Sherwood Eddy'nin The New Era ın Asıa adlı eserine göre Kore
Korea according to The New Era in Asia by Sherwood Eddy
- Tez No: 792811
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sherwood Eddy, Kore, Choson Krallığı, Hıristiyanlık, Sherwood Eddy, Korea, Choson Kingdom, Christianity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında Amerikalı misyoner olan Sherwood Eddy'nin yaptığı seyahatler sonucu kaleme aldığı The New Era in Asia adlı kitap referans alınarak Kore'nin Choson Krallığı tarafından yönetildiği 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başındaki siyasi, ticarî ve sosyal durumu incelenmiştir. Choson Krallığı'nın Çin'e vergi yoluyla bağlı bir devlet olduğu dönemde hem Çin'de hem de Japonya'da Batılı teknolojinin, Batı medeniyetinin ve Hıristiyanlığın tanıtılmasından sonra ortaya çıkan değişimler“münzevi krallık”olarak adlandırılan Kore'nin de değişimine neden olmuştur. 1876 yılında Japonya ve Kore arasında yapılan Kanghwa Antlaşması'yla Kore önce Japonya daha sonra Avrupalı ülkelerle ticari ilişkileri geliştirerek uluslararası siyaset dengesinde önemli bir konuma yükselmiştir. Nitekim, Kore'nin stratejik konumu Asya'daki siyasi dengeleri değiştirmekle birlikte Kore'nin Japonya tarafından ilhak edilmesine neden olmuştur. Ayrıca bu siyasi rekabetin yanında Asya'da Hıristiyanlık yayılmaya başlamış ve bundan en hızlı etkilenen Kore olmuştur. Sonuç olarak bu gelişmeler ve Sherwood Eddy'nin bu bağlamda kaleme aldığı eseri dikkate alınarak Kore'nin yenileşmesi hakkında değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda birinci bölümde Sherwood Eddy'nin hayatı, eserleri ve Asya'daki misyonerliği incelenmiştir. İkinci bölümde Kore'nin Batılılar tarafından ticarete açılması için yapılan faaliyetler, Kanghwa Antlaşması'yla başlayan diplomatik ilişkiler, ortaya çıkan savaşlar ve son olarak Rus-Japon Savaşı'yla Kore'nin Japonya hakimiyeti altına girişi değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde Kore'nin geleneksel ve sosyal yapısı ile Sherwood Eddy'nin misyonerliği çerçevesinde Hıristiyanlığın Kore'de yayılması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the political, commercial and social situation of Korea under the Choson Kingdom (in the late 19th and early 20th centuries) was studied with reference to the book of 'The New Era in Asia' written by the American missionary Sherwood Eddy as a result of his travels to region. During the period that the Choson Kingdom was a dependent state on China through taxation, the changes that emerged after the introduction of Western technology, Western civilization and Christianity both in China and Japan, caused the change in Korea which was called the“hermit kingdom”. With the Kanghwa Treaty signed between Japan and Korea in 1876, Korea rose to an important position in the balance of international politics by developing commercial relations firstly with Japan and then with European countries. As a matter of fact, Korea's strategic position changed the political balance in Asia and it also caused the annexation of Korea by Japan. In addition to this political competition, Christianity began to spread in Asia and Korea was the fastest affected one. As a result, in this study, considering these developments and Sherwood Eddy's work written in this context, the reformation of Korea was tried to be evaluated. In this context, in the first chapter, the life and books of Sherwood Eddy and his missionary work in Asia were examined. In the second chapter, the activities carried out to open up Korea to trade by the Westerners, the diplomatic relations that started with the Kanghwa Treaty, the wars that emerged, and finally Korea's condition under Japanese rule as a result of the Russo-Japanese War were evaluated. In the third chapter, together with the traditional and social structure of Korea, the spread of Christianity in the country within the framework of Sherwood Eddy's missionary work were examined.