Aleksitimi ve yalnızlık arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüklerinin aracı rolü
The mediator role of emotion regulation difficulties on the relationship between alexithymia and loneliness
- Tez No: 791948
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Aleksitiminin Dikkat-Değerlendirme Modeli, Duygu Düzenleme Güçlükleri, Perth Aleksitimi Ölçeği, Yalnızlık, Alexithymia, Attention-Appraisal Model Of Alexithymia, Emotion Regulation Difficulties, Loneliness, Perth Alexithymia Questionnaire
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
İnsan, hayatta kalmak ve gelişmek için başkalarına ihtiyaç duyan sosyal bir canlıdır. Yalnızlık, sosyal ihtiyaçlara dikkat çeken bedensel bir açlığa benzetilebilecek bireysel bir deneyimdir. Ancak çeşitli hastalıklar ve ölüm için risk faktörü olarak görülmektedir. Yalnızlığa çözüm bulmak ve yalnızlığı önlemek için alternatif müdahalelerin geliştirilmesinde, yalnızlığa neden olan faktörlerin araştırılması önem kazanmaktadır. Bu çalışmada aleksitimi ve yalnızlık arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüklerinin aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde eğitim gören 18-25 yaş aralığındaki 267 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Perth Aleksitimi Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form ve UCLA Yalnızlık Ölçeği-III, Qualtrics programı kullanılarak çevrim içi olarak uygulanmıştır. Sosyodemografik değişkenler, Bağımsız Örneklemler İçin t Testi ile; araştırma değişkenleri arası ilişkiler, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi ile incelenmiştir. Aracılık analizleri Hayes-Process yönteminin dört numaralı modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, erkek katılımcıların aleksitimi puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Aleksitimi toplam puanı ile yalnızlık toplam puanı arasındaki ilişkide, duygu düzenleme güçlüğü toplam puanı ve tüm alt boyut puanlarının aracı rol üstlendiği bulunmuştur. Bulgular literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Humans are social species that need others to survive and thrive. Loneliness is an individual experience that can be compared to a bodily hunger that draws attention to social needs. However it is seen as a risk factor for various diseases and death. It is essential to investigate the factors that cause loneliness in developing alternative interventions to find solutions to loneliness and prevent loneliness. This study aimed to investigate the mediating role of emotion regulation difficulties in the relationship between alexithymia and loneliness. The sample of the study consisted of 267 students between the ages of 18-25 studying at a foundation university in Istanbul. The Sociodemographic Information Form, the Perth Alexithymia Questionnaire, the Difficulties in Emotion Regulation Scale-Brief Form, and the UCLA Loneliness Scale-III were administered online to the participants using the Qualtrics program. Independent Samples t-Test was conducted to examine the demographic variables, and Pearson's Product Moment Correlation analysis was conducted to examine the relationships between variables. Mediation analysis was conducted using the fourth model of the Hayes-Process. According to the results of the study, it was determined that male participants' alexithymia scores were significantly higher. It has been found that the total score and all subscale scores of emotion regulation difficulties mediated the relationship between total scores of alexithymia and loneliness. The results of this study have been discussed within the context of existing literature.