Çocuklarda tekrarlayan pnömonide etiyolojik faktörler
Etiological factors in recurrent pneumonia in children
  1. Tez No: 793875
  2. Yazar: TAHA ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE GİRİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Chest Diseases, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, pnömoni, tekrarlayan pnömoni, etiyoloji, lokalizasyon, Child, pneumonia, recurrent pneumonia, etiology, localization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çocuklarda Tekrarlayan Pnömonide Etiyolojik Faktörler Pnömoni, tüm dünyada ve ülkemizde çocuklar için önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olmaya devam etmektedir. Çocukluk çağındaki pnömonilerin ise %7,7-9' unu tekrarlayan pnömoniler oluşturmaktadır. Tekrarlayan pnömonilerin etiyolojisini belirlemek enfeksiyonları kontrol altına alabilmek, mortalite ve morbiditeyi azaltmak için en önemli adımdır. Çalışmamızda tekrarlayan pnömoninin etiyolojisini, risk faktörlerini, tanısal süreçlerini araştırmayı amaçladık. 1 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2021 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları polikliniği, Genel Pediatri poliklinikleri ve Çocuk Acil polikliniklerine başvuran; ayaktan veya yatarak takip edilen; 0-18 yaş arası tekrarlayan pnömoni hastaları çalışmamıza dahil edildi. Bir yılda 2 veya herhangi bir dönemde en az 3 pnömoni atağı geçirilmesi tekrarlayan pnömoni olarak kabul edildi. Radyolojik olarak doğrulanmayan olgular çalışma dışı bırakıldı. Çalışma hastaları ulusal sağlık veri tabanı, hastanemiz online veri tabanı ve hasta dosyaları üzerinden retrospektif olarak incelendi. Çalışmamıza 250 tekrarlayan pnömoni hastası dahil edildi. Erkek/kız oranı 1.08 idi. Olguların ilk epizod yaş ortalaması 37.84 ± 39.83 aydı. Çoğunun ilk epizodunu 1 yaş altı veya 5 yaş üzerinde geçirdiği saptandı. Hastaların %89,6' sında (n = 224) etiyoloji bulundu. Bu hastaların %46' sının etiyolojisinin ilk epizod öncesi bilindiği görüldü. Etiyolojik faktörler sırasıyla; %20,4 nöromusküler hastalıklar, %19,2 astım, %10,8 solunum sistemi anomalileri, %7,2 sağ orta lob sendromu, %5,6 konjenital kalp hastalıkları, %5,6 kistik fibrozis, %4,8 primer immün yetmezlikler, %4,8 bronşektazi, %4,4 primer siliyer diskinezi, %3,6 gastroözofageal reflü hastalığı, %2,4 interstisyel akciğer hastalığı ve %0,8 yabancı cisim aspirasyonu olarak belirlendi. Hastalarımızın %27,6' sı aynı bölgede, %72,4' ü farklı bölgelerde tekrarlayan pnömoni olarak saptandı. Aynı bölgede TP etiyolojilerinin %64,2' sinin ilk epizod öncesi bilinmediği ve en sık etiyolojilerin; %29 astım, %26,1 sağ orta lob sendromu ve %21,7 solunum sistemi anomalileri olduğu görüldü. Farklı bölgede TP' nin ise %50,3' ünün ilk epizod öncesi etiyolojisi belirlenmişti. Bu grupta en sık %26,5 NMH, %15,5 astım ve %7,7 kistik fibrozisin etiyolojik neden olduğu görüldü. Sonuç olarak tekrarlayan pnömoni olgularımızın %89,6' sında etiyolojik faktör bulundu. En sık nöromusküler hastalıklar, astım ve solunum sistemi anomalileri saptandı. Nöromusküler hastalıkların, gastroözofageal reflü hastalığının ve kistik fibrozisin daha çok farklı bölgelerde tekrarladığı; astımın, solunum sistemi anomalilerinin, sağ orta lob sendromunun ve yabancı cisim aspirasyonun daha çok aynı bölgede tekrarladığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Etiological Factors in Recurrent Pneumonia in Children Pneumonia remains to be an important cause of morbidity and mortality for children all over the world and in our country. Recurrent pneumonia accounts for 7.7-9% of childhood pneumonias. Determining the etiology of recurrent pneumonia is the most important step to control infections and reduce mortality and morbidity. In this study, we aimed to investigate the etiology, risk factors and diagnostic processes for recurrent pneumonia. Between January 1, 2018 and December 31, 2021, Istanbul Medeniyet University Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital Pediatric Pulmonology Clinic, Pediatrics Clinics and Pediatric Emergency Clinic; outpatient or inpatient; patients with recurrent pneumonia aged 0-18 years were included in our study. Recurrent pneumonia was defined as having 2 pneumonias attacks in a year or at least 3 pneumonias attacks in any period. Cases that were not confirmed radiologically were excluded from the study. Patients were reviewed retrospectively through the national health database, our hospital's online database, and patient files. 250 patients with recurrent pneumonia were included in our study. The male/female ratio was 1.08. The mean age of the first episode was 37.84 ± 39.83 months. It was determined that most of them had their first episode under the age of 1 or over the age of 5 years. Etiology was detected in 89.6% (n = 224) of the patients. It was observed that the etiology of 46% of these patients was known before the first episode. Underlying diseases were determined as 20.4% neuromuscular diseases, 19.2% asthma, 10.8% respiratory system anomalies, 7.2% right middle lobe syndrome, 5.6% congenital heart diseases, 5.6% cystic fibrosis, 4.8% primary immunodeficiencies, 4.8% bronchiectasis, 4.4% primary ciliary dyskinesia, 3.6% gastroesophageal reflux disease, 2.4% interstitial lung disease, and 0.8% foreign body aspiration. Since 27.6% of recurrent pneumonia was in the same area, and 72.4% of RP was in different areas. In the same area, 64.2% of RP etiologies were unknown before the first episode and the most common etiologies were 29% had asthma, 26.1% right middle lobe syndrome and 21.7% respiratory system anomalies. The etiology of 50.3% of RP in different areas was known before the first episode. In this group, 26.5% NMD, 15.5% asthma and 7.7% cystic fibrosis were the most common etiologic causes. In conclusion, etiologic factor was detected in 89.6% of our recurrent pneumonia patients. The most common etiologies were established as neuromuscular diseases, asthma and respiratory system anomalies. It was determined that neuromuscular diseases, gastroesophageal reflux disease, and cystic fibrosis mostly recurred in different areas, since asthma, respiratory system anomalies, right middle lobe syndrome, and foreign body aspiration recurred mostly in the same area.