Üniversite öğrencilerinde algılanan ebeveyn tutumları ile stresle başa çıkma tarzları ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Selçuk Üniversitesi örneği)
The examination of relation between the anger expression types of university students and their methods that used in struggling against stress in the context of perceived parental attitudes (The case of Selcuk University)
  1. Tez No: 794558
  2. Yazar: ENES KAHRAMAN TOPÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik Tutumları, Öfke İfade Tarzları, Stresle Başa Çıkma Tarzları, Parenting Attitudes, Anger Expression Styles, Stress Coping Styles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırmanın amacı; Konya Selçuk Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan öğrencilerin algılanan ebeveyn tutumları, stresle başa çıkma tarzları ve öfke ifade tarzlarının Anne-Baba Tutum Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği kullanılarak belirlenmesi, aynı zamanda çeşitli demografik değişkenler(cinsiyet, yaş, gelir durumu, anne-baba evlilik durumu, anne-baba eğitim durumu vs.) bağlamında inceleyerek aralarında gerçekleşebilecek anlamlı farklılıklara yönelik veri analizlerinden elde edilen sonuçları ortaya koymaktır. Selçuk Üniversitesi öğrencisi 500 gönüllü katılımcıyla gerçekleştirilen bu araştırmada 332 kadın öğrenci ve 168 erkek öğrenci yer almıştır. Çalışmaya katılan tüm öğrenciler Selçuk Üniversitesi'nde öğrencilik durumları aktiftir ve Konya ilinde ikamet etmektedir. Araştırmaya katılan katılımcıların yaşları 18-52 arasındadır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizlerinde tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler olarak belirtilmiştir. Verileri değerlendirirken Bağımsız İki Örneklem T Testi, Tek Yönlü ANOVA Testi ve Korelasyon Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda algılanan ebeveynlik tutumlarının; öfke ifade tarzlarına, stresle başa çıkma tarzlarına ve katılımcıların demografik değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Araştırmada katılımcıların öfke ifade tarzlarının; katılımcıların algılanan ebeveynlik tutumlarına, stresle başa çıkma tarzlarına ve katılımcıların demografik değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Araştırma sonucunda katılımcıların stresle başa çıkma tarzlarının; katılımcıların algılanan ebeveynlik tutumlarına, öfke ifade tarzlarına katılımcıların demografik değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the perceived parental attitudes, coping styles with stress and anger expression styles of students studying at Konya Selçuk University on the Parental Attitude Scale, Stress Coping Styles Scale, and the Anger Expression Style Scale. At the same time, by examining these scales with various demographic variables (gender, age, income status, marital status of parents, educational status of parents, etc.) it aims to reveal the results for the significant differences that may occur between them. This study was conducted with 332 female students and 168 male students which was carried out with 500 volunteer participants from Selçuk University. All the students participating in the research are active university students residing in Konya. The ages of the participants in the study are between 18-52. In the analysis of the data descriptive statistics such as frequency, percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum values are used. When evaluating the data, Two Independent Samples T- Test, One-Way ANOVA Test and Correlation Test were used. As a result of the research significant differences were found between the anger expression styles, the styles of coping with stress and the demographic variables with perceived parenting attitudes. In the study, it was observed that the anger expression styles of the participants differed significantly according to the participants' perceived parenting attitudes, coping styles with stress, and demographic variables. As a result of the research, it was seen that the participants' styles of coping with stress differed significantly according to the participants' perceived parenting attitudes, anger expression styles, and demographic variables.