FRP ile güçlendirilmiş 7 katlı mevcut betonarme binanın TBDY 2018 kapsamında performansının değerlendirilmesi
Evaluation of the performance of the existing 7-storey reinforced concrete building strengthened with FRP in the scope of TBDY 2018
  1. Tez No: 793779
  2. Yazar: ZAHRAA NAEEM SAHIB AL-SAEDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OUIAME CHAKKOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: FRP, Performans, Güçlendirme, Deprem, İtme Analizi, FRP, Performance, Retrofit, Earthquake, Pushover Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bina yapılarını güçlendirmek için en yaygın kullanılan kompozit malzemeler, matrisin bileşimine göre organik (polimerler) veya inorganik (çimento, kireç) olmak üzere iki farklı türe ayrılır. Diğerlerinin yanı sıra, olağan kompozit malzeme türleri, sırasıyla organik ve inorganik türler için elyaf takviyeli polimer (FRP) ve kumaş takviyeli çimentolu matristir (FRCM). FRP malzemeleri, yüksek mukavemet-ağırlık oranı, göreceli basitlik, hızlı kurulum, maliyet etkinliği ve yüksek dayanıklılık gibi daha geleneksel güçlendirme yöntemlerine göre birçok avantaj sağlar. Şu anda, yukarıda belirtilen mühendislikte tipik olarak kullanılan FRP çubuklar çoğunlukla karbon elyaf takviyeli polimer (CFRP) ve cam elyaf takviyeli polimer (GFRP) elyaf türleridir. GFRP'nin maliyeti nispeten düşüktür. Öte yandan, karmaşık bir hizmet ortamında uzun süreli maruz kalma, reçine matrisinin bozulmasına, plastikleşmesine ve genişlemesinin yanı sıra fiber/reçine arayüzünün ayrılmasına neden olacaktır. İlgili araştırma, C/GFRP'nin nihai uzamasının, tekdüze elyaf hibrit dağılımı nedeniyle önemli ölçüde arttığını ve C/GFRP'nin CFRP'ye kıyasla kontrollü ve kademeli bir başarısızlığı temsil ettiğini ortaya çıkmıştır. Bu çalışma kapsamında mevcut betonarme binanın TBDY 2018 kapsamında performans analizi yapılmış olup yetersiz kesitlerde güçlendirme yapılmıştır. Tek modlu Pushover analizi sonuçları, kesme kuvvetleri ve tepe deplasmanlarının kontrolü yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most commonly used composite materials for reinforcing building structures are divided into two different types, organic (polymers) or inorganic (cement, lime) according to the composition of the matrix. Among others, the usual types of composite materials are fiber-reinforced polymer (FRP) and fabric-reinforced cementitious matrix (FRCM) for organic and inorganic species, respectively. FRP materials offer many advantages over more traditional reinforcement methods, such as high strength-to-weight ratio, relative simplicity, fast installation, cost effectiveness and high durability. Currently, the FRP rods typically used in the aforementioned engineering are mostly carbon fiber reinforced polymer (CFRP) and glass fiber reinforced polymer (GFRP) fiber types. The cost of GFRP is relatively low. On the other hand, prolonged exposure in a complex service environment will cause degradation, plasticization and expansion of the resin matrix as well as separation of the fiber/resin interface. Related research revealed that the ultimate elongation of C/GFRP was significantly increased due to the uniform fiber hybrid distribution, representing a controlled and gradual failure of C/GFRP compared to CFRP. Within the scope of this study, the performance analysis of the existing reinforced concrete building was made within the scope of TBDY 2018 and reinforcement was made in insufficient sections. Single-mode Pushover analysis results, shear forces and peak displacements were checked.