Kültür endüstrisi çerçevesinde dijital TV platformlarının kullanımı üzerine bir inceleme
A research on the usage of digital TV platforms within the industry of culture
  1. Tez No: 794977
  2. Yazar: MEHMET BURÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Endüstrisi, Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, Dijital Yayıncılık, Dijital TV Platformları, Culture Industry, Digitalization, Digital Transformation, Digital Publishing, Digital TV Platforms
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355
Özet
Kültür endüstrisi kavramı kitleleri aldatma aracı olarak Max Horkheimer ve Theodor Adorno tarafından kullanılmıştır. Kavram, kültür ve sanatın kitlelerin tüketimine uygun olarak planlı şekilde tasarlanmasını ve metalaşmasını vurgulamaktadır. Metalaştırılan kültürel ürünler, radyo, televizyon, gazete, kitap ve dergi gibi yayın araçları üzerinden dağıtılmaktadır. Zamanla teknolojik gelişmelere bağlı olarak kültür endüstrisi araçları da dijitalleşmiş ve içerikler dijital platformlar üzerinden yayınlanmaya başlamıştır. Bu yayın platformlarının başında sayısı, etkisi ve abonesi her geçen gün katlanarak artan dijital TV platformları bilhassa ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda tezin amacı, kültür endüstrisi ekseninde dijital yayıncılık faaliyetlerinin kullanımını ve dijital yayın platformlarının kültür endüstrisi aracı olarak ne gibi roller üstlendiğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda kültür endüstrisinin temel işlevlerinin dijital platformlarda nasıl şekillendiğini belirlemek üzere hazırlanan çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Katılımcılar amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiş ve araştırma dijital TV platformları baz alınarak sınırlandırılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulgular dijital TV platformlarının kültür endüstrisi bağlamında kullanımına yönelik“sık kullanılan platformlar”,“çağrışımlar”,“dijital platform kullanımı”,“yaşantıya etkisi”,“kuşak farklılığının tercihlere etkisi”ve“metalaştırma”olarak altı ana tema etrafında toplanmıştır. Bulgular neticesinde dijital yayıncılıkla birlikte kültür endüstrisi yayılımının artarak devam ettiği ve metalaşma sürecinin hız kazandığı tespit edilmiştir. Ayrıca dijital TV platformlarının kültür endüstrisine artı değer sağlayan en büyük etkenlerin başında geldiği, bu platformların kültür endüstrisinin taşıyıcısı olduğu, temel işlevleri ve işleyişi üzerine yeni özellikler katarak sürdürdüğü ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of the culture industry, which is defined as a tool for deceiving the masses, was first used by Max Horkheimer and Theodor Adorno. The concept emphasizes the planned design and commodification of culture and art for the consumption of the masses. The commodified cultural products are distributed through media such as radio, television, newspapers, books, and magazines. With the technological advancements, cultural industry tools have also become digitized, and contents are disseminated through digital platforms. Among these platforms, digital TV platforms, whose numbers, impact, and subscribers are increasing day by day, stand out in particular. In this context, the aim of the thesis is to reveal the use of digital broadcasting activities in the context of cultural industry and the roles that digital broadcasting platforms undertake as tools of cultural industry. In the research, which was prepared to indicate how the basic