Development and comparison of three algorithms used in mppt technology to extract maximum power from photovoltaic system in matlab/simulink
Matlab/simulink'te fotovoltaik sistemden maksimum güç elde etmek için mppt teknolojisinde kullanılan üç algoritmanın geliştirilmesi ve karşılaştırılması
  1. Tez No: 794624
  2. Yazar: ALAA SHAKIR MHMOOD AL-ARJEELI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maksimum güç noktası takibi (MPPT), DC-DC boost converter, fotovoltaik (PV) sistem, Perturb and Observe denetleyicisi (P&O), bulanık mantık denetleyicisi (FLC), Parçacık sürüsü optimizasyonu (PSO), Maximum power point tracking (MPPT), DC-DC boost converter, photovoltaic (PV) system, Perturb and Observe controller (P&O), fuzzy logic controller (FLC), Particle swarm optimization (PSO)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez, güneş panellerinden maksimum gücü çıkarmak için bir MPPT şarj kontrolörü kullanan bir fotovoltaik sistemin tasarımını ve simülasyonunu tartışmaktadır. MPPT'de uygulanmak üzere Perturb and Observe (P&O) algoritması, bulanık mantık denetleyicisi (FLC) algoritması ve parçacık swarming optimizasyonu (PSO) algoritması olmak üzere üç farklı algoritma geliştirilmiştir. Sistem MATLAB/Simulink kullanılarak simüle edilmiş ve en iyi maksimum güç noktası izleme algoritmasını belirlemek için simülasyon sonuçları karşılaştırılmıştır. Simülasyon sonuçları, geliştirilen (PSO) algoritmanın güneş panellerinden maksimum gücü çıkararak sistem verimliliğini artırmada ve dönüştürücünün görev döngüsünü kontrol ederek sabit bir voltaj üretmek için iki algoritmaya (P&O, FLC) göre üstünlüğünü göstermiştir. (PSO) algoritması, standart test koşulları ve değişken koşullarda en yüksek verimi elde etmiştir. Bu nedenle PSO, fotovoltaik sisteminin verimliliğini artırmak için en iyi ve en etkili seçimdir. 2022, 129 sayfa
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the design and simulation of a photovoltaic system that use an MPPT charge controller to extract the maximum power from solar panels. Three different algorithms have been developed to be implemented in MPPT, namely, the Perturb and Observe (P&O) algorithm, the fuzzy logic controller (FLC) algorithm, and the particle swarming optimization (PSO) algorithm. The system was simulated using MATLAB/Simulink and simulation results have been compared to determine the best maximum power point tracking algorithm. The simulation results have shown the superiority of the developed (PSO) algorithm in increasing the system efficiency by extracting the maximum power from the solar panels and controlling the duty cycle of the converter to generate a constant voltage compared to the two algorithms (P&O, FLC). The (PSO) algorithm has achieved the highest efficiency under (STC) and changing conditions, so PSO is the best and most effective choice to increase the efficiency of the PV system. 2022, 129 pages