Laringeal skuamöz hücreli karsinom tanılı hastalarda MPV, PDW, RDW, NLR ve PLR değerlerinin prognoz göstergesi olarak kullanımı
Lari̇ngeal skuamöz hücreli̇ karsi̇nom tanili hastalarda MPV, PDW, RDW, NLR ve PLR değerleri̇ni̇n prognoz göstergesi̇ olarak kullanimi
  1. Tez No: 793944
  2. Yazar: MELİH KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN YAPRAK BARIT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larynx cancer, MPV, PDW, RDW, NLR and PLR
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Laringeal skuamöz hücreli karsinom tanılı hastalarda MPV, PDW, RDW, NLR ve PLR değerlerinin prognoz göstergesi olarak kullanımını araştırmak. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2014 – 2022 tarihleri arasında skuamöz hücreli larinks kanseri nedeni ile opere edilen hastalar retrospektif olarak elektronik ve medikal dosyalarından tarandı. MPV, PDW, RDW, NLR ve PLR değerlerini etkileyen kronik veya akut hastalık öyküsü olan hastalar ile veri kaybı olan veya larinks kanseri dışı bir nedenle öldüğü tespit edilen hastalar dışlandı ve 84 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: T seviyesi, perinöral invazyon, lenfovasküler invazyon, nüks ve erken-geç evre açısından hastaların MPV, PDW, RDW, NLR ve PLR değerleri karşılaştırıldığında tüm parametreler için istatistiksel olarak anlamlı bulgular elde edilemedi. Tüm kan parametreleri eksitus grubunda yüksekken bu yükseklik istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: MPV, PDW, RDW, NLR ve PLR değerleri larinks SHK'lerinde prognoz tayininde kullanılamaz.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the use of MPV, PDW, RDW, NLR and PLR values ​​as prognostic indicators in patients with laryngeal squamous cell carcinoma. Method: Patients who were operated for squamous cell laryngeal cancer between 2014 and 2022 in Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery were retrospectively scanned from their electronic and medical files. Patients with a history of chronic or acute disease affecting MPV, PDW, RDW, NLR, and PLR values, as well as patients with data loss or who were found to have died from a cause other than laryngeal cancer were excluded and 84 patients were included in the study. Results: When the MPV, PDW, RDW, NLR and PLR values of the patients were compared in terms of T level, perineural invasion, lymphovascular invasion, recurrence and early-late stage, statistically significant findings were not obtained for all parameters. While all blood parameters were higher in the exitus group, this elevation was not statistically significant. Conclusion: MPV, PDW, RDW, NLR and PLR values ​​cannot be used to determine prognosis in laryngeal SCCs.