Metastatik meme kanserinde B² prognostik indeksin prognoz belirlemedeki rolü
The role of B² prognostic index in determination of prognosis in metastatic breast cancer
  1. Tez No: 794566
  2. Yazar: MEHMET MERİÇ ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA YAVUZŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Metastatik meme kanseri, B² prognostik indeks, prognoz, sağkalım, Metastatic breast cancer, B² prognostic index, prognosis, survival
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Her yıl dünya çapında tahminen 1,67 milyon yeni meme kanseri vakası teşhis edilmektedir ve bu, teşhis edilen tüm kanser vakalarının %25'ini oluşturmaktadır. Meme kanseri heterojen ve kompleks bir hastalıktır. Meme kanserli kadınların %20 ile %30'u senkron veya metakron uzak metastazlar geliştirir ve dünya çapında yılda 400.000 ile 500.000 arası ölüme sebep olur. Metastatik meme kanserinin klinik davranışı hastalığın biyolojik heterojenliğinden ötürü öngörülemezdir. Standart tedavi ile tedavi edilen metastatik meme kanserinde sağkalım; hastalığın agresif gidenlerinde birkaç ay olabilirken, selim gidişatlılarda ise hayat kalitesinde majör limitasyonlar olmadan yıllar ile ifade edilebilir. Bu durum riske dayalı tedavi stratejilerini geliştirmek amacıyla prognostik faktörlerin tanımlanmasının önemini vurgulamaktadır. B² Prognostik İndeks (B²PI) metastatik meme kanseri hastaları için, günlük pratikte kolayca erişilebilen parametrelere dayalı bir klinik karar verme aracıdır. Bu çalışma ile metastatik meme kanserli hastalardaki prognoz B²PI kullanılarak saptanmaya çalışıldı. Literatürde sadece birkaç örneği olan ülkemizde daha önce çalışılmamış bu skorun tanı anından itibaren hastanın girdiği risk sınıfına göre tedavi planı yapılabilir mi sorusunun cevabına ışık tutmaya çalışıldı. Aynı zamanda daha önce hem meme hem de diğer birçok solid tümörde çalışılmış olan immün inflamasyon temelli; CAR, LAR, PNI, SII, PIV, PLO, NLR, MLR değerlerinin hem metastatik meme kanseri prognoz tayini hem de B²PI ile korelasyonu değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın metodolojisi retrospektif-kesitsel olup; 1 Ocak 2010-1 Ocak 2021 yılları arasında D.E.Ü.T.F. Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda takipli, tanı anında metastatik olan meme kanseri ve tanı anında metastatik olmayıp takiplerinde metastaz gelişen meme kanseri tanılı 176 hasta dahil edildi. Çalışma evreni, dahil olma kriterlerine uyan tüm hastalar olarak belirlendi. Verilere, D.E.Ü.T.F. Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı kayıtlarından ve hastane dijital arşiv kayıtlarından ulaşıldı. Hastaların klinik, demografik, laboratuvar ve patolojik verileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamızın medyan izlem süresi 50,2±32,8 (1,1-145,4) aydır. Çalışmaya 176 hasta dahil edilmiş olup 111 (tüm hastaların %63,1'i) hasta de novo metastatikti. Hastaların ortalama yaşı 52,9±13,6'ydı. İzlemde 126 hasta (tüm hastaların %71,6'sı) exitus olmuştu. İntrinsik subtiplerin B²PI ortancaları, B²PI risk gruplarının her bir intrinsik subtipteki oranları, kemik metastaz oranları, akciğer metastaz oranları, B²PI'in parametrelerinden olan diğer grubuna dahil olan metastazlar birbirlerinden anlamlı olarak farklı bulundu. B²PI risk gruplarının, B²PI'i oluşturan organ parametrelerinden sadece birine ve birden fazlasına metastaz yapma oranları, akciğer metastaz oranları, beyin metastaz oranları, karaciğer metastaz oranları, kemik iliği metastaz oranları, effüzyon metastaz oranları birbirinden anlamlı derecede farklı bulundu. Sağkalım analizlerinde premenapozal hastaların postmenapozallere göre, ECOG-PS 0 olan hastaların ECOG-PS 1 ve 2 olan hastalara göre, tanı anında metastazı olmayanların de novo metastatiklere göre, genel sağkalımı anlamlı derecede yüksek bulundu. İntrinsik subtiplerde B²PI risk gruplarının genel sağkalım üzerine etkisi incelendiğinde; HER2+ ER- (HER2 aşırı ekspresyonu bulunan subtip) subtip hariç diğer subtiplerde B2PI risk gruplarının genel sağkalımlarında anlamlı farklılıklar saptandı. B2PI risk gruplarının genel sağkalımına bakıldığında düşük risk grubunun yüksek risk grubuna, orta risk grubunun yüksek risk grubuna göre median genel sağkalımı anlamlı olarak yüksek saptandı. İmmün inflamasyon temelli olan CAR, LAR, PNI, SII, PIV, PLO, NLR, MLR değerlerinin genel sağkalım üzerine etkisi saptanmadı. B²PI ile PIV arasında zayıf ama istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Metastatik meme kanseri heterojen bir klinik tablo olması sebebiyle prognoz değişken seyretmektedir. Bu sebeple riske dayalı tedavi stratejileri geliştirmek amacıyla prognostik faktörler tanımlanmalıdır. B²PI metastatik meme kanseri hastaları için, günlük pratikte kolayca erişilebilen parametrelere dayalı bir klinik karar verme aracı olması sebebiyle