Sosyal hizmet merkezlerindeki meslek elemanlarının mesleki yaşam kalitesi ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the relationship between professional quality of life and psychological resilience in vocational staff in social work centers
  1. Tez No: 794937
  2. Yazar: KEVSER ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAMER AKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Yaşam Kalitesi, Eşduyum Yorgunluğu, Psikolojik Dayanıklılık, Tükenmişlik, Mesleki Tatmin, Professional Life Quality, Empathy Fatigue, Psychological, Resilience, Burnout, Professional Satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma sosyal hizmet merkezlerinde görevli meslek elemanlarının mesleki yaşam kalitesi ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışmaya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan sosyal hizmet merkezinde görevli sosyal hizmet uzmanı, psikolog, sosyolog, psikolojik danışman, öğretmen olmak üzere 171 meslek elemanı katılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-demografik Form, Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği ile Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verileri SPSS (Statistical Package Program for Social Science) version 21.0 programı kullanılarak analize dahil edilmiştir. Araştırma sonucunda; çalışanların mesleki yaşam kalitesi ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri cinsiyet, yaş, medeni durum, meslek ve görev alınan birim değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Katılımcıların eğitim düzeyi ve alanda çalışma yılına göre ölçeklerden alınan puanların farklı olduğu saptanmıştır. Mesleki Tatmin ile Tükenmişlik arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde bir ilişki belirlenmiştir. Bununla birlikte Tükenmişlik ile Psikolojik Dayanıklılık ve Eşduyum Yorgunluğu ile Psikolojik Dayanıklılık arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde bir ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationship between professional life quality and psychological resilience levels of professional staff working in social service centers. 171 professional staff, including social workers, psychologists, sociologists, psychological counselors, and teachers, who work in the social service center within the body of the Istanbul Provincial Directorate of the Ministry of Family and Social Services, participated in the study. Relational screening method was used in the research. The Socio-demographic Form, The Professional Quality of Life Scale and the Psychological Resilience Scale, prepared by the researcher, were applied to the participants. The data obtained from the research were included in the analysis using the SPSS (Statistical Package Program for Social Science) version 21.0 program. As a result of the research; The occupational life quality and psychological resilience levels of the employees do not show a significant difference according to the variables of gender, age, marital status, profession and the unit they are assigned to. It was determined that the scores obtained from the scales were different according to the education level of the participants and the years of working in the field. A statistically significant and negative relationship was determined between Occupational Satisfaction and Burnout. However, it is seen that there is a statistically significant and negative relationship between Burnout and Resilience and between Empathy Fatigue and Resilience.