Bursa ili elma ve armutlarında hasat sonrası görülen fungal kaynaklı hastalıklar üzerinde araştırmalar
- Tez No: 79037
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİMMET TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hasat Sonu Hastalıkları, Fungisitler, 2-deoxy-D-glukoz, Postharvest diseases, fungicides, 2-deoxy-D-glucose
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bursa İli Elma ve Armutlarında Hasat Sonrası Görülen Fungal Kaynaklı Hastalıklar Üzerinde Araştırmalar Bu çalışmada Bursa ili soğuk hava depolarında bulunan elma ve armutlardan izole edilen Botrytis cinerea, Penicillivm expansum ve Alternaria sp.'ye karşı bazı fungisitlerin ve 2-deoxy-D-glukoz'un etkileri belirlenmiştir. Çalışmada Benomyl, İprodione, İmazalil, Pyrimethanil, Prochloraz ve Flusilazole etkili maddeli fimgisitler 0.1, 0.3, 1.0, 3.0, 10.0, 30.0 ve 100.0 ug/ml dozlarında kullanılmışlardır. Bir şeker analoğu olan 2-deoxy-D-glukoz ise % Flik konsantrasyonda in vitro ve in vivo koşullarda denenmiştir. Çalışma sonunda Botrytis cinerea'mn PDA ortamındaki miselial gelişmesi 1.0 ug/ml Benomyl, 10.0 ug/ml İprodione ve Flusilazole, 30.0 |ig/ml İmazalil ve 100.0 ug/ml Prochloraz ile tamamen engellenmiştir. Alternaria sp'nün in vitro'da % 100 engellendiği dozlar ise Flusilazole İçin 3.0 ug/ml, İprodione, İmazalil ve Prochloraz için 10.0 ug/ml, Pyrimethanil için 100.0 ug/ml olarak bulunmuştur. Peniciliium expanswri'\m miselial gelişiminin in vitro'da %100 engellendiği dozlar da Flusilazole için 1.0 ug/ml, Prochloraz için 3.0 ug/ml, İprodione ve İmazalil için 10.0 Ug/ml ve Pyrimethanil için 30.0 ug/ml olarak saptanmıştır. Benomyl ise 100.0 ug/ml dozunda bile P. expansum 'a karşı tamamen etkisiz bulunmuştur. Aynca, P. expansum ve B. cinered'yz. karşı % Flik 2-deoxy-D-glukoz'un etkisi in vitro koşullarda % 100 olarak belirlenmiştir. İn vivo koşullarda ise, B. cinerea'ya karşı 7 gün süresince % 100 etkiliyken, P. expansum' & karşı 3 gün süresince % 100 etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigations on Postharvest Diseases of Apple and Pear in Bursa Region In this study, the efficacy of some fungicides and 2-deoxy-D-glucose was tested against Penicillium expansion, Botrytis cinerea and Alternaria sp. isolated from rotten apple and pears stored in cold storage units. Active ingredients such as Benomyl, Iprodione, Imazalil, Pyrimethanil, Prochloraz and Flusilazole were used at 0.1, 0.3, 1.0, 3.0, 10.0, 30.0 and 100.0 ug/ml dosages. One percent solution of 2-deoxy-D-glucose was tested in vitro and in vivo conditions. Radial growth of B. cinerea was completely inhibited by Benomyl, Iprodione, Flusilazole, Imazalil and Prochloraz was incorparated into a PDA agar at 1.0, 10.0, 10.0, 30.0, 100.0 ug/ml dosages for each fungicide respectively. Radial growth of Alternaria sp. was completely inhibited by Flusilazole, Iprodione, Imazalil, Prochloraz and Pyrimethanil at 3.0, 10.0, 10.0, 10.0, 100.0 ug/ml dosages respectively. However, radial growth of P. expansum was inhibited by Flusilazole, Prochloraz, Iprodione, Imazalil and Pyrimethanil at 1.0, 3.0, 10.0, 10.0, 30.0 ug/ml dosages respectively. Benomyl was ineffective against P. expansum even if it was incorparated into a PDA agar at 100.0 ug/ml dosage. Besides these fungicides, the efficacy of one percent solution of 2-deoxy-D-glucose was 100 % against P. expansum and B. cinerea in vitro conditions. However, its efficacy was % 100 against B. cinerea during 7 days and 100 % against P. expansum during 3 days in vivo conditions.