application Center in the vegetation periods of 1995/96 and 1996/97. Yerli and Carutez chickpea varieties were taken to the experiment in 5 different row distances (20, 30, 40, 50 and 60 cm). The results of this research showed that different row distances had different effect on yield components. While plant height, first pod forming node height gave the highest values at 60 cm row distance and pod width gave the highest value at 50 cm row distance. Effect of plant density was not significant on number of primary branches, number of secondary branches, number of pods plant“1, number of seeds plant”1, number of seeds pod _1, pod lenght, seed yield plant ~l, biological yield, seed yield, harvest index and 1000 seed weight.