Kronik obstrüktif akciğer hastalıklarında dirençli proprioseptif nöromusküler fasilitasyon egzersizlerinin solunum kas kuvvetine etkisi
Effect of resistant proprioceptive neuromuscular facilitation exercises on respiratory muscle strength in chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 791929
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MUTLUAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, proprioseptif nöromusküler fasilitasyon, Chronic obstructive pulmonary disease, proprioceptive neuromuscular facilitation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmanın amacı kronik obstrüktif akciğer hastalarında dirençli proprioseptif nöromüsküler fasilitasyon (PNF) egzersizleri ile yapılan solunum kas eğitiminin, hastaların klinik semptomları üzerine etkisini incelemektir. GOLD 1, 2 ve 3 seviyesindeki 31 hasta randomize olarak 2 gruba ayrıldı. 15 kişilik kontrol grubu olağan medikal tedaviyle takip edilirken, 16 kişilik çalışma grubuna fizyoterapist gözetiminde direkt uygulama ile göğüs PNF tekniği ve üst ekstremite-alt ekstremite dirençli PNF egzersizleri uygulandı. Egzersiz eğitimi haftada 3 gün, 6 hafta, 18 seans yapıldı. Katılımcıların yaşam kalitesi Saint George solunum hastalıkları anketi (SGRQ), psikososyal durum hastane anksiyete ve depresyon skalası (HAD), egzersiz kapasitesi ve fonksiyonel değerlendirme 6 dakika yürüme testi (6DYT), süreli kalk yürü testi (SKYT) ve otur kalk testi (OKYT), periferik kas kuvveti el kavrama testi ile elde edildi. Solunum kas kuvveti maksimal inspiratuar basıncı (MIP), maksimal ekspiratuar basıncı (MEP) ölçümleri ve solunum fonksiyonu FVC, FEV1, FEV1/ FVC, PEF, MMEF ile değerlendirildi. Ölçümler başlangıçta ve 6 haftanın sonunda yapıldı. Egzersiz grubunda kontrol grubuna göre yaşam kalitesinde artış (p=0,00002), anksiyete riskinde (p=0,01) ve depresyon riskinde (p=0,02) azalma, solunum kas kuvvetinde hem MIP (p=0,0001) hem de MEP'te (p=0,0005) artış, her iki el kavrama kuvvetinde artış (p=0,0001) ve solunum fonksiyon testinin tüm parametrelerinde artış görüldü. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar dirençli PNF egzersizlerinin KOAH hastalarında solunum kas kuvvetini arttırdığını, akciğer fonksiyonları ve fiziksel kapasiteyi geliştirdiğini göstermiştir. Egzersiz kapasitesini geliştirmesi, yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon üzerine olumlu etkileri nedeniyle dirençli PNF egzersizlerinin pulmoner rehabilitasyona katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the effect of respiratory muscle training with resistant proprioceptive neuromuscular facilitation (PNF) exercises on the clinical symptoms of patients with chronic obstructive pulmonary disease. 31 patients of GOLD 1, 2 and 3 stages were randomly divided into 2 groups. While the control group of 15 people was followed up with medical treatment, the study group of 16 people was given chest resistance PNF exercises with upper and lower extremity PNF exercises. 18 sessions of exercises were performed 3 days a week for 6 weeks under the supervision of a physiotherapist. Participants' quality of life were evaluated with the Saint George respiratory diseases questionnaire (SGRQ), psychosocial status with hospital anxiety and depression scale (HADS) test. Exercise capacity and functional evaluation were done with 6-minute walk test (6MWT), timed- up and go test (TUG) and sit-to-stand test. Peripheral muscle strength was obtained with hand grip tests. Respiratory muscle strength, maximal inspiratory pressure (MIP), maximal expiratory pressure (MEP) measurements and respiratory function were evaluated with FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF, MMEF. Measurements were made at the beginning and the end of 6 weeks. Compared to the control group, the exercise group increased the quality of life (p=0.00002), the risk of anxiety (p=0.01) and the risk of depression (p=0.02) decreased, respiratory muscle strength both MIP (p=0.0001) and also showed an increase in MEP (p=0.0005), an increase in both hand grip strength (p=0.0001), and an increase in all parameters of the pulmonary function test. The results obtained from this study showed that chest resistance PNF exercises increase respiratory muscle strength, improve lung functions and physical capacity in COPD patients. Overall, we conclude that resistant PNF exercises will contribute to pulmonary rehabilitation because of its positive effects on exercise capacity, quality of life, anxiety and depression.