Esrar kullanıcısı olma süreçlerinin sosyolojik olarak anlaşılması
Sociological understanding of the processes becaming a marijuana user
  1. Tez No: 793650
  2. Yazar: BERZAN ALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİME ÜNAL REŞİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Esrar Kullanımı, Arkadaşlık İlişkileri, Eğlence Amaçlı Kullanım, Bireysel Kullanım, Cannabis Use, Friendship Relations, Recreational Use, Individual Use
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Uyuşturucu madde ve bunlar arasında esrar kullanım yaygınlığında önemli derece de artış görülmektedir. Mevcut çalışma, esrar kullanıcılarının esrarla tanışma, kullanımı öğrenme ve kullanıma devam etme süreçlerine odaklanmıştır. Ankara, Adana ve İstanbul illerinde yaşayan 10 kadın ve 20 erkek esrar kullanıcısı ile nitel görüşmeler yapılarak esrar kullanım deneyimleri ile ilgili veriler toplanmıştır. Nitel görüşme ile birlikte katılımcı gözlem ve saha notları alınarak esrar kullanım deneyimi detaylı bir biçimde resmedilmiştir. Esrar kullanımının, temin edilmesinin ve toplu olarak tüketilmesi için toplanma süreçlerine dahil olma ve gözlemde bulunmayla kullanıcıların kullanım öncesi, kullanım esnası ve kullanım sonrası deneyimleri detaylı bir şekilde incelendi. Uyuşturucu maddeler arasında esrarın kullanıcılar tarafından zararsız bir madde olarak algılandığı, arkadaş ve yakın çevrede esrar kullanan diğerlerinin bulunuyor olmasının kullanıcı olmayı kolaylaştırdığı tespit edilmiştir. Esrar kullanımını öğrenmede sosyal medya ve dijital içerikler de en az deneyimli kullanıcılar kadar etkilidir. Eğlence amaçlı grup biçiminde esrar kullanım deneyimi ile bireysel kullanım sürecinde yaşanan deneyimlerin farklılaştığı tespit edildi. Bulgular karşılaştırıldıktan sonra esrar kullanımı ile ilgili kapsamlı bir analiz ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
There is a significant increase in the prevalence of drugs and usage of cannabis among them. The present study focuses on the processes of cannabis users' acquaintance with cannabis, learning to use, and continuing use. Qualitative interviews were conducted with 10 female and 20 male cannabis users living in the provinces of Ankara, Adana and Istanbul to collect data on their cannabis use experiences. Along with the qualitative interview, the cannabis use experience was depicted in detail by taking participant, observation and field notes. The pre-use, during-use and post-use experiences of users were examined in detail by being involved in and observing the collection processes for cannabis use, procurement and mass consumption. It has been determined that among the drugs, cannabis is perceived as a harmless substance by users, and the presence of friends and others who use cannabis in their close circle makes it easier to be a user. Social media and digital content are just as effective as experienced users in learning about the usage of cannabis. It was determined that the experience of using cannabis in the form of a recreational group and the experiences in the individual use process differed. After comparing the results, a comprehensive analysis of cannabis use was presented.