Filistin İlkokul dördüncü sınıf Arapça dersi programının Pirls standartlarını ne ölçüde karşıladığının incelenmesi
Analysis on how the Palestinian Primary School fourth grade Arabic course meets the Pirls standards
  1. Tez No: 792199
  2. Yazar: SOHAIB OLWAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BEYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okuma becerisi, program değerlendirme, temel dil becerileri, PIRLS standartları, üst düzey düşünme, reading skill, curriculum assessment, basic language skills, PIRLS standards, higher order thinking skills
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, Filistin'de öğrenim gören ilkokul 4. sınıf Arapça dersi öğretim programının PIRLS standartlarını ne düzeyde karşıladığını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Filistin'de yer alan Gazze Şeridi valiliklerindeki devlet okullarındaki dördüncü sınıflarda derse giren Arapça öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu öğretmenler arasından rastgele seçilen 248 öğretmen oluşturmaktadır. Betimsel tarama modelinin kullanıldığı araştırmada öğretmenlerin görüşlerini belirlemek için PIRLS standartları doğrultusunda ölçek hazırlanmıştır. Arapça ders kitabının içeriğine PIRLS standartlarının ne ölçüde dahil edildiği konusunda öğretmenlerin bakış açısını tespit edebilmek için PIRLS standartlarına dayalı bir ölçek hazırlanmıştır. Ölçek maddeleri, PIRLS Arapça Dil İçeriği Standart Listesi maddelerinden alınmıştır. Ölçeğin hazırlanmasında program geliştirme uzmanlarından ve alan uzmanlarından yardım alınmıştır. Araştırmacı, uzmanlara danıştıktan sonra dört ana başlık altında sınıflandırılan 64 PIRLS standardı olduğu sonucuna varmıştır. Bunlar; açık bir şekilde ifade edilmiş bilgi ve fikirlerin üzerinde durma ve çıkarımlar yapma, doğrudan çıkarımlar yapma, fikir ve bilgileri birleştirme ve yorumlama ve metnin ögelerini, içeriğini ve dilini inceleme ve değerlendirme başlıklarından oluşmaktadır. Dört boyuttan oluşan bu ölçek öğretmenlere uygulanmadan önce bakanlıktan gerekli izinler alınmış ve ölçek öğretmenlere elektronik bir ortam aracılığıyla gönderilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel analiz paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizi için Pearson korelasyon katsayısı, Spearman-Brown korelasyon katsayısı ve Cronbach's Alpha korelasyon katsayısından yararlanılmıştır. Verilerin analiziyle elde edilen bulgulara bakıldığında; dördüncü sınıf düzeyinde okutulan Arapça dil kitabının PIRLS standartlarına uygunluğunun öğretmenlerce yüksek düzeyde bulunduğu tespit edilmiştir. Alan bazında bakıldığında ise; dördüncü alanın (metnin ögelerini, içeriğini ve dilini inceleme ve değerlendirme) PIRLS 2021 standartlarına göre yüksek düzeyde, birinci alanın (açık bir şekilde ifade edilmiş bilgi ve fikirlerin üzerinde durma ve çıkarımlar yapma) ise IEA tarafından belirlenen yüzdeye yakın olduğu saptanmıştır. İkinci alanın (doğrudan çıkarımlar yapma) ve üçüncü alanın (fikir ve bilgileri birleştirme ve yorumlama) ise belirlenen standarttan düşük olduğu belirlenmiştir. Dördüncü sınıf Arapça dersine giren öğretmenlerin bakış açılarından ise; öğretmenlerin dördüncü sınıf Arapça ders programını birinci ve ikinci boyutlarda PIRLS standartlarına göre orta düzeyde yeterli gördükleri, üçüncü ve dördüncü boyutlarda ise yetersiz gördükleri söylenebilir. Alanyazın ışığında tartışılan sonuçların ardından son olarak araştırmacı diğer araştırmacılara ve politika yapıcılara yönelik öneriler sunmuştur. Çalışmanın daha sonra yapılacak çalışmalara yol göstereceğine inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to find out the extent to which the Arabic language curriculum for the fourth grade of primary school in Palestine has PIRLS standards. The study population consists of Arabic language teachers for the fourth grade at schools in the governorates of the Gaza Strip in Palestine in the scholastic year 2021-2022. The study sample consisted of 248 teachers who were randomly selected. The researcher used the descriptive method. Two tools were prepared for the first measurement to analyze the Arabic language curriculum for the fourth grade in terms of the PIRLS standards. The second tool is by knowing the opinions of Arabic language teachers about the extent to which the Arabic language textbook include the PIRLS standards. The sub-indicators for the main areas of the PIRLS standards were built by looking at relevant research and taking the opinions of experts in curriculum development, education supervisors, university professors, and teachers of the required stage. After consulting the experts, the researcher concluded that there are 64 PIRLS standards classified under four main headings. These consist of retrieving information, drawing direct conclusions in the text, interpreting and integrating ideas and information, and evaluating and criticizing text elements and content. Before applying this scale, which consists of four dimensions, upon teachers. The necessary permits were obtained from the Ministry and the scale was sent to teachers via e-mail by the Ministry of Education. The obtained data were analyzed using spss software. Pearson's correlation coefficient, Spearman-Brown correlation coefficient and Cronbach's alpha correlation coefficient were used to analyze the data. The following results were obtained; The Arabic textbook taught in Grade 4 has been met with PIRLS standards at a high level by teachers. The fourth domain (examination and evaluation of elements, content and language of the text) got a high level according to PIRLS 2021 standards, and the first domain (focus on information and its retrieval process) was close to the percentage set by the International Agency (IEA). It was decided that the second domain (reaching direct conclusions in the text) and the third domain (interpreting and integrating ideas and information) got less than the specified standard. From the point of view of teachers of the Arabic language for the fourth basic grade; It can be said that teachers consider the fourth-grade Arabic curriculum in Dimensions 1 and 2 as moderate and appropriate according to PIRLS standards and insufficient in Dimensions 3 and 4. Finally, after discussing the results, the present researcher recommended a set of suggestions to researchers and curriculum designers. The study is expected to be a pathway to other related studies.