Mekansal dönüşüm kavramının ıslak hacimler kapsamında incelenmesi: Selimiye hamamı örneği
Examination of the concept of spatial transformation within the concepts of wet volumes: The example of Selimiye bath
  1. Tez No: 790628
  2. Yazar: ZEYNEP ATİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE İPEK ERGENE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Spatial transformation, public space, wet area, Turkish bath, material
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Hamamlar, sosyo-tarihsel evreler içerisinde su medeniyetinin kamusallığında yaratılan temizliğin bir kanıtı olarak günümüze ulaşabilen tarihi mekanlar arasında yer almaktadır. Çağımızın getirdiği bir kolaylık olarak evler içinde bulunan banyoların yaygınlaşması sonucu hamamlar eskiye göre daha az tercih edilen mekanlar haline gelmiştir. Özelliğini kaybetmeye başlayan hamamlar şehirleşmenin yoğunluğu ve imar faaliyetlerininde etkisiyle birer birer varlıklarını kaybetmeye veya mekânsal dönüşüme uğramaya başlamışlardır. Bu çalışmada yıkanma geleneklerinin gelişimini, antik dönemden itibaren kronolojik bir tasnife sokmak, yıkanmanın mekân içine taşınmasıyla ortaya çıkan hamam yapılarının Roma Uygarlığı'ndan Osmanlı Devleti'ne kadar sahip olduğu mimari özellikleri ve teknolojiyi incelemek ve nihayetinde bir Osmanlı Türk Hamamı olan Selimiye Hamamı'nın mekansal dönüşüm sürecine ve işlev değiştirerek yeniden kullanılmasına yönelik araştırma yapılmıştır. Anahtar: Mekânsal dönüşüm, kamusal mekân, ıslak hacim, hamam, malzeme.
Özet (Çeviri)
Baths are among the historical places that can survive as a proof of the cleanliness created in the publicity of water civilization in socio-historical phases. As a result of the widespread use of bathrooms in homes, as a convenience brought by our age, baths have become less preferred places than in the past. The baths, which started to lose their characteristics, started to lose their existence one by one or to undergo spatial transformation due to the intensity of urbanization and zoning activities. In this study, to put the development of bathing traditions into a chronological classification starting from the ancient period, to examine the architectural features and technology of the bath structures that emerged with the transfer of bathing into the space from the Roman Civilization to the Ottoman Empire, and finally to examine the spatial characteristics of the Selimiye Bath, which is an Ottoman Turkish Bath. research was conducted on the transformation process and its reuse by changing the function.