Farklı malzemeye sahip 7 katlı binada malzeme davranışının yapının davranışına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of material behavior on the behavior of the building in a 7-storey building with different material
  1. Tez No: 793778
  2. Yazar: CANER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OUIAME CHAKKOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme, Deprem, Rijitlik, Taşıyıcı Sistem Düzensizlikleri, Material, Earthquake, Rigidity, Structural İrregularities
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma kapsamında depreme dayanıklı çok katlı yapı üretiminde uzun yıllardan beri ençok tercih edilen malzemeler beton ve çeliktir Farklı yapı türleri olarak betonarme, çelik ve ahşap yapı üzerine ağırlık verilmiştir. Bu üç farklı malzeme ait yapılar, aynı yüklere maruz bırakılmış ve statik gereklerine uygun inşa edilmiş taşıyıcı elemanlardan en ağırı betondur, ardından çelik ve ardından ahşap gelir. Yapıların ağırlığının artması deprem yüklerinden olumsuz etkilenme risklerini de o ölçüde artırmaktadır. Günümüzde, özellikle kalitenin yükselmesine neden olan uygulamalarda gözlenen bir başka husus, yapı üretiminde kullanilan betonların dayanımlarındaki önemli yükselmedir. Bu nedenle, çok katlı yapılar da yüklemeler altında nonlinear davranış modelinin oluşması ve detaylı analizler sonucunda yapı sünekliğinin araştırılması gerekmektedir. Yapılan tez çalışmasından 7 katlı betonarme, çelik ve ahşap olarak tasarlanan bina modelinin deprem kuvvetleri ve düşey yük altında davranışı incelenmiştir. Analizlerde daha çok kullanılan beton (betonarme) ve çelik yapı, ahşap yapıya oranla daha rijit davranış göstermiştir. Yapının sünekliliğine, rijitliğine, kesitlerin akma dayanımına dolaylı yoldan da olsa, malzeme ve işçiliğin büyük etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, concrete and steel are the most preferred materials in the production of earthquake resistant multi-storey buildings for many years. Reinforced concrete, steel and wooden structures are emphasized as different building types. Structures belonging to these three different materials, exposed to the same loads and built in accordance with static requirements, the heaviest of the load-bearing elements is concrete, followed by steel and then wood. The increase in the weight of the structures increases the risks of being adversely affected by earthquake loads to that extent. Today, another issue observed especially in applications that lead to an increase in quality is the significant increase in the strength of concrete used in building production. For this reason, the formation of a nonlinear behavior model under loads in multi-storey structures and the ductility of the structure should be investigated as a result of detailed analyzes. In the thesis study, the behavior of the 7-storey building model, designed as reinforced concrete, steel and wood, under earthquake forces and vertical load was examined. Concrete (reinforced concrete) and steel structure, which are mostly used in the analysis, showed a more rigid behavior compared to the wooden structure. Material and workmanship have a great influence on the ductility, rigidity and yield strength of the sections, albeit indirectly.