Women's impact on peacemaking processes in the Basque case
Bask örneğinde kadınların barışı sağlama süreçlerine etkisi
  1. Tez No: 794436
  2. Yazar: HACER EDA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bask çatışması, Bask milliyetçiliği, ETA, barış inşası, kadınlar ve barış, Basque conflict, Basque nationalism, ETA, peacebuilding, women and peace
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma İspanya'nın Bask bölgesi özelinde kadınların barış sürecine katkılarının analizi üzerine odaklanmaktadır. Aşağıda sunulan tez altı ana bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölüm, Bask ihtilafındaki barış sürecinde kadınların rolünü ve bunun kısa tarihsel arka planını tanıtmakla ilgilidir. Makalenin ikinci kısmı birbiriyle bağlantılı iki bölümden oluşmaktadır: teori ve yöntem. Nitel yaklaşımın teorik çerçeve kısmı, çatışmanın başından sonuna kadar Bask kadınlarının rolünün temel nedenlerini ve iç dinamiklerini incelemektedir. Yöntem kısmı ise, Bask çatışmasının anlaşılması için vaka çalışması araştırmasının neden önemli olduğunu vurgulamaktadır. Çalışma, Bask kadınlarının çatışma, bunun yansımaları ve en geniş anlamda şiddetin olmadığı bir toplumun yaratılmasıyla ilgili karar verme sürecindeki etkisinin ve stratejik ilgisinin net bir şekilde anlaşılması için bir vaka çalışması ve bulguların analizini bir araya getirerek sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the analysis of women's contributions to the peace process in the Basque region of Spain. The thesis presented below is composed of six main parts. The first two portions are about introducing women's role in the peace process in the Basque conflict and its brief historical background. The second portion of the paper consists of two connected parts: theory and method. The theoretical framework part of the qualitative approach looks at the root causes and inner dynamics of the Basque women's role from the beginning to the end of the conflict. The method part, on the other hand, explores the reason why case study research is important for the understanding of the Basque conflict. The paper concludes by bringing together a case study and the analysis of findings for a clear understanding of the Basque women's impact and strategic interest in the decision-making process regarding the conflict, its repercussions, and the creation of a society without violence in the broadest sense.