Ultrason ile Belirlenen Epidural Kateter Boyunun Transüretral Cerrahilerde Postoperatif Epidural ve Ürolojik Komplikasyonlar Üzerine Etkisi: Gözlemsel Çalışma
The Effect of Epidural Catheter Length Determined by Ultrasoundon Postoperative Epidural and Urological Complications in Transurethral Surgery: An Observational Study
  1. Tez No: 790349
  2. Yazar: DOĞANCAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ CEREN KÖKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kombine spinal epidural anestezi, Nöroaksiyel ultrasonografi, Transüretral rezeksiyon, Epidural kateter uzunluğu, Combined spinal epidural anesthesia, Neuroaxial ultrasonography, Transurethral resection, Length of epidural catheter
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Spinal, epidural ve kombine spinal epidural (KSE) anestezi pratiğinde yıllardır kullanılmakta olan nöroaksiyel anestezi yöntemleridir. Birçok girişimsel işlemin olduğu gibi bu işlemlerin de komplikasyonları ve olası yan etkileri vardır. Kateter yerleşimi ve iğne ile ilişkili komplikasyonların insidansının azaltılması amacıyla son yıllarda vertebranın ultrasonografi (USG) görüntülemesi kullanımı ve buna ilişkin çalışmalar gittikçe artmaktadır. Bu çalışmanın da amacı transüretral cerrahi geçiren hastalarda KSE işlemi uygulanmasında ve epidural kateter yerleşim uzunluğunun belirlenmesinde USG kullanımının hastalarda gelişen komplikasyonlar ve hastaların konforları üzerine etkisini gözlemlemektir. Bu prospektif, gözlemsel çalışmaya KSE anestezi altında transüretral cerrahi geçiren 38 hasta katılmıştır. Hastalara oturur pozisyonda, lineer probla vertebral USG muayene yapılmış, vertebral aralık seviyeleri belirlenmiş, cilt-epidural aralık mesafesi ölçülmüş, girişim noktası olan L3-4 aralık cilt kalemi ile işaretlenmiş, epidural kateterin gönderilmesi planlanan uzunluk olan L3-4-T11 arası mesafe hesaplanmış ve bulgular kayıt altına alınmıştır. Hastalar postoperatif dönemde %0.125 bupivakainle hazırlanmış hasta kontrollü epidural analjezi cihazlarıyla 24 saat takip edilmiş, 1., 6., 12. Ve 24. saatlerdeki ağrı düzeyleri, idrar sondasına bağlı mesane iritasyonu bulguları ve KSE işleme bağlı komplikasyonlar açısından değerlendirlmiştir. Çalışmamızda nöroaksiyel girişim öncesinde, lineer USG probu kullanılarak yapmış olduğumuz ortalama 105 + 41,40 saniye süren vertebral muayenenin, vertebral aralığı ve orta hattı oldukça yüksek bir doğruluk oranıyla verdiğini gördük. Ultrasonografik muayene sonrası yapmış olduğumuz KSE girişim başarı ve yeterli anestezi oranı %100 olmuş ve operasyon için istenilen spinal seviyeye hastaların %97,4 oranda ulaşılmıştır. Lineer USG probu ile yapılan ölçümlerde ortalama epidural derinlik 4.65 ± 0,55 cm (minimum:3,82, maksimum:6.33 cm, medyan 4,67 cm) olarak hesaplanmış, hastaların hiçbirinde yapısal vertebral anormallik gözlenmemiştir. Hastalara KSE girişim için uygulanan girişim denemesi ortalama 2,03 (medyan:2) olup hastaların 63 hiçbirinde dural delinme olmamıştır. Hastaların epidural kateterlerinin yerleştirilme süresi ortancası 4 dakika bulunmuştur. 38 hastanın L3-4-T11 arası mesafelerinin USG ile hesaplanması ile elde edilen ortalama uzunluk 9,7 ± 1,30 cm (minimum:7,75 cm, maksimum:12,5 cm, medyan:9,5 cm) olarak bulunmuştur. Epidural derinlik ile L3-4-T11 arası uzunluğun arasında bir ilişki olup olmadığına Pearson korelasyon ile bakıldığında aralarında zayıf bir ilişki (R:0,1879) saptanmış ve bu istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p:0,2586). Hastaların KSE işlem esnasında gerçek epidural mesafe 5,92±0,82 cm (minimum: 4 cm, maksimum: 7,5 cm) olarak ölçülmüştür. USG ile bulunan cilt epidural mesafe ortalamaları 4,65±0,56 cm olarak bulunmuştur ve bu değerler de Pearson korelasyon testi ile değerlendirildiğinde bu değerler arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p=0,004). Bu veriler kullanılarak, 38 hastanın ölçüm U ortalamaları 14,36±1,53 cm, ölçüm M ortalamaları ise 15,93±0,81 cm