Siyaset felsefesinde birey-devlet ilişkisi: John Locke ve Robert Nozıck karşılaştırması
Individual–state relationship in political philosophy: a comparison of John Locke and Robert nozick
  1. Tez No: 792617
  2. Yazar: ENGİN YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: John Locke, Mülkiyet, Özgürlük, Robert Nozick, Yaşam, John Locke, Robert Nozick, Life, Freedom, Ownership
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada amaç 17. yüzyılın önemli düşünürü John Locke'la, bu düşünürün doğal haklar teorisini birey-devlet ilişkisi açısından ele alarak çağdaşı John Rawls'ın refah devleti ve yeniden dağıtım teorisini çürütmeye çalışan Robert Nozick'i karşılaştırmalı olarak irdelemektir. Locke, 17. yüzyılın önemli düşünürlerindendir. Yaşadığı dönemde İngiltere'nin siyasi atmosferinden fazlaca etkilenmiş mutlakıyetçi yönetime karşı bireyin doğuştan gelen hakları olduğunu savunmuş ve bu hakları mülkiyet, yaşam ve özgürlük olarak doğal haklar teorisi adı altında sistemleştirmiştir. 20. yüzyılın ikinci yarısında iki dünya savaşı ve büyük bir ekonomik kriz atlatmış dünyada Amerikan siyaset teorisyenleri yeni politikalara yönelmişlerdir. John Rawls'ın yeniden dağıtım ve refah devleti teorilerini çürütmeye çalışan Harvard felsefe profesörü Robert Nozick Locke'un sistemleştirdiği doğal haklar teorisinden yararlanmıştır. John Locke'un Yönetim Üzerine İki İnceleme adlı eseriyle Robert Nozick'in Anarşi, Devlet ve Ütopya adlı eseri incelenmiş bunların yanında söz konusu düşünürlerle ilgili yazılmış tezler, makaleler ve ilgili kitaplar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is 17. to examine the important thinker of the century, John Locke and Robert Nozick who tried to refute his contemporary John Rawls by considering the theory of natural rights of this thinker from the point of view of the individual-state relationship, comparatively. Locke, 17. he is one of the important thinkers of the century. During his period, he was greatly influenced by the political atmosphere of England, argued that individuals have innate rights against absolutist rule, and systematized these rights under the name of the theory of natural rights as property, life and freedom. 20. in the second half of the century, American Political theorists have turned to new policies in the world that has survived two world wars and a major economic crisis. Trying to refute John Rawls theories of redistribution and the welfare state, Harvard philosophy professor Robert Nozick used Locke's systematized theory of the natural rights. John Locke's Two Treatises on Govurnment and Robert Nozick's Anarchy, the State and Utopia have been examined, as well as theses, articles and related books written about these thinkers have been focused on.