Dizayn kalitesinin sağlanmasında kullanılan eş zamanlı mühendislik ve kalite fonksiyonu açınımı yaklaşımları
Concurrent engineering and quality function deployment approaches used in product design quality
- Tez No: 79136
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BAKİ CENGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dizayn Kalitesi, Eş Zamanlı Mühendislik, Çapraz Fonksiyonel Ekipler, Kalite Fonksiyonu Açınımı, Müşterinin Sesi, Kalite Evi, Design Quality, Concurrent Engineering, Cross Functional Teams, Quality Function Deployment, Voice of Customer, House of Quality
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZET Günümüzde endüstriyel yeniliklerin hızlı bir gelişme sergilemesi, Dünya pazarlarına yeni sanayileşmekte olan ülkelerin hızla katılması, tüketicilerin bilinçlenmesi, çevreye duyulan hassasiyetin artması ve kıt kaynakların daha verimli olarak kullanılma ihtiyacı, uluslararası rekabetin şiddetlenmesine neden olmuştur. Rekabet koşullarında meydana gelen bu değişme firmaları, yönetim modellerini gözden geçirmek ve ürün geliştirme metotlarını değiştirmek için zorlamaktadır. Bu nedenle şirketler her geçen gün yeni yaklaşımlar denemekte ve başarılı bulunanlar uygulamaya konulmaktadır. Bu konuda günümüzde yaygın olarak kullanılan yaklaşımlardan ikisi, Eş Zamanlı Mühendislik (Concurrent Engineering-CE) ve Kalite Fonksiyonu Açınımı' dır (Quality Function Deployment-QFD). Pazar veya müşteri ihtiyaçlarım karşılayacak yüksek kaliteli, düşük maliyetli ürünlerin dizaynı, üretimi, geliştirilmesi ve dağıtılması için uygulanabilecek metodolojilerden birisi Eş Zamanlı Mühendislik'tir. Bu metot firmanın kaynaklarım ve onun dizayn, geliştirme, üretim, pazarlama, satış ve servislerdeki tecrübesini, temel fonksiyonel organizasyonların temsilcilerinden oluşan çapraz fonksiyonel ekipler aracılığı ile, dizayn çevriminde mümkün olduğunca erken bir araya getirerek başarılı yeni ürünler yaratmak için uğraşır. Kalite Fonksiyonu Açınımı bir ürün veya servisin yaşam çevrimi boyunca, müşterilerin ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanmasını sağlayan bir metodolojidir. Bu yaklaşım bir taraftan maliyetleri azaltırken, diğer taraftan da müşteri tatminini ve ürün karakteristiklerini sağlamak amacıyla,“kalite evi”olarak adlandırılan dört farklı matris yardımı ile müşterinin sesinin teknik karakteristiklere, teknik karakteristiklerin parça karakteristiklerine, parça karakteristiklerinin üretim proses karakteristiklerine ve son olarak ta üretim proses karakteristiklerinin ürün kontratlarına dönüştürülmesini sağlar. Bu çalışma Giriş ve Sonuç dahil olmak üzere sekiz bölümden oluşmaktadır, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümde sırası ile“Kalite Konusundaki Temel Kavramlar”,“Eş Zamanlı Mühendislik”,“Kalite Fonksiyonu Açınımı”ve“Eş Zamanlı Mühendislik ve Kalite Fonksiyonu Açınımı Çalışmalarında Kullanılan Teknikler”konularında detaylı bilgi verilmiştir. Altıncı Bölüm'de, BRİSA A.Ş.'deki QFD çalışmaları incelenmiş, QFD metodolojisinin lastik üretim teknolojisine uygulanması ve firmanın uygulamada karşılaştığı zorluklar ele alınmıştır. Daha sonra, BRİSA AŞ.'deki QFD uygulamalarına bir örnek teşkil etmesi amacıyla, çapraz lastiklerde genellikle ağır yükleme koşullan sonucunda ortaya çıkan“sırt atması”probleminin QFD metodolojisi kullanılarak analiz edildiği bir çalışma sunulmuş ve QFD metodolojisinin uygulanmasının BRİSA A.Ş.'ye sağladığı faydalar üzerinde durulmuştur. Yedinci Bölüm'de, QFD uygulamaları konusunda Türkiye'deki işletmelerin hangi aşamada olduklarını tespit etmek amacıyla, farklı sektörlerde faaliyet gösteren çeşitli firmalarda yapılan inceleme sonuçları kısaca aktarılmış ve ülkemizde faaliyet gösteren üç endüstriyel işletmedeki QFD çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak çok basit bir üründen pünomatik lastik gibi çok karmaşık bir ürüne kadar QFD metodolojisinin ürün/proses gelişitrme ve/veya ürün iyileştirme faaliyetlerine önemli katkılar sağlayabileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As a result of rapidly growing industrial innovations, the increasing market share of developing countries, increasing consumers' expectations, the rising tension on environmental issues, and the need for a more efficient use of natural resources, the level of competition among industrial establishments gets more and more tough. The changes in these competing conditions force companies to re-evaluate their organisational structures and product development processes In fact, companies continuously work on new approaches and try to implement the most suitable one. Nowadays, the two most striking and widely used approaches of this kind are Concurrent Engineering (CE) and Quality Function Deployment (QFD). Concurrent engineering is one of the best methodologies used in design, development, production and marketing of quality products meeting the customers expectations. This method makes it possible to utilise the company's experience and the resources on design development, production and marketing activities via a“cross functional team”, formed with people from main functional departments, at the possible earliest stage to create successful new products or services. Quality function deployment is a methodology utilised to design and manufacture a product or service satisfying the needs and expectations of customers during product lifer cycle. This methodology not only reduces the cost of product but also provides an effective tool, known as“House of Quality”, to translate customer requirements into product requirements. At the second stage, these product requirements are translated into part requirements. The third stage translates the parts' requirements into production process characteristics. At the final stage, these process characteristics are translated into product controls. This work contains eight chapters. The main topics on quality, concurrent engineering, quality function deployment, and the techniques used in concurrent engineering and quality function deployment activities are outlined in the second, third, fourth and fifth chapter, respectively. In the sixth chapter, the product development activities at BRISA A.Ş., one of the main pneumatic tyre manufacturer in Turkey, is outlined and the application of QFD into pneumatic tyre technology is studied. One of the most important problem in tyre failure, known as“bead tearing”is investigated by the use of QFD tool. With the principles of“House of Quality”all the parameters affecting the“bead tearing”problem are studied and the interrelation between these parameters are examined in a systematic way. Furthermore, a special attention is paid on the difficulties and benefit of the application of QFD methodology in tyre design and analysis. In the seventh chapter, regarding the use of QFD methodology in product development process, the present status of the Turkish companies is examined and the results of three companies from different sectors in Turkey applying QFD methodology in their product design activities are summarised. Finally it is made clear that from very simple product to very complex structure, like pneumatic tyre, QFD methodology is rather an effective tool in both product/process development and product improvement activities.