Sıfır hatayla ulaşmada Poka- Yoke tekniği ve ayakkabı sektöründe uygulama çalışmaları
Poka-Yoke technique in achieving zero defect and an implementation in shoes industry
- Tez No: 79137
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Hata Çeşitleri, Sıfır Hata, Hata Önleme, Poka-Yoke. vuı, Total Quality Management, Kinds of Defect, Zero Defect, Defect-Preventing, Poka-Yoke
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Günümüzde birçok işletme rekabete uyum sağlayabilmek ve pazarda belli bir pay elde edebilmek için, ürettiği ürünlerde“Sıfır Hata”hedefine ulaşması gerekmektedir. Bu hedefe ulaşabilmek başlangıçta zor gibi görünse de, daha sonraları belli sonuçlar ve basanlar elde edildikçe hedefe ulaşmak kolaylaşacaktır.“Sıfır Hata”sadece bir slogan değildir. Poka-Yoke, sıfır hataya ulaşmada etkin kullanılabilecek, kolay ve geliştirilmeye elverişli bir tekniktir. Bu teknik ile hataların sadece ortaya çıkarılması işlemi yapılmamakta, aynı zamanda hatanın bir daha tekrar etmemesi için kaynağında denetimi sağlanmaktadır. Poka-Yoke tekniği uygulanırken hatanın iyi bir şekilde tanımlanması ve hataya sebebiyet verecek etkenlerin de iyi gözlenmesi gerekmektedir. Çalışmanın başında kalitenin çeşitli tanımları yapılmış ve kalitenin rekabette önemli bir unsur olduğu üzerinde durulmuştur. Sonra, toplam kalitenin hata ve sıfır hataya yaklaşımı değerlendirilmiş ve hatala rı tanımlamadan, onları ortadan kaldırmanın mümkün olmayacağı anlatılmıştır. Daha sonra, üretim kontrol sistemlerinin kaliteye yaklaşımları üzerinde durulmuştur. Ayrıca sıfır hatanın günümüze kadar gelişiminden bahsedilmiş ve sıfır hataya ulaşmada bazı hata önleme tekniklerinden kısaca söz edilmiştir. Son olarak, sıfır hataya ulaşmada etkin olarak kullanılan ve tüm çalışanların katılımım sağlayan Poka-Yoke tekniği anlatılmıştır. Bu, sıfır hataya ulaşmadaki en önemli tekniklerden birisidir ve bu teknik ile hataların oluşması önlenir. Uygulama olarak da, ülkemizde büyüme hızı artan bir şekilde devam eden ayakkabı sektöründe, Poka-Yoke tekniği çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, sıfır hatanın bir hayal olmadığı ve bu konuda yapılacak her çalışmanın işletmeyi hatasız üretimde bir adım daha ileriye taşıyacağı görülmüştür. Bu amaçla Poka- Yoke, sıfır hataya ulaşmada kullanılabilecek bir tekniktir. Sıfır Hata, ulaşılması gereken ve ulaşıldığında bile o noktadan sonra da çalışılması gereken bir hedeftir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, the firms to keep up with competition and to have a share in the market must achieve the goal“Zero-Defect”for their manufactured goods. Even if it is not shown to be feasible at the beginning, some findings and accomplishments will facilitate the achievement of the firm's goals.“Zero-Defect”is not a slogan. Poka-Yoke is an easy and improvable technique in efficiently achieving zero-defect. This technique not only reveals the defects but also controls the defect on its source. In Poka-Yoke implementation, the defects have to be clearly defined and monitored the reasons causing defects. At the beginning, quality definitions were given, and it was emphasized on the importance of quality in competition. Then, defect and zero defect approach in total quality management was evaluated and it was stated that it would not be possible to terminate the defects before defined them. The next section examines the quality approaches of production control system. Meanwhile, development of zero-defect to date was given and some defect preventing techniques in achieving zero-defect were also expressed in brief. Finally, Poka-Yoke technique used in efficiently achieving zero-defect and overall employee contributions was stated in detail. This is the most important technique in achieving zero-defect and this technique also prevents the defects causing. A Poka-Yoke implementation in shoe-making industry that is growing rapidly was examined in detail. The final section explains that zero-defect is not a dream and each attempt in Poka-Yoke will move the firms one step ahead of the others. Hence, Poka-Yoke is a technique used achieving zero-defect. Zero-Defect is a goal to be achieved and even if achieved, it must also be a goal this point forward.