Türkiye'de çocukların dijital hakları ve kamu politikaları analizi
Analysis of children's digital rights and public policies in Turkey
- Tez No: 790608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN MAMUR IŞIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Children's Rights, Digital Right, Technology, Public Policy, Right to Participate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çocuk, geçmiş toplumlardan başlayarak insan varlığının göstergesi ve gelecek zamandaki temsilcisi olarak görülmektedir. Çeşitli kaynak ve belgelerde çocuk kavramı tanımlanmakta ve en genel ifade ile on sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılmaktadır. Çocukların savunmasız olmaları, ebeveynleri tarafından kontrol edilmeleri ve bir çok imkanlardan mahrum kalmaları çocuk hakları kavramını ortaya çıkarmaktadır. Çocuğun bu haklarını tanıması adına devletler harekete geçmekte ve pek çok sivil toplum kuruluşu ile iş birliği halinde çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar adına atılan en önemli adım ise Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi (BMÇHS)'dir. Sözleşme' de tanınan haklar ile çocuk güvence altına alınmaktadır. Her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi, korunması, gelişmesi ve kendini ilgilendiren her alana katılması Sözleşme'nin temel ilkelerini oluşturmaktadır. Bunların yanında çocuk, bilgi ve iletişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanmakta ve düşüncelerini, becerilerini daha geniş bir alana yayma fırsatı bulmaktadır. Çocuklara pek çok fırsat sunan bilgi ve iletişim teknolojileri, beraberinde birtakım hak ve bu hakları koruyan ve geliştiren politikalar getirmektedir. Bu çalışmanın amacı günümüz dijital dünyasında, Türkiye'de çocukların dijital haklarını düzenleme ve geliştirme konusunda uygulanan kamu politikalarının analizini yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın konusu, amacı, önemi, sınırlılıkları ve yöntemi anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde kavramsal çerçeve ve kuramsal altyapı ve süreçten bahsedilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde ise Türkiye'de çocukların dijital haklarına yönelik kamu politikasının süreç analizi yapılarak politikanın gündeme gelmesi, formüle edilmesi ve yasalaşması, uygulanması ve değerlendirilmesi hakkında bilgi verilmiştir. Anahtar Kelimeler Çocuk Hakları, Dijital Hak, Teknoloji, Kamu Politikası, Katılım Hakkı
Özet (Çeviri)
The child is seen as the indicator of human existence and its representative in the future, starting from the past societies. The concept of child is defined in various sources and documents, and in the most general expression, every human being up to the age of eighteen is considered a child. The fact that children are vulnerable, controlled by their parents and deprived of many opportunities reveals the concept of children's rights. In order for the child to recognize these rights, states take action and work in cooperation with many non-governmental organizations. The most important step taken for these efforts is the United Nations Convention on the Rights of the Child (UNCRC). The child is guaranteed the rights recognized in the Convention. The elimination of all kinds of needs, protection, development and participation in all areas of self-interest constitute the basic principles of the Convention. In addition, the child makes effective use of information and communication technologies and has the opportunity to spread his thoughts and skills to a wider area. Information and communication technologies, which offer many opportunities to children, bring with them a number of rights and policies that protect and develop these rights. The aim of this study is to analyze the public policies implemented in today's digital world, in Turkey to regulate and develop children's digital rights. For this purpose, the study consists of three main parts. In the first chapter, the subject, purpose, importance, limitations and method of the research were tried to be explained. In the second part, the conceptual framework and theoretical background and process are mentioned. Finally, in the third part, a process analysis of the public policy on children's digital rights in Turkey is made and information is given about the policy's coming to the agenda, formulation and enactment, implementation and evaluation.