Evli genç yetişkinlerde aileden algılanan sosyal destek ve evlilikte affedicilik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perceived family social support and marriage forgiveness in married young adults
- Tez No: 794559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilikte Affedicilik, Affedildiğini Hissetme, Aileden Algılanan Sosyal Destek, Marriage, Forgiveness in Marriage, Feeling Forgiveness, Perceived Social Support from Family
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırmada evli genç yetişkinlerin ailelerin algıladıkları sosyal destek ile evlilikte affedicilikleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Araştırma 18-40 yaş arası 637 evli genç yetişkinden oluşmaktadır. Araştırmada katılımcılara Aileden Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, 'Evlilikte Suçu Affetme Ölçeği' ve 'Öznel Eş Partner Affediciliği Ölçeği' ve 'Kişisel Bilgi Formu' uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar; gençlerin ileri yaşlılara göre, ikinci evliliğini yapanların ilk evliliğini sürdürenlere göre, sosyoekenomik düzeyi düşük olanların yüksek olanlara göre, daha fazla çocuk sahibi olanların daha az çocuk sahibi olanlara göre ailelerinden daha fazla destek algıladıkları bulunmuştur. Affedicilik açısından bakıldığında çeşitli faktörlere (çocuk sayısı, evlilik sayısı, yaş) göre çiftlerin dargınlık seviyesi değişse de bağışlama puanlarının değişmediği görülmüştür. Ailelerin genellikle eşleri affedici olma yönünde yönlendirdikleri ama bunun her zaman sosyal destek olarak algılanmadığı ve kadınların affedici davranma konusunda erkeklere göre daha fazla desteklendiği görülmüştür. Evliliklerle ilgili problemlerin baba ile neredeyse hiç paylaşılmadığı ve eş dışında yapılan paylaşımların eşe olan dargınlığı arttırdığı bulunmuştur. Aileden algılana sosyal desteğin hem dargınlığı hem de bağışlamayı arttırdığı, affedildiğini hissetmenin dargınlık, bağışlama ve aileden algılanan sosyal desteğin azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the families' perceived social support of married young adults and their forgiveness in marriage is examined. The study consisted of 637 married young adults aged 18-40 years. In the study, the Perceived Social Support Scale from the Family, the 'Forgiveness in Marriage Scale', the 'Subjective Spouse Forgiveness Scale' and the 'Personal Information Form' were applied to the participants.The results obtained from the research; It has been found that young people perceive more support from their families compared to older people, those with a second marriage than those with a first marriage, those with a low socioeconomic level than those with a high socioeconomic level, and those with more children than those with fewer children. In terms of forgiveness, although the resentment level of the couples changed according to various factors (number of children, number of marriages, age), it was seen that the forgiveness scores did not change. It has been observed that families generally direct their spouses to be forgiving, but this is not always perceived as social support and women are more supported than men in behaving forgiving. It has been found that the problems related to marriage are almost never shared with the father, and sharing outside the spouse increases the resentment towards the spouse. It has been observed that perceived social support from family increases both resentment and forgiveness, and feeling forgiven decreases resentment, forgiveness and perceived social support from family.