olarak hesaplanmış olup, hastaların ortanca ölçüm M ve ortanca ölçüm U değerleri arasındaki fark 13 mm bulunmuştur. Ölçüm U ve ölçüm M ortalamaları Pearson korelasyon testi ile değerlendirildiğinde bu değerler arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p=0,004). Hastalara kombine spinal epidural anestezi uygulanmasının ve test dozu uygulanmasının ardından gelişebilecek komplikasyonları değerlendirdiğimizde hastaların 1'inde (%2,6) spinal anestezi sonrası bulantı görülmüştür, hastaya bulantısı için 4 mg ondansetron IV olarak uygulanmıştır ve hastada kusma olmamıştır. Hastaların 1 tanesinde (%2,6) hipotansiyon görülmüştür. Kalp hızının 60 atım/dakikanın altına düşmesi olarak tanımladığımız bradikardi 38 hastanın 19'unda (%50) görülmüştür, hastaların hiçbirinde atropin uygulanmasına gerek olmamıştır. Preoperatif ventriküler ekstrasistol (VES) öyküsü olan 1 hastada spinal anestezi sonrası VES meydana gelmiştir ve bu aritmi hastanın hemodinamisini bozmadığı için ekstra ilaç ve girişim uygulanmasına gerek görülmemiştir. Hastaların hiçbirinde bilinç değişikliği, ajitasyon, oryantasyon kaybı, uykuya meyil ve ağızda metalik tat hissi olmamıştır. 64 Hastaların 3'ü (%7,9) cerrahi işleme başlanmadan, seviye ve ağrı konrolü yapıldığında ağrı hissettiklerini ifade etmişlerdir. Bu hastalardan biri zamanla şikayetinin kalmadığını ifade etmiş ve sorunsuz bir cerrahi geçirmiştir; diğer iki hastaya ise epidural kateterden bupivakain eklemesi yapılmış ve uygun blok seviyesine ulaşılmasının ardından ameliyat başlatılmıştır, bu iki hastada da epidural bolus sonrası bir problemle karşılaşılmamıştır. Operasyon öncesi ağrı hisseden hastaların dışında, operasyona başladıktan sonra 3 hasta (%7,9) (3 hasta cerrahi başlangıcından sırayla 30, 60 ve 120 dakika sonra) ağrı hissettiğini ifade etmişlerdir. Bu hastalara da epidural kateterden bupivakain enjeksiyonu yapılmış ve sonrasında bir problemle karşılaşılmamıştır. Hastalarda hedeflenen T10 spinal seviyesi 27 (%71,1) hastada sağlanmıştır. Hastaların 37'si (%97,4) T10 seviyesi ve üstünde spinal anestezi ile operasyona verilmiş olup sadece 1 hastada bu seviyenin altında kalınmıştır. T11 seviyesi de operasyon için yeterli olduğu için hastaya ek bir işlem ve ilaç uygulamasına gerek duyulmamıştır. 4 (%10,5) hasta T6 seviyesi ve 4 (%10,5) hasta da T8 seviyesinde spinal anestezi sağlanmıştır. Birer hasta (%2,6) da T7, T9 ve T11 spinal seviyelerinde takip edilmiştir. Postoperatif ağrı düzeyleri açısından hastaların 1. saat, 6. saat, 12. saat ve 24. saat VAS skorları değerlendirildiğinde 1. saat ortalama 0,76±1,62, 6. saat VAS skorları ortalama 0,97±1,15, 12. saat VAS skorları ortalama 0,50±0,95 ve 24. saat VAS skorları ortalama 0,32±0,62 olarak bulunmuştur. Hastaların 1. saat, 6. saat, 12. saat ve 24. saat nümerik derecelendirme skalası (NRS) skorları değerlendirildiğinde 1. saat ortalama 0,87±1,80, 6. saat NRS skorları ortalama 1,13±1,07 12. saat NRS skorları ortalama 0,68±0,99 ve 24. saat NRS skorları değerlendirildiğinde ise ortalama 0,37±0,63 olarak bulunmuştur. Hastalara epidural HKA'dan verilen toplam analjezik hacimleri değerlendirildiğinde 1. saatte ortalama 5,41±2,05 mL, 6. Saatte ortalama 23,57±10,16 mL, 12. Saatte ortalama 42,48±12,51 mL ve 24. saatte ortalama 86,14±14,88 mL %0.125 bupivakain verilmiştir. Hastaların 24 saatlik takip boyunca toplam 16'sında (%42,1); saatlik olarak da 1. Saatte 10 (%26,3), 6. ve 12. saatte 3 (%7,9), 24. saatte 4 (%10,5) hastada motor blok izlenmiştir. Hastaların hiçbirinde motor blok komplikasyonu epidural kateterin erken çekilmesine neden olmamıştır. Hastaların 24 saatlik takipleri boyunca 32'sinde (%84,2) hissizlik-uyuşma meydana gelmiştir. İlk saatte 30 hastada (%78,9); 6. saatte 65 6 hastada (%15,8); 12. ve 24. saatlerde ise 5 hastada (%13,2) hissizlik ve uyuşma izlenmiştir. Hastaların birinde (%2,6) hipotansiyon gelişmiş ancak bu epidural HKA'nın devamına engel görülmemiş ve sonrasında da hastada hipotansiyonla karşılaşılmamıştır. Hastaların 6'sında (%15,8) bulantı ve kusma görülmüştür. 