Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun Türkiye ve Yunanistan'da gerçekleşen darbelere olan yaklaşımı: Karşılaştırmalı bir analiz
The approach of the European Economic Community towards the coup d'etat in Turkey and Greece: A comparative analysis
  1. Tez No: 794955
  2. Yazar: AYŞE TUĞÇE SAMSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTUĞ GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe, AET, Türkiye, Yunanistan, Coup D'etat, EEC, Turkey, Greece
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Demokrasi ve insan haklarının emekleme dönemi olan II. Dünya Savaşı'nı takip eden dönemde, dünyanın bir kez daha yıkıcı bir savaşla karşılaşmaması için uluslararası örgütler kurulmuştur. Avrupa Ekonomik Topluluğu, bu anlamda Avrupa'nın bir kez daha savaşı deneyimlememesi misyonuyla ortaya çıkmıştır. Demokrasi ve insan haklarına saygı ,AET'nin kuruluşundan itibaren benimsediği değerler olmuş ve zamanla bu değerlere yönelik izlediği somut politikalar AET tarafından üçüncü ülkelerle olan ilişkilerinde benimsenmiştir. Batılılaşma dolayısıyla AET ile iyi ilişkiler izleme politikası Türkiye ve Yunanistan'ın dış politikasının temelini oluşturmuştur. Bu doğrultuda, iki ülke AET'ye başvurularını gerçekleştirmiş ve AET ile ikili ilişkilerinin kaynağı olan Ankara ve Atina Anlaşmalarını imzalamışlardır. Modern Türkiye ve Yunanistan'da kuruldukları tarihten itibaren birçok askeri darbe yaşanmıştır. Bu darbeler iki ülkede de demokrasinin konsolide edilmesi önünde engel oluşturmuştur. AET, iki ülkede yaşanan darbelere tepki göstermiş ve askeri rejimin politikalarını sıklıkla eleştirmiştir. Çalışma AET'nin iki ülkede gerçekleşen darbelere olan yaklaşıma odaklanmakta ve bu doğrultuda karşılaştırmalı bir analiz sunmaktadır. AET'nin ortaya çıkmasıyla beraber topluluğun üçüncü ilişkilere yönelik izlediği insan hakları ve demokrasi politikalarının gelişimi analiz edilmektedir. Bu politikaların Türkiye'de ve Yunanistan'da gerçekleşen darbelere olan etkisi çalışmada karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the post-World War II period, which can be described as a crawling era for democracy and human rights, international organizations were established so that the world would not face a devastating war once again. In this sense, the European Economic Community emerged with the mission that Europe should not experience another war. Democracy and respect for human rights have been the values adopted by the EEC since its establishment, and the concrete policies it pursued towards these values have been adopted by the EEC in its relations with third countries. The policy of pursuing good relations with the EEC due to westernization has formed the basis of the foreign policy of Turkey and Greece. In this direction, the two countries have applied to the EEC and signed the Ankara and Athens Agreements, which are the source of their bilateral relations with the EEC. There have been many military coups in modern Turkey and Greece since their establishment. These coups have hindered the consolidation of democracy in both countries. The EEC reacted to the coups in both countries and frequently criticized the policies of the military regime. The study focuses on the EEC's approach to the coups taking place in the two countries and presents a comparative analysis in this direction. With the emergence of the EEC, the development of the human rights and democracy policies of the community towards third relations is analyzed. The effects of these policies on the coups in Turkey and Greece are compared in the study.