Cephe kaplama malzemesi olarak tuğlanın betonarme karkas yapı dış duvarlarına uygulanması ve yağmur suyu etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 79278
  2. Yazar: SEVGÜL TUNCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL AYBERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tuğla, klinker tuğla, betonarme karkas yapı, prese tuğla, kaplama tuğla, uygulama ilkeleri, yağmur suyu etkileri
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Betonarme karkas sistemin yapıda kullanılmaya başlaması ile duvarlar incelmiş, hafiflemiş ve taşıyıcılık görevini yitirmiştir. Ancak bu kez dış duvar, kendinden beklenilen koruyuculuk işlevini yerine getiremediğinden, kaplama önem kazanmıştır. Burada kaplama malzemesi olarak, tuğla seçilmiştir. Tuğla: Kil, killi toprak ve balçığın ayrı ayrı harman edilip, gerektiğinde su, kum, öğütülmüş tuğla ve kiremit tozu vb. ile karıştırılıp, elle veya makinalarla şekillendirildikten sonra fırında veya harman yerindeki ocaklarda pişirilmesi yolu ile elde edilen bir malzemedir. Tuğla, üretim biçimine göre Fabrika ve Harman tuğlası olmak üzere sınıflandırılır. Fabrika tuğla sınıfının bir alt sınıfı olan klinker tuğlalar, sinterleşmeye kadar pişirilmiş, basınç dayanımı yüksek, dona dayanıklı cephe tuğlasıdır. Klinker tuğlalar kendi arasında delikli olup olmadıklarına, hacim ağırlıklarına ve basınç dayanımlarına göre sınıflandırılırlar. Ülkemizde klinker tuğla olarak adlandırdığımız; prese ve kaplama tuğla kullanılmaktadır. Prese tuğla, çift duvar uygulamalarında dış kanatı oluşturup, aynı zamanda da kaplama ihtiyacını gidermektedir. Bu uygulamalarda ısı yalıtım plakları da kullanılabilmektedir. Kaplama tuğla ise yüzeyi düzgün ve temiz olan her dış duvara, uygulama ilkelerine uyularak, ısı yalıtım plakları ile veya tek başına uygulanabilmektedir. Yağmur suyunun, tuğla kaplı cephelerde çiçeklenme, kireç kusma, sülfat, gecikmiş hidratasyon, asit, alkali, mantar ve korozyon gibi fiziksel; don ve yoğuşma gibi kimyasal etkileri vardır. Bu etkileri önlemek amacıyla yapının planlama aşamasının başlangıcından uygulamanın sonuna kadar, tasarımcı ve uygulayıcının dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır.. Tasarım evresinde, tasarımcılar; cephe strüktür kurgusuna ve malzeme seçimine,. Uygulama evresinde, uygulayıcılar; işçiliğe, şantiyede malzemelerin depolanmasına, tenekecilik işlerine, nem geçirimsiz malzeme kullanımına, metal bağ uygulamalarına, harcın karışımına, uygulamanın korunmasına, dikkat etmelidir. Cephe kaplama malzemesi olarak tuğlanın kullanıldığı uygulamalarda, yukarda belirtilen noktalar doğrultusunda yağmur suyu etkileri engellenebilir.
Özet (Çeviri)
As the concrete-framed construction began to be applied on the buildings, the walls' thickness and weight decreased and they lost the function of bearing. But this time, as the wail can't provide its protection function, veneer becomes more important. In this study, brick veneer is chosen as an exterior veneer material. Brick; is a material provided by threshing the clay, clayey soil, mud together; if necessary water, sand, broken brick, tile powder is added, then the mixture is shaped by hand or machine and lastly is burned in brick fields or in kiln. Bricks are classified as fabric and clay bricks according to their production methods. Clinker bricks, a sub class of fabric bricks are burned until sinterilized. They have high compressive strength and frost resistant and are used as face bricks. Clinker bricks are classified according to their being perforated or not, compressive strength and volume weight. In our country, pressed bricks and face bricks are used under the name of clinkers. The pressed bricks constitute the outer leaf of cavity walls and at the same time provide the need of veneer. In this application, thermal insulation batts can also be used. Facing bricks are applied to every smooth and clean surface according to its principles whether by insulation or not. Rain water has chemical effects as effloresence, lime staining, sulphate attack, delate hydration, acid, alcali, cork, corrision and physical effects as frost and condensation on brick faced buildings. To prevent these effects, care should be taken by designers and constructors from the beginning of design period till the end of application.. In design period, designers should take care of elevation structure and chosing materials.. In application period, constructors should take care of workmanship, storing the materials on site, flashing, usage of damp-proof courses, metal ties, mortar mixture, protecting the newly built brickwork. During the application of brick at external facades of buildings, rain water effects can be prevented by the help of suggested points. KEY WORDS: Brick, clinker brick, concrete-framed construction, pressed brick, face brick, application principles, rain water effects.