2 (%5,3) hastanın takiplerinde baş ağrısı şikayeti ile karşılaşılmış ancak bu baş ağrıları rastlantısal olarak değerlendirilmiş ve PDBA olarak nitelendirilmemiştir. İdrara sıkışma hissi 13 hastada (%34,2) görülmüştür. Hastaların 13 tanesinde (%34,2) yanma hissi olduğu görülmüştür. Sıkışma hissi olan hastaların 12'sinde idrar kanalında yanma hissi eşlik etmiştir. Hastaların 24 saatlik takip boyunca 22'sinde (%57,9) yanma hissi olduğu görülmüştür. İlk saatte hastaların 6'sında (%15,8), 6. saatte hastaların 16'sında (%42,1), 12. saat sonunda 11 (%28,9) hastada ve 24. saatte 6 (%15,8) hastada yanma hissi olduğu izlenmiştir. Postoperatif dönemde hastaların konforu ve hastalarda epidural kateter ilişkili komplikasyonlar incelendiğinde hastaların hiçbirinde urgency hissi, urge inkontinans olmadığı görülmüştür. Hastalardan gaz veya gaita çıkışı olmayan kimse olmamıştır. 38 hastanın 36'sı (%94,7) ilk 24 saatte mobilize olmuşlardır. Hastaların hiçbiri ilk 6 saatte mobilize edilmemişken; 10 (%27,8) hasta 12. saatte mobilize olmuştur. Sonuç olarak epidural derinliği hesaplamada orta hat, vertebral seviye, girişim noktası gibi verileri doğrulukla sunabilen lineer probun nöroaksiyel girişimlerde kullanılabileceği kanaatindeyiz. USG muayenesi ile planlanmış KSE işleminde, spinal sonrası bulantı, kusma, hipotansiyon komplikasyonları daha az oranda izlenmiştir. Postoperatif dönemde ağrı kontrolünün daha başarılı şekilde sağlanmış olduğunu ve üriner kateter ilişkili rahatsızlık hissinin daha az olduğunu gördük. Postoperatif dönemde ağrı kontrolü ve hasta konforu için kullandığımız epidural kateterin, hedeflenmiş T10 dermatomuna gönderilerek HKA cihazı kullanılması hasta konforunu arttırmıştır. Elde ettiğimiz sonuçların teyit edilmesi ve desteklenmesi için daha fazla sayıda hastanın katıldığı kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. TUR-M ve TUR-P cerrahilerinde ultrasonografik yöntemle lineer prob kullanılması epidural kateterizasyon işlemininin hata payını azaltmakta, epidural kateter mesafesini doğru belirlemekte daha sağlıklı bir yaklaşım oluşturarak 66 perioperatif dönemde anestezi başarısını yükseltmekte, postoperatif dönemde ise spinal ve epidural anesteziye bağlı komplikasyonları ve idrar sondasına bağlı mesane rahatsızlığı semptomlarını azaltmakta, uzun süreli ve etkin bir ağrı kontrolü sağlanmasına yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Spinal, epidural and combined spinal epidural (CSE) are neuraxial anesthesia methods that have been used in anesthesia practice for years. As with many interventional procedures, these procedures can cause complications and possible side effects. In recent years, in order to reduce the incidence of catheter placement and needle-related complications the use of ultrasonography (USG) imaging of the vertebrae and related studies on this technique have been increasing. The aim of this study is to observe the effects of USG use on patients undergoing transurethral surgery in the application of CSE and in determining the length of epidural catheter placement on the complications and comfort of the patients. 38 patients who underwent transurethral surgery under CSE anesthesia participated in this prospective, observational study. Vertebral USG examination was performed with a linear probe in the sitting position, the vertebral gap levels were determined, the skin-epidural gap distance was measured, the L3-4 gap, which is the intervention point, was marked with a skin pen, the distance between L3-4-T11, which is the planned length of the epidural catheter, was calculated, and the findings were recorded. In the postoperative period, the patients were followed for 24 hours with patient-controlled epidural analgesia devices prepared with 0.125% bupivacaine, and their pain levels, urinary catheter-related bladder irritation findings and complications related to the CSE procedure