AB27- Türkiye emtia ticareti ve J-Eğrisi: Asimetrik analizden yeni kanıtlar (Plastik sektörü örneği)
EU27- Turkey commodity trade and the J-Curve: New evidence from asymmetry analysis (The case of plastics industry)
  1. Tez No: 793456
  2. Yazar: EYÜP TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MORTAZA OJAGHLOU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: AB27- Türkiye, J- Eğri Etkisi, Dış Ticaret Dengesi, Plastik Sektörü, ARDL-NARDL, EU27- Turkey, J-Curve Effect, Foreign Trade Balance, Plastic Sector, ARDL-NARD
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bir ülkenin dış ticaret politikasını belirleyici en önemli teoremlerden biri J- Eğrisidir. Parası değer kaybeden ülkede Ticaret ortağı için mallar ucuzlayacağından o ülkenin ihracatı artar ve ithalatı pahalı hale gelir. Kısa dönemde ticaret dengesi bozulur ve olumsuz bir hal alır. Bununla birlikte ihracatın artmasıyla uzun vadede dış ticarette bir denge oluşur. J-Eğrisi kavramı burada meydana gelir. Kısa vadedeki para değerinin düşüşünden kaynaklanan bu negatif etki J-Eğrisi olarak isimlendirilmiştir. Bu tez çalışmamızda Avrupa Yeşil mutabakatı ile çevre kirliliğini azaltma ve Döngüsel ekonomi çalışmaları neticesinde plastiklerdeki uluslararası ticarete de bir perspektif kazandırmasını ve literatürdeki bu alanda eksiği gidermesini amaçlamaktayız. Çalışmamızda Ampirik analizi gerçekleştirmek için Ekim 2009- Ocak 2022 dönemine ilişkin aylık veriler kullanılmıştır. AB27 ile Türkiye arasında plastik ticaretini değerlendirirken ARDL sınırı ve doğrusal olmayan ve asimetrik olan NARDL modeli kullanılmıştır. Tahmin edilen iki modelde tüm değişkenler arasında uzun dönem ilişki tespit edilmiştir ve modellerin eşbütünleşik olduğu anlaşılmıştır. Ancak ARDL ve NARDL metodoloji test sonuçlarına göre uzun dönemde reel döviz kuru katsayısı (NARDL) modelinde değeri negatif olduğu için Türkiye'nin AB27 ile ticaretinde uzun vadede J-Eğrisi olgusu kabul edilemez (ters J-Eğrisi olgusu mevcuttur). Bu nedenle, AB27 ile Türkiye plastik sektörü baz alındığında J-Eğri etkisi mevcut olmadığı için döviz kurunda yaşanan herhangi bir devalüasyon, uzun vadede Türkiye'nin ticari dengesi ve plastik sektörü lehine olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
The J-curve is one of the key theories to determine foreign trade policy of a country. The J-curve phenomenon is based on the logic of concept that devaluation of national currencies makes exports cheaper for foreign and imports expansive for home country. Thus, export increase and import decrease that it makes trade balance improve. The effects are not immediate, but are passed on with a lag through exchange rate effects. In our article, aimed to look at the international trade of plastics from a new perspective as a result of the reduction of pollution and the studies on circular economy with the European Green Agreement and eliminate the deficit in this area in the literature. In our study, monthly data from October 2009 to January 2022 were used to conduct the empirical analysis. For this goal, The ARDL bound test and asymmetric (NARDL) model was used. For investigate relationship between variables we estimate two model. Based on results of estimated model, variable are coeintegrated and there is a long run relationship between variables. In additional, according to ARDL and NARDL methodology test results, the long-term real exchange rate has a negative coefficient, therefore long-term J-Curve effect cannot be accepted in Turkey's and AB27 trade and also there is no such J-curve effect in plastic trade between EU27 and Turkey. In case of devaluation of the currency, it will not favor Turkey's commercial balance and the plastic sector.