Paul Ricoeur'ün zaman ve anlatı incelemesindeki kavramların sanat ürünü oluşturma pratiği açısından uygulanabilirliğinin araştırılması
Researching the applicability of the concepts in Paul Ricoeur's analyse of time and narrative in terms of artwork creating practice
  1. Tez No: 791366
  2. Yazar: EZGİ YÜKSEL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. BİRNUR ERALDEMİR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatı, mimesis, üretici hayalgücü, sanatsal pratik, Narrative, mimesis, productive imagination, practice based art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bir anlam üretme alanı olarak sanat, zaman ve anlatının kesiştiği bir alanda konumlanır. Sanat ürünü bir üretim eylemi olarak gerçek bir zamana aittir. Bir sanatçı, sanat ürünü ve izleyici arasında geçişkenlik sağlayan anlatının bağıntısını konu edinen bu araştırma, Ricoeur'ün anlatının zamansal işlevlerini açımlamak üzere kullandığı kavramların, özgün bir deneyimin yeniden-biçimlendirilmesi için yeni bir olanak; sanatsal üretimlere yönelik bir açılım sağlayacağı öngörüsüyle belirlenmiştir. Bu araştırmaya konu olan Paul Ricoeur, yirminci yüzyıl düşünürleri arasında en dikkat çeken isimlerden birisidir. Hermeneutikten fenomenolojiye, etikten estetiğe birçok alan üzerine düşünce üretmiş olan Ricoeur'ün, özellikle anlatı üzerinde geliştirdiği kuram ekseninde yoğunlaşılmıştır. Bu kurgu, Ricoeur'ün anlatıya ilişkin çözümlemelerinin görsel sanatlar alanında üretimlerini sürdüren birisi olarak benim, ürün oluşturma süreç ve yöntemlerimi açığa çıkaracağı, ayrıca bir sanat ürününü anlama ve anlamlandırma olanaklarımı zenginleştireceği öngörüsüyle oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
As an area of meaning making art is located in an area where time and narrative intersect. As an act of production, the work of art belongs to a real time. This research, which deals with the relationship between an artist, a work of art and a narrative that provides transition between the audience, is a new possibility for the reshaping of an original experience, the concepts that Ricoeur uses to explain the temporal functions of the narrative; it's determined with the foresight that it would provide an opening towards artistic productions. Paul Ricoeur, the subject of this research, is one of the most striking names among twentieth century thinkers. It has been focused on the theory developed by Ricoeur, who has produced ideas on many fields from hermeneutics to phenomenology, from ethics to aesthetics, especially on narrative. This fiction has been created with the foresight that Ricoeur's analysis of narrative will reveal my product creation processes and methods, as a person who continues to produce in the field of visual arts, and also enrich my possibilities of understanding and making sense of an art product.