Paul Ricoeur'de zaman kavramı
The concept of time Paul Ricoeur
  1. Tez No: 876942
  2. Yazar: SEDAT PALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe Tarihi, Zaman, Anlatı, Mimesis, Ricoeur, History of Philosophy, Time, Narrative, Mimesis, Ricoeur
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma 20. yy'da yaşamış önemli filozoflarından biri olan Ricoeur'ün zaman kavramını ele almaktadır. Filozofun zaman kavramına geçmeden önce felsefe tarihinde zaman ile ilgili temel görüşleri, Ricoeur ile bağlantılı olarak ele almaya çalıştık. Farklı çağlardaki filozofların zaman kavramlarını ele alan Ricoeur de, bunları özellikle“dünyanın zamanı”ve“ruhun zamanı”şeklinde ikiye ayırmaktadır. Bu iki farklı yaklaşımın zaman konusunda birbirlerine sürekli aporiler ürettiği ve bunun da kısır bir döngünün oluşumuna neden olduğu görülür. Ricoeur, ikisinin de insani olmayan bir zaman anlayışı ile hareket ettiğini, dolayısıyla zaman konusundaki aporilerden asla kurtulamayacağını söylemiştir. Aralarında diyalektik bir bağ kuran Ricoeur, bu iki zıt görüşü sentezlemeye çalışmıştır. Bu nedenle Ricoeur, zamanı farklı bir paradigma ile anlamaya ve açıklmaya çalışmıştır. Zamanın insani olabilmesi için 'anlatı'ya dayanması gerektiğini iddia eden Ricoeur, zamana ilişkin bütün problemlere metin temelli bir çözüm önerisi sunmuştur. Bunun teorik temellerine baktığımızda zamanı bir anlatı formuna dönüştürme imkânı veren olayörgüsü ve mimemis kavramları karşımıza çıkmaktadır. Olayörgüsü ve Mimesis kavramlarını kendine göre yorumlayan Ricoeur, zamanı bir anlatıya dönüştüme imkânı veren bu kavramlar aracılığıyla hipotezini temellendirmeye çalışmaktadır. Ricoeur'ün projesi; zamanın, anlatı sayesinde insanileşmesiyle birlikte daha anlaşılır ve daha kavranabilir bir yapıya dönüşecek olmasıdır. Anlatı ile önce bir biçim kazandırılmış olan zaman, böylece insan tarafından farklı biçimlere de dönüştürülmeimkânı kazanmış olur. Şüphesiz zamanın insan tarafından biçimlendirildiği en büyük yapı tarihtir. Ricoeur, tarihin nasıl yazılacağının ilke ve kurallarının felsefesini yapmaktır. Tarihin de anlatının bir dolayımı olduğunu iddia eden Ricoeur, tarihi doğa bilimleri statüsüne yerleştiren görüşlerle hesaplaşmaya kalkışmaktadır. Ricoeur, zamanın anlatı olduğu iddiasını, sanat eserlerindeki kurmaca zaman üzerinden de temellendirmeye çalışır. Ricoeur bu durumda anlatıyı dalga dalga genişleterek zamanın tüm biçimlerinde karşımıza çıkarır. Zamanın anlatı olduğu, tarih tarafından onaylandıktan sonra kurmacanın onayına sunulur. Kurmaca ise, zamanın anlatı olduğunu onaylamakla kalmaz, zamanın estetize edilmiş bir imkanını sunar.
Özet (Çeviri)
This study deals with Ricoeur's concept of time, one of the most important philosophers of the 20th century. Before moving on to the philosopher's concept of time, we have tried to deal with the basic views on time in the history of philosophy in relation to Ricoeur. Ricoeur, who deals with the concepts of time of philosophers of different ages, divides them into two, especially“the time of the world”and“the time of the soul”. It is seen that these two different approaches to time constantly produce aporia for each other and this leads to the formation of a vicious circle. Ricoeur says that both of them act with an inhuman understanding of time, and therefore can never get rid of aporias about time. Establishing a dialectical link between them, Ricoeur tried to synthesize these two opposite views. Therefore, Ricoeur tried to understand and explain time with a different paradigm. Claiming that time must be based on 'narrative' in order to be human, Ricoeur offered a text-based solution to all problems related to time. When we look at the theoretical foundations of this, we come across the concepts of plot and mimesis that allow us to transform time into a narrative form. Ricoeur, who interprets the concepts of plot and mimesis in his own way, tries to justify his hypothesis through these concepts that allow time to be transformed into a narrative. Ricoeur's project is that time will turn into a more comprehensible and graspable structure with its humanization through narrative. Time, which is first given a form through narrative, thus gains the possibility of being put into different forms by human beings. Undoubtedly, history is the greatest structure through which time is shaped by human beings. Ricoeur's aim is to philosophize the principles and rules of how to write history. Claiming that history is also a mediation of narrative, Ricoeur attempts to come to terms with views that place history in the status of natural sciences. Ricoeur also tries to justify his claim that time is narrative through the fictional time in works of art. In this case, Ricoeur expands the narrative wave by wave and presents it in all forms of time. That time is narrative is confirmed by history and then submitted to the approval of fiction. Fiction, on the other hand, not only confirms that time is narrative, but also offers an aestheticized possibility of time.