Yenidoğan dönemi konvülziyonlarının etiyolojilerinin belirlenmesi ve yenidoğan konvülziyon tanılı hastaların 9-12. aylarında nörogelişimsel durumlarının değerlendirilmesi
The etiology of neonatal seizures and neurodevelopmental status of 9-12 month-old patients diagnosed with neonatal seizures
- Tez No: 790840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA GÜRKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan nöbeti, nörogelişimsel değerlendirme ölçeği, prognoz
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Yenidoğan döneminde nöbet geçiren bebeklerde etiyolojik nedenlerin, olası risk faktörleri ve bu risk faktörlerin nörogelişimsel prognoza etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne Ekim 2019 ve Ekim 2020 tarihleri arasında nöbet nedeni ile yatırılan veya yatışı esnasında nöbet geçiren, 29 günden küçük 134 bebek çalışma grubunu oluşturdu. Hastaların demografik ve klinik verileri hastanemizin tıbbi kayıt sisteminden elde edildi. Kronolojik yaşları 9 ile 12 ay arasında değişen hastalar nörogelişimsel açıdan değerlendirildi. Nörogelişimsel değerlendirmede Bayley Bebek ve Çocuklar için Gelişimsel Değerlendirme Ölçeği-II, Gelişimi İzleme ve Değerlendirme Rehberi kullanıldı. Prognoz ile etiyolojik ve olası risk faktör verileri istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubunda toplam 134 yenidoğan mevcuttu. Hastaların 88'i (%65,7) erkek ve 46'sı (%34,3) kızdı. Gestasyonel haftalarına göre %56,7'si (n:76) term doğumdu. Çalışma grubumuzda asfiksi %38,8 oranıyla en sık etiyolojik neden olarak saptandı. Asfiksi dışındaki etiyolojik nedenler sıklık sırasına göre prematürite ile ilişkili morbiditeler (%20,1), geçici metabolik bozukluk (%11,9); santral sinir sisteminin gelişimsel anomalisi (%6,7); genetik sendrom (%3,7); santral sinir sistemi enfeksiyonu (%3); kalıtsal metabolik hastalık (%2,2); kanama (%2,2) ve ilaç ilişkili nöbet (%0,7) olarak bulundu. Nedeni belirlenemeyen nöbetler %10,4 oranında saptandı. Nörogelişimsel sorun saptanmayan bebeklerin oranı %38,2 olarak bulundu. Epilepsi gelişimi %43,4, serebral palsi %38,5, bilişsel gecikme %44,5 oranında saptandı. Altmış hastaya (%44,8) 9-12. ayları arasındaki nörogelişimsel değerlendirmesinde BSID-II veya GİDR ölçekleri uygulandı. Ölçek sonuçlarına göre hastaların %27,1'i BSID-II mental gelişim indeks skorunda, %39'u BSID-II psikomotor gelişim indeks skorunda 70 puan altında bulundu. Ayrıca hastaların %45'inde GİDR sonucuna göre en az bir gelişim alanında gecikme saptandı. Sonuç: Yenidoğan nöbetlerinde prognoz üzerine etkili faktörler nöbet başlangıç zamanı, çoklu antiepileptik kullanımı ve nöbet etiyolojisidir. Obstetrik ve yenidoğan bakımındaki gelişmelere rağmen asfiksi en sık saptanan etiyolojik neden olarak yerini korumaktadır. Hastaların izlemlerinde %61.8'inde nörogelişimsel anormallikler saptanmıştır. Yenidoğan nöbetlerinin morbiditesi yüksek olduğu için erken tanı ve tedavi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aimed to evaluate the etiological causes, possible risk factors and the implication of these risk factors on neurodevelopmental prognosis in infants with seizures in the neonatal period. Material and Methods: The study group consisted of 134 newborn hospitalized in the Newborn Intensive Care Unit of Ankara City Hospital of the University of Health Sciences due to seizures or seizures occured during hospitalization between October 2019 and October 2020. Demographic and clinical data of the patients were obtained from the medical record system of our hospital. Patients with chronological ages ranging from 9 to 12 months were evaluated in terms of neurodevelopment. In neurodevelopmental assessment, Bayley Developmental Assessment Scale for Infants and Children-II, Developmental Monitoring and Assessment Guidelines were used. Risk factors that affect patients' neurodevelopmental prognosis, epilepsy, cerebral palsy and cognitive delay were statistically analyzed. Results: There were 134 newborns in the study group. Of the patients, 88 (65.7%) were male, and 46 (34.3%) were female. According to their gestational weeks, 56% were of them (n:76) were term births. In our study group, asphyxia was found to be the most common etiologic cause, with a rate of 38.8%. Prematurity (20.1%), transient metabolic disorder (11.9%), a developmental anomaly of the central nervous system (6.7%), genetic syndrome (3.7%), central nervous system infection (3%), hereditary metabolic disease (2.2%), bleeding (2.2%), and drug-related seizure (0.7%) were the other etiological causes. Seizures with unknown etiology were detected at a rate of 10.4%. The percentage of infants who did not have neurodevelopmental disorders was found to be 38.2%. Epilepsy was diagnosed in 43.4%, cerebral palsy in 38.5%, and cognitive delay in 44.5% of the patients. BSID-II or GIDR scales were used in the neurodevelopmental evaluation of sixty patients (44.8%). According to the scale results, 27.1% of the patients were under 70 points in the BSID-II mental development index score and 39% in the BSID-II psychomotor development index score. In addition, 45% of the patients had a delay in at least one developmental area, according to the GIDR results. Conclusion: Seizure onset time, usage of multiple antiepileptic medication and seizure etiology are the factors that affect the prognosis of neonatal convulsions. Despite obstetrics and neonatal care advances, asphyxia remains the most common etiologic cause. Neurodevelopmental abnormalities were found in 61.8% of the patients during their follow-up. Early diagnosis and treatment are important because neonatal seizures have a high morbidity. Key words : newborn seizures, neurodevelopmental scales, prognosis