Ekonomi alanındaki inovasyon konulu uluslararası bilimsel yayınların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of international scientific publications on innovation in economics
- Tez No: 792627
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Ekonometri, Ekonomi, Bibliography, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, İnovasyon, Bilimsel Yayın, Bibliyometrik Analiz, VOSviewer, Economics, Innovation, Scientific Publication, Bibliometric Analysis, VOSviewer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, ekonomi alanında inovasyon ile ilgili yapılan uluslararası bilimsel yayınların bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, literatürde inovasyon kavramının varlığını, çeşitlerini vb. araştıran birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalardan yola çıkarak son 50 yılda inovasyon ile ilgili derinlemesine literatür taraması yapılarak çeşitli bibliyometrik göstegeler ışığında çeşitli bibliyometrik analiz teknikleriyle ve görselleştirme araçlarıyla (Ağ haritası, yoğunluk, katman vb.) analiz edilmiştir. Çalışmanın amacına bağlı olarak bu araştırmada ekonomi alanında inovasyon kavramıyla ilgili literatür taraması için son 50 yıllık dönemdeki (1974-2023) Web Of Science Core Collection veri tabanı kullanılarak yaklaşık 50.000 bilimsel çalışmaya VOSviewer paket programı yardımı ile bibliyometrik analiz yöntemi ve bilimsel alan haritalama tekniği uygulanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarında, inovasyon konulu çalışmaların giderek artan önem kazandığı ve ekonomi alanında inovasyon temalı uluslararası bilimsel çalışmaları genel görünümü (Yıl, Doküman Tipi, Yayın Dili, Açık Erişim, İndeks Türü, Yayıncı Türü, Fon Sağlayıcıları) ortaya konulmuştur. İnovasyon ile ilgili çalışmaların atıf Analizi (Citation Analysis), ortak-atıf (co-citation), ortak-yazar (co-author), ortak-kelime (co-occurence) ve kaynakça eşleşmesi (bibliographic coupling) sonuçları detaylı bir şekilde yayın, kaynaklar, yazarlar, kurumlar, ülkeler, atıf yapılan kaynaklar, yazarlar ve dergiler bağlamında bulgulanmıştır. Özellikle son yıllarda inovasyon ile ilgili çalışmaların Dijitalleşme, Fintech, Covid-19, Dijital Dönüşüm, Kurumsal İnovasyon, Sosyal İnovasyon, Yeşil İnovasyon, Dijital Ekonomi, Artırılmış Gerçeklik, Akıllı Uzmanlaşma, Bibliyometrik Analiz vb. kavramların inovasyon çalışmalarında öncü çalışmalar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the international scientific publications on innovation in the field of economics with the bibliometric analysis method. For this purpose, the existence of the concept of innovation in the literature, its types, etc. There are many studies investigating. Based on these studies, an in-depth literature review on innovation in the last 50 years has been made and analyzed with various bibliometric analysis techniques and visualization tools (network map, density, overlay, etc.) in the light of various bibliometric indicators. Depending on the purpose of the study, in this research, bibliometric analysis method and scientific field mapping technique were applied to approximately 50,000 scientific studies with the help of VOSviewer package program, using the Web Of Science Core Collection database in the last 50 years (1974-2023) for the literature review on the concept of innovation in the field of economics. In the results of the analysis, the general view of the innovation-themed international scientific studies in the field of economics (Year, Document Type, Publication Language, Open Access, Index Type, Publisher, Fund Agency) has been revealed. Publish in detail the results of citation analysis, co-citation, co-author, co-occurence and bibliographic coupling of innovation-related studies, sources, authors, institutions, countries, cited sources, authors and journals. Especially in recent years, innovation studies have been focused on Digitalization, Fintech, Covid-19, Digital Transformation, Corporate Innovation, Social Innovation, Green Innovation, Digital Economy, Augmented Reality, Smart Specialization, Bibliometric Analysis, etc. It has been concluded that the concepts are pioneering studies in innovation studies.