at the 1st, 6th, 12th and 24th hours were evaluated. In our study, we found that the vertebral examination, which lasted an average of 105 + 41.40 seconds, using a linear USG probe before the neuraxial intervention, gave information about the vertebral space and midline with a very high accuracy rate. After the ultrasonographic examination, the success and adequate anesthesia rate of the CSE intervention was 100%, and the desired spinal level for the operation was achieved in 97.4% of the patients. Mean epidural depth was calculated as 4.65 ± 0.55 cm (minimum: 3.82, maximum: 6.33 cm, median 4.67 cm) with the measurements made with the linear 68 USG probe, and no structural vertebral abnormality was observed in any of the patients. The average number of application for CSE intervention was 2.03 (median: 2), and none of the patients had dural puncture. The median time of insertion of the epidural catheters to the patients was 4 minutes. The mean length obtained by calculating the L3-4-T11 distances of 38 patients by USG was found to be 9.7 ± 1.30 cm (minimum: 7.75 cm, maximum: 12.5 cm, median: 9.5 cm).With the Pearson correlation test we examined whether there is a relationship between the epidural depth and the length between L3-4-T11, a weak relationship (R:0.1879) was found between them and this was not statistically significant (p:0.2586). The actual epidural distance of the patients during the CSE procedure was measured as 5.92±0.82 cm (minimum: 4 cm, maximum: 7.5 cm). The mean skin epidural distance calculated by USG was found to be 4.65±0.56 cm, and when these values were evaluated with the Pearson correlation test, a significant correlation was found between these two values (p=0.004). Using these data, the mean measurement U of 38 patients was calculated as 14.36±1.53 cm, and the mean measurement M was calculated as 15.93±0.81 cm, and the difference between the median measurement M and median measurement U values of the patients was 13 mm. When the mean of measurement U and measurement M were evaluated with the Pearson correlation test, a significant relationship was also found between these values (p=0.004). When we evaluated the complications that may develop after the application of combined spinal epidural anesthesia to the patients and the administration of the test dose, nausea was observed in 1 (2.6%) of the patients after spinal anesthesia, 4 mg ondansetron IV was administered to the patient for nausea, and the patient did not vomit. Hypotension was observed in 1 (2.6%) of the patients. Bradycardia, which we defined as a decrease in heart rate below 60 beats/minute, was observed in 19 (50%) of 38 patients, and atropine administration was not required in any of the patients. Ventricular extrasystole (VES) occurred after spinal anesthesia in 1 patient with a history of preoperative VES, and no extra medication or intervention was required since this arrhythmia did not impair the 69 patient's hemodynamics. None of the patients had altered consciousness, agitation, loss of orientation, drowsiness, and metallic taste in the mouth. Three of the patients (7.9%) stated that they felt pain during the spinal anesthesia level and pain control were performed before the start of the surgical procedure. One of these patients stated that he had no complaints over time and had an uneventful surgery; In the other two patients, bupivacaine was added through the epidural catheter and surgery was started after the appropriate block level was reached. Except for the patients who felt pain before the operation, 3 patients (7.9%) stated that they felt pain after starting the operation (30, 60 and 120 minutes after the beginning of the surgery, respectively). To these patients a bupivacaine injection was made through the epidural catheter and no problem was encountered afterwards. Targeted T10 spinal level was achieved in 27 (71.1%) patients via spinal anesthesia. Spinal anesthesia was provided at T6 level in 4 (10.5%) patients and at T8 level in 4 (10.5%) patients. Three patients (2.6%) were followed up at T7, T9 and T11 spinal levels. Thirty-seven (97.4%) of the patients were operated with spinal anesthesia at T10 level and above, and only 1 patient remained below this level. Since the T11 level was also sufficient for the operation, no additional procedure or drug administration was required to the patient. When the 1st hour, 6th hour, 12th hour and 24th hour VAS scores of the patients were evaluated in terms of postoperative pain levels, the mean 1st hour VAS scores were 0.76±1.62, and the 6th hour VAS scores were 0.97±1.15. The mean 1st hour VAS scores were 0.50±0.95 and the mean 24th hour VAS scores were 0.32±0.62. When the 1st hour, 6th hour, 12th hour and 24th hour numerical rating scale (NRS) scores of the patients were evaluated, the mean 1st hour was 0.87±1.80, the 6th hour NRS score was 1.13±1.07 12 The mean 1st hour NRS scores were 0.68±0.99, and the mean 24th hour NRS scores were 0.37±0.63. When the total analgesic volumes given to the patients from epidural PCA were evaluated, mean 5.41±2.05 mL at the 1st hour, 23.57±10.16 mL at the 6th hour, 42.48±12.51 mL at the 12th hour, and 24.48 mL at the 12th hour. An average of 86.14±14.88 mL of 0.125% bupivacaine was administered per hour. 70 In a total of 16 (42.1%) of the patients during the 24-hour follow-up; motor block was observed in 10 (26.3%) patients at the 1st hour, in 3 (7.9%) patients at the 6th and 12th hours, and in 4 (10.5%) patients at the 24th hour. Motor block complications did not cause early removal of the epidural catheter in any of the patients. Numbness occurred in 32 (84.2%) of the patients during their 24-hour follow-up. In 30 patients (78.9%) in the first hour; 6 patients (15.8%) at 6 hours; At the 12th and 24th hours, numbness were observed in 5 patients (13.2%). Hypotension developed in one of the patients (2.6%), but this did not prevent the continuation of epidural PCA, and hypotension was not encountered in the patient afterwards. Nausea and vomiting were observed in 6 (15.8%) of the patients. Headache complaints were encountered in the follow-up of 2 (5.3%) patients, but these headaches were evaluated as coincidental and were not characterized as PDPH. Urinary urgency was observed in 13 patients (34.2%). It was observed that 13 (34.2%) of the patients had a burning sensation. In 12 of the patients with urgency, a burning sensation in the urinary tract was accompanied. During the 24- hour follow-up, 22 (57.9%) of the patients had a burning sensation. 6 (15.8%) of the patients at the first hour, 16 (42.1%) patients at the 6th hour, 11 (28.9%) patients at the end of the 12th hour, and 6 (15.8%) at the 24th hour. It was observed that the patient had a burning sensation. When the comfort of the patients in the postoperative period and the complications associated with the epidural catheter were examined, it was observed that none of the patients had a feeling of urgency or urge incontinence. All the patients had gas or stool output. Thirty-six (94.7%) of 38 patients were mobilized in the first 24 hours. While none of the patients were mobilized in the first 6 hours; 10 (27.8%) patients were mobilized at the 12th hour. As a result, we believe that the linear probe, which can accurately present data such as midline, vertebral level, and intervention point, can be used in neuraxial interventions in calculating the epidural depth. Post-spinal nausea, vomiting, and hypotension complications were observed less frequently in the CSE procedure planned with USG examination. We observed that pain control was 71 achieved more successfully in the postoperative period and urinary catheter-related discomfort was observed less. The epidural catheter, which we used for pain control and patient comfort in the postoperative period, was sent to the targeted T10 dermatome and the use of PCA device increased patient