prognoz tayini ve tedavi stratejileri geliştirilmesi amacıyla kullanabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Breast cancer is the most common cancer in women. An estimated 1,67 million new cases of breast cancer are diagnosed worldwide each year, accounting for 25% of all cancer cases diagnosed. Breast cancer is a heterogeneous and complex disease. Between 20% and 30% of women with breast cancer develop synchronous or metachronous distant metastases, causing 400,000 to 500,000 deaths per year worldwide. The clinical behavior of metastatic breast cancer is unpredictable due to the biological heterogeneity of the disease. Survival in metastatic breast cancer treated with standard therapy; while it may be a few months in aggressive course of disease, it can be expressed in years without major limitations in quality of life in benign course of disease. This highlights the importance of identifying prognostic factors in order to develop risk-based treatment strategies. The B² Prognostic Index (B²PI) is a clinical decision-making tool for patients with metastatic breast cancer, based on parameters that are easily accessible in daily practice. In this study, the prognosis in patients with metastatic breast cancer was tried to be determined by using B²PI. We tried to shed light on the answer to the question of whether a treatment plan can be made according to the risk class of the patient from the moment of diagnosis with this score, which has not been studied before in our country, which has only a few examples in the literature. At the same time, based on immune inflammation, which has been previously studied in both breast and many other solid tumors; the correlation of CAR, LAR, PNI, SII, PIV, PLO, NLR, MLR values with both metastatic breast cancer prognosis and B²PI were evaluated. Material and Method: The methodology of the research is retrospective-sectional. The study included 176 patients with breast cancer that was metastatic at the time of diagnosis and who developed metastasis during follow-up in Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Hospital Department of Medical Oncology between January 1, 2010 and January 1, 2021. The study population was defined as all patients who met the inclusion criteria. Data were obtained from Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Hospital Department of Medical Oncology records and hospital digital archive records. The clinical, demographic, laboratory and pathological data of the patients were reviewed retrospectively. Results: The median follow-up period of our study was 50.2±32.8 (1.1-145.4) months. 176 patients were included in the study, and 111 (63.1% of the patients) patients were de novo metastatic. The mean age of the patients was 52.9±13.6. In the follow-up, 126 patients (71.6% of the patients) died. B²PI medians of intrinsic subtypes, rates of B²PI risk groups in each intrinsic subtype, bone metastasis rates, lung metastasis rates, metastases included in the other group, which is one of the parameters of B²PI, were found to be significantly different from each other. The rates of metastasis to only one or more of the organ parameters constituting B²PI, lung metastasis rates, brain metastasis rates, liver metastasis rates, bone marrow metastasis rates, and effusion metastasis rates of B²PI risk groups were found to be significantly different from each other. In the survival analysis, overall survival of premenopausal patients was significantly higher than postmenopausal patients, ECOG-PS 0 patients compared to ECOG-PS 1 and 2 patients, and those without metastases at the time of diagnosis compared to de novo metastatics. When the effect of B2PI risk groups on overall survival in intrinsic subtypes was examined, significant differences were found in the overall survival of B2PI risk groups in other subtypes except for the HER2+ ER- (subtype with HER2 overexpression) subtype. When the overall survival of the B2PI risk groups was considered, the median overall survival of the low-risk group was found to be significantly higher than the high-risk group and the medium-risk group compared to the high-risk group. There was no effect of CAR, LAR, PNI, SII, PIV, PLO, NLR, MLR values, which are based on immune inflammation, on overall survival. A weak but statistically significant relationship was found between B²PI and PIV. Conclusion: The prognosis of metastatic breast cancer is variable because of its heterogeneous clinical picture. Therefore, prognostic factors should be defined in order to develop risk-based treatment strategies. B²PI can be used to determine prognosis and develop treatment strategies for metastatic breast cancer patients, as it is a clinical decision-making tool based on parameters that are easily accessible in daily practice.