Epidural analjezi öncesi lomber ultrasonografinin işlemi kolaylaştırmada ve komplikasyonları azaltmadaki etkinliğinin araştırılması
Efficacy of lumbar ultrasonography before epidural catheterization for facilitation of the procedure and reducing the number of complications
- Tez No: 293488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ŞAHİN YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrısız doğum, epidural analjezi, lomber ultrasonografi, Labor analgesia, lomber ultrasonography, epidural
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç ve Kapsam: Epidural yöntemle ağrısız doğumda işlem öncesi lomberultrasonografinin iğne giriş yerinin bulunmasında, işlem sırasındaki komplikasyonları,giri?im sayısını ve işlem süresini azaltmadaki etkinliğinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize kontrollü olarak planlanan çalışmaya, ağrısızdoğum talep eden 40 nullipar gebe dahil edildi. Gebeler, ultrason (US) kullanılan grup(n=20) ve kontrol grubu (n=20) olmak üzere iki gruba ayrıldı. US grubunda, iğne girişyeri US ile, kontrol grubunda palpasyonla belirlendi. Girişim öncesinde US grubundacilt-epidural alan mesafesi ölçüldü. Her iki grupta işlem süresi, girişim sayısı, deneneninterspinöz aralık sayısı, işlem sırasında ve sonrasındaki komplikasyonlar kaydedildi.Bulgular: Demografik veriler ve obstetrik karakteristikler açısından gruplar benzerdi.US ile ölçülen cilt-epidural mesafesi 5,21±0,86 cm, iğne ile ölçülen cilt-epiduralmesafesi 5,56±0,94 cm bulundu. US derinliği ile iğne derinliği arasında pozitif yöndekuvvetli korelasyon saptandı. US grubunda deneme sayısı 1,35±0,58 deneneninterspinöz aralık sayısı 1,05±0,22 kontrol grubunda deneme sayısı 1,2±0,41 deneneninterspinöz aralık sayısı 1,10 ±0,3 oldu. Aradaki fark anlamlı bulunmadı. işlem süresiUS grubunda 93 sn, kontrol grubunda 88 sn oldu, aradaki fark anlamlı değildi. işlemsırasında bel ağrısı, US grubunda görülmezken, kontrol grubunda 3 gebede görüldü.Aradaki fark anlamlı kabul edildi (p=0,03).Tartışma ve Sonuç: Normal popülasyona göre zor olduğu düşünülen gebelerdeepidural kateterizasyon öncesi US kullanımının faydalı olduğunu düşünmekteyiz.Lomber anatomik yapıların görüntülenmesi ile kesin iğne giriş yeri belirlenebilir. US,anatomik işaret noktalarının palpe edilemediği obez ve ödemli gebelerde uyguninterspinöz aralığın saptanmasında faydalı bilgiler sağlar. İşlem öncesi epidural alanderinliğinin ölçülmesiyle, dura delinmesi gibi istenmeyen komplikasyonlar önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective and Background: The aim of our study was to evaluate the efficacy oflumbar ultrasonography before epidural catheterization for identifying the correctneedle insertion point, for reducing number of complications, puncture attempts andduration of epidural procedure.Material and Methods: In this prospective study, 40 nullipar parturients requestingepidural analgesia were examined. Partiurents were randomized into two groups:Ultrasound (US) group (n=20) and control group (n=20). Needle insertion point wasidentified by US in US group, by palpation in control group. Distance between the skinand the ligamentum flavum was measured by US before the needle insertion. In bothgroups, duration of epidural procedure, number of puncture attempts, number ofnecessary puncture levels, complications during epidural catheterization procedure wererecorded.Results: Both groups were similar regarding demographic and obstetric characteristics.Epidural depth measured by US was 5.21±0.86 cm, measured by needle was 5.56±0.94in US group. Strong correlation was found between US depth and needle depth. Numberof puncture attempts was 1.35±0.58 number of necessary puncture levels was 1.05±0.22in US group. Number of puncture attempts was 1.2±0.41 and number of necessarypuncture levels was 1.10 ±0.3 in control group. Duration of epidural procedure was 93seconds in US group, 88 seconds in control group. There was no significant intergroupdifferences. Back pain during epidural procedure was significiantly lower in US groupthan control group (p=0,03).Conclusions: Prepuncture US guidance for epidural catheterization can be useful forparturients who are considered to have difficult epidural procedure. Ultrasonographicexamination of lumbar anatomic structures, identifies exact needle insertion point whichcould not be identified by palpation in obese or edematous parturients. Unintentionaldural puncture can be avoided when epidural depth is known estimated by US.