Elma yetiştiriciliğinde kullanılan bazı pestisitlerin uygulama sonrası kalıntı etkilerinin belirlenmesi
Determination of the after application residual effects of some pesticides used in the cultivation of apples
  1. Tez No: 353591
  2. Yazar: GÖZDE AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit kalıntısı, Elma, Pyridaben, Tebuconazole, Zararlı, Hastalık, Pesticide residue, Apple, Pyridaben, Tebuconazole, Detrimental, Disease
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu çalışma, Bursa ili'nde Granny Smith elma çeşidinde pyridaben ve tebuconazole etkili maddeli pestisitlerin bahçe koşullarında elmada bıraktığı kalıntı miktarları ve bu etkili maddeler için son ilaçlama ile hasat arasındaki bekleme sürelerinde yarılanma ömürlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. İlaçlama tarihinden 1, 6, 14, 21 gün sonra alınan meyveler üzerindeki pestisit kalıntıları pyridaben etkili maddeler için sırasıyla 0.5745, 0.1405, 0.1365, 0,075 ppm, tebuconazole için ise 0.4175, 0.16, 0.108, 0.046 ppm olarak saptanmıştır. Pyridaben ve tebuconazole etkili maddelerinin bozunma seyirlerini ortaya koymak için çizilen regrasyon grafikleri değerlendirildiğinde; ilaçlamanın teknik talimatlara uygun yapılması, pyridabenin Türkiye toleransı olan 0.5 ppm ve tebuconazolün 1 ppm'lik toleransı göz önüne alınması durumunda, son ilaçlama ile hasat arasındaki 21 günlük bir sürenin bırakılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the amount of residue in apple of pyridaben and tebuconazole effective substance of pesticides under field conditions and the half-lives in waiting period between last application and harvets the Granny Smith apple cultivar in the province of Bursa. Samples were taken after 1, 6, 14, 21 days. Pesticide residues on fruits were determined as 0.5745, 0.1405, 0.1365, 0,075 ppm for pyridaben active substance and 0.4175, 0.16, 0.108, 0.046 pm for tebuconazole active substance, respectively. Regradation charts were created to reveal impairment shape of pyridaben and tebuconazole active substances. According to regradation charts, pesticide applications must be accordance with technical directions. When pyridaben and tebuconazole tolerance in Turkey (0.5 ppm and 1 ppm, respectively) took into account, the between the last pesticide application and harvest should be 21 day period.