An empirical analysis of the effectiveness of Automatic Enrollment Private Pension System in Turkey: Nudge theory perspective
Türkiye'deki Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sisteminin etkinliği üzerine ampirik bir analiz: Dürtme teorisi perspektifinden
  1. Tez No: 791202
  2. Yazar: YAVUZ SELİM AŞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi, Davranışsal İktisat, Dürtme, Varsayılan Seçenek, Probit Model, Automatic Enrollment Private Pension System in Turkey, Behavioral Economics, Nudge, Default, Probit Model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Sosyal Güvenlik Sistemi insanların ekonomik refahları ve ülkelerin makro ekonomik dengeleri açısından oldukça önemlidir. Sistemin sürdürülebilir yapısının sağlanması için tarih boyunca birçok reform uygulanmıştır. Bu reformların en önemlisi olan Bireysel Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenliğin bir tamamlayıcısıdır. Ancak, Sosyal Güvenlik Sistemi'nin sürdürülebilirliği için Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılımın yeterli seviyede olması gerekmektedir. Fakat Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemine katılım istenilen seviyelere ulaşamamaktadır. Bu sebeple, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistem'i politika yapıcılar tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Otomatik katılım, yapısı itibariyle insanları daha rasyonel kararlar almaya doğru yönlendirmektedir. Bu bağlamda, tezin ilk önemli bulgusu Türkiye'deki Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi ile davranışsal iktisat Dürtme türü politikaların arasında saptanan benzerliktir. Türkiye'deki Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi, insanların bilişsel yanlılıkları sayesinde onları sistemde kalmaya doğru dürterek emeklilik dönemlerindeki ekonomik refahlarını arttırmayı amaçlamaktadır. Tezin temel amacı, bireylerin Türkiye'deki Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ayrılma veya sistemde kalma kararlarını etkileyen demografik ve davranışsal faktörleri saptamaktır. Bu bağlamda, 570 kişinin çevrimiçi anket cevapları ile iki ampirik model oluşturulmuştur. Birinci modelin sonuçlarına göre, bireyin aylık gelir durumu ve temel okuryazarlık seviyesinin artması Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ayrılma ihtimalini arttırırken; bireyin sisteme duyduğu güvenin artması Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kalma ihtimalini arttırmaktadır. İkinci modelin sonuçlarına göre ise Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kalan bireylerin %53'ünün sistemden ayrılmak için gereken başvuru ve evrak işlerinin fazlalığı nedeniyle sistemde kalmaya devam ettiği saptanmıştır. Bireylerin bu düşüncede olmasını etkileyen demografik faktörler incelendiğinde ise, bireyin yaşı ve eğitim seviyesi arttıkça veya bireyin hane halkı sayısı azaldıkça, sistemden ayrılmak için gereken başvuru ve evrak işlerinin fazlalığı nedeniyle sistemde kalma ihtimali artmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'deki Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'nin etkinliğini arttırmak için davranışsal teorinin bulgularından faydalanmak gerekmektedir. İnsan davranışlarının tam olarak rasyonel olmaması, davranışsal politikaların daha az maliyetle daha etkili sonuçlar elde etmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Social Security Systems are very important in terms of people's economic welfare and macroeconomic balances of countries. Many reforms have been implemented over time to ensure the sustainable structure of the social security system. The most important one may be, the Private Pension System which is a complement to Social Security. However, participation level to the Private Pension System must be sufficient for the sustainability of the Social Security System. In this sense, participation in the Private Pension System in Turkey could not reach the desired levels. For this reason, the Automatic Enrollment Private Pension system has been introduced by policy makers in Turkey, as in many other countries in the world. Automatic enrollment directs people towards making more rational decisions by its nature. In this context, the first important finding of the thesis is the similarity between the Automatic Enrollment Private Pension System in Turkey and the Nudge type policies of behavioral economics. The Automatic Enrollment Private Pension System in Turkey aims to increase the economic well-being of people during their retirement by nudging them to stay in the system thanks to their cognitive biases. The main purpose of the thesis is to determine the demographic and behavioral factors that affect individuals' decisions to leave or stay in the Automatic Enrollment Private Pension System in Turkey. In this context, two empirical models were created by using the data obtained from online survey of 570 people. According to the results of the first model, while the increase in the monthly income and basic literacy level of the individual increases the probability of leaving from Automatic Enrollment Private Pension System, the increase in the trust of the individual in the system increases the probability of staying in Automatic Enrollment Private Pension System. According to the results of the second model, it was determined that 53% of the individuals who remained in the Automatic Enrollment Private Pension System stayed in the system due to the excessive application and paperwork required to leave the system. When the demographic factors affecting individuals' thinking in this regard are examined, as the age and education level of the individual increases or the number of the individual's household decreases, the probability of staying in the system increases due to the excessive application and paperwork required to leave the system. In this context, it is necessary to benefit from the findings of behavioral theory in order to increase the effectiveness of the Automatic Enrollment Private Pension System in Turkey. The fact that human behavior is not fully rational allows behavioral policies to achieve more effective results at less cost.