Birey iş uyumunun iş tatmini üzerine etkisinde öz yeterliliğin aracı rolü
Intermediate role of self- effeciency in the effect of individual- job harmony on job satisfaction
- Tez No: 790794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Birey-iş uyumu, İş tatmini, Öz yeterlilik, Aracı rol, Etki, Person-job fit, Job satisfaction, Self-efficacy, Mediating role, Influence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüz yaşam koşulları, çalışma şartları hem işletmeler hem de çalışanlar açısından bazı durumları daha önemli hale getirmiştir. Git gide artan rekabet ortamı içerisinde bireyin iş ile uyumu, işverenin ve çalışanın işten elde ettikleri tatminin üretime etkisi fazladır. Birey ve iş uyumu, istihdamın korunması, çalışanın başarısının arttırılmasında önemli bir role sahiptir. Araştırmanın üç ana başlığı olan birey- iş uyumu, iş tatmini ve öz yeterlilik kavramları hakkındaki çalışmalar incelenerek tezin literatür kısmı oluşturulmuş detaylı olarak incelenmiştir. Uygulama kısmında ise birey-iş uyumunun iş tatmini üzerine etkisinde öz yeterliliğin aracı rolünü tespit etmek amacıyla nicel araştırma yöntemleri seçilmiş ve 405 kişiye veri toplama aracı olan anket uygulanmıştır. Anket çalışmasına katılanların %79,5'i erkek, %20,4'u kadındır. Katılımcıların %50'si evlidir. Daimî statüde çalışan katılımcı oranı %72 olarak saptanmıştır. Araştırma verileri ışığında, temel hipotez olan“birey-iş uyumunun iş tatmini üzerindeki etkisinde öz yeterliliğin aracı rolü vardır”doğrulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulguların yeni çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today's living conditions and working conditions have made some situations more important for both businesses and employees. In an increasingly competitive environment, the harmony of the individual with the job, the satisfaction of the employer and the employee from the job have a great effect on production. Individual and job harmony have an important role in protecting employment and increasing the success of the employee. The literature part of the thesis was created and examined in detail by examining the studies on the three main headings of the research, person-job fit, job satisfaction and self-efficacy. In the application part, in order to determine the mediating role of self-efficacy in the effect of person-job fit on job satisfaction, quantitative research methods were selected and a questionnaire, which was a data collection tool, was applied to 405 employees. 79.5% of the respondents were male and 20.4% were female. 50% of the participants are married. The rate of participants working in permanent status was determined as 72%. In the conclusion of the research data, the main hypothesis that“self-efficacy has a mediating role in the effect of person-job fit on job satisfaction”has been confirmed. It is thought that the findings obtained in the study will contribute to new studies.