Metakaolin içeren harçlarda alkali-silika reaksiyonunun deneysel olarak değerlendirilmesi
Experimental evaluation of alkali-silica reaction in mortars containing metakaolin
- Tez No: 794115
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkali-silika reaksiyonu, Metakaolin, ASTM C1260, Alkali-silica reaction, Metakaolin, ASTM C1260
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Beton hizmet verdiği ortamlarda çeşitli fiziksel ve kimyasal etkilere maruz kalmaktadır. Bu nedenle betonun bünyesinde zamanla ciddi hasarlar meydana gelebilmektedir. Hasara neden olan bu etkiler arasında ilk sırada alkali-silika reaksiyonu gelmektedir. Alkali-silika reaksiyonu reaktif silis içeren agrega ile çimentoda mevcut alkali oksitler arasında gerçekleşen kimyasal bir süreçtir. Bu reaksiyon nedeniyle meydana gelen alkali-silika jeli ortamda mevcut suyun etkisiyle şişer ve betonun genleşmesine neden olur, neticede beton çatlar. Bu çalışmada alkali-silika reaksiyonu nedeniyle betonda meydana gelen genleşmeyi azaltmada metakaolin kullanımının etkinliği araştırılmıştır. Bu amaçla değerlendirmede ASTM C 1260 hızlandırılmış harç çubuk deney yöntemi kullanılmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesinde bazı lokasyonlardan temin edilen agregaların öncelikle alkali-silika reaktiflikleri belirlenmiştir. Bu agregalardan Artvin-Şavşat yöresinden temin edilen agrega reaktiflik itibariyle en zararlısı olarak tespit edilmiştir. Dolayısıyla deneysel çalışmada bu agreganın kullanımına karar verilmiştir. Metakaolinin alkali-silika reaktifliğini bastırmada etkinliğini belirlemek amacıyla metakaolin çimento ile ağırlıkça %5, %10, %15 ve %20 oranlarında ikame edilerek hazırlanan harç karışımlar üzerinde ölçümler gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen deneysel çalışma neticesinde %10 oranında metakaolin kullanımı alkali-silika kaynaklı genleşmeyi ilgili standardın verdiği sınır değerin altına çekmiş ve metakaolin ikame oranı arttıkça genleşmeyi azaltmadaki etkisi belirginleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Concrete is exposed to various physical and chemical effects in the environments it serves. For this reason, serious damage may occur in the concrete over time. The alkali-silica reaction comes first among these damaging effects. The alkali-silica reaction is a chemical process that takes place between the aggregate containing reactive silica and the alkali oxides present in the cement. The alkali-silica gel formed due to this reaction swells with the effect of the water present in the environment and causes the concrete to expand, as a result, the concrete cracks. In this study, the effectiveness of using metakaolin in reducing the expansion in concrete due to ASR was investigated. For this purpose, ASTM C 1260 accelerated mortar bar test method was used in the evaluation. First of all, alkali-silica reactivity of the aggregates derived from some locations in the Eastern Black Sea Region were determined. Of these aggregates, the aggregate obtained from the Artvin-Şavşat region was determined as the most harmful in terms of reactivity. Therefore, it was decided to use this aggregate in the experimental study. In order to determine the effectiveness of metakaolin in suppressing alkali-silica reactivity, measurements were carried out on mortar mixtures prepared by replacing metakaolin with cement at 5%, 10%, 15% and 20% by weight. As a result of the experimental study, the use of 10% metakaolin reduced the alkalisilica- induced expansion below the limit value given by the relevant standard, and the effect of reducing the expansion became evident as the metakaolin substitution rate increased.