Febril konvülsiyon ile başvuran çocuklarda serum phoenixin-14 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum phoenixin-14 levels in children presenting with febrile convulsions
- Tez No: 793807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER BAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril konvülsiyon (FK), Phoenixin (PNX), Phoenixin-14 (PNX-14), Febrile seizure (FS), Phoenixin (PNX), Phoeixin-14 (PNX-14)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Febril konvülsiyon (FK), çocuklarda en sık görülen nöbet tipidir. Yeni tanımlanmış bir hipotalamik peptit olan Phoenixin-14 (PNX-14), başlıca hipotalamusta ve adenohipofizde üretilir. Endojen bir antipiretik olan ve tekrarlayan intraserebrovaskuler enjeksiyonlarının hayvanlarda nöbet benzeri aktiviteye neden olduğu gösterilen vasopressin salınımının PNX-14 tarafından kontrol edildiği gösterilmiştir. Phoenixin (PNX)'in bazı nörolojik hastalıklar ile ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. Şimdiye kadar yapılan çalışmaların hepsi erişkin popülasyonda yapılmış olup, mevcut literatür bilgimize göre çocuklarda PNX-14 ile ilgili çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma ile, çocuklarda acile başvuruda önemli bir yer tutan FK ile PNX-14 arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif nitelikteki bu vaka kontrol çalışmasında, çocuk acil serviste FK tanısıyla takip edilen çocuklar vaka grubuna; nöbetin eşlik etmediği, sadece ateş nedeniyle takip edilen çocuklar ise kontrol grubuna dâhil edildi. FK grubundaki hastalar, Basit FK ve Komplike FK olmak üzere iki alt gruba ayrıldı, Vaka ve kontrol gruplarının sosyo-demografik verileri, tanıları, hemogram parametreleri ve kan elektrolit düzeyleri kaydedildi. Her iki gruptaki katılımcıların serum PNX-14 düzeyleri ölçülerek istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya vaka grubunda 45, kontrol grubunda 45 olmak üzere toplam 90 hasta dâhil edildi. Vaka grubunun serum PNX-14 düzeyleri (989,77 ± 728,5 ng/ml) ile kontrol grubunun serum PNX-14 düzeyleri (1241,15 ± 895,28 ng/ml) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p = 0,201). Basit FK grubu ile Komplike FK grupları serum PNX-14 düzeyleri yönünden benzerdi (p = 0,988.). Vaka grubunun ortalama trombosit sayısı (p = 0,044.), Ca (p = 0,009) ve Mg (p = 0,007) düzeyleri kontrol grubundan anlamlı derecede düşük; glukoz (p < 0,001) ve ALT (p = 0,030.) düzeyleri anlamlı derecede yüksekti. Serum PNX-14 düzeyleri ile lenfosit sayısı (p=0,001), trombosit sayısı (p = 0,016) ve Mg (p = 0,008) düzeyleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki; NLR (p = 0,037) ve PLR (p=0,001) oranları arasında ise negatif yönde zayıf bir ilişki tepit edildi (p=0,016). Sonuç: Bu çalışmada, FK hastaları ile nöbetsiz ateşli hastalar arasında serum PNX-14 düzeyleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Elde ettiğimiz sonuçar, serum PNX-14 düzeyleri ile FK arasında ilişki olmadığını göstermektedir. Olası fizyopatolojik mekanizmalar göz önüne alındığında, bu konuda daha fazla sayıda araştırmaya ihtiyaç olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Febrile convulsion (FC) is the most common type of seizure in children. Phoenixin-14 (PNX-14), a newly identified hypothalamic peptide, is mainly produced in the hypothalamus and adenohypophysis. The release of vasopressin, an endogenous antipyretic, whose repeated intracerbrovascular injections have been shown to induce seizure-like activity in animals, has been shown to be controlled by PNX-14. Phoenixin (PNX) has been proven to be associated with some neurological diseases. All of the studies conducted so far have been conducted in the adult population, and according to our current literature, there are no studies on PNX-14 in children. In this study, it was aimed to investigate the relationship between FC and PNX-14, which has an important place in emergency admissions in children. Materials and Methods: In this prospective case-control study, children followed up in the pediatric emergency department with the diagnosis of FC were included in the case group; Children who were not accompanied by seizures and were followed up only for fever were included in the control group. Socio-demographic data, diagnoses, hemogram parameters and blood electrolyte levels of the case and control groups were recorded. The serum PNX-14 levels of the participants in both groups were measured and compared statistically. Results: A total of 90 patients, 45 in the case group and 45 in the control group, were included in the study. There was no statistically significant difference between the serum PNX-14 levels of the case group (989.77 ± 728.5 ng/ml) and the serum PNX-14 levels of the control group (1241.15 ± 895.28 ng/ml) (p = 0.201 ). Simple FC group and complicated FC groups were similar in terms of serum PNX-14 levels (p = 0.988.). The mean platelet count (p = 0.044.), Ca (p = 0.009) and Mg (p = 0.007) levels of the case group were significantly lower than the control group; glucose (p < 0.001) and ALT (p = 0.030.) levels were significantly higher. A statistically positive and weak correlation between serum PNX-14 levels and lymphocyte count (p=0.001), platelet count (p=0.016) and Mg (p=0.008) levels; A weak negative correlation was found between NLR (p = 0.037) and PLR (p = 0.001) rates (p = 0.016). Conclusion: In this study, there was no statistically significant difference in serum PNX-14 levels between FK patients and seizure-free febrile patients. Our results show that there is no relationship between serum PNX-14 levels and FC. Considering the possible pathophysiological mechanisms, it is clear that more research is needed on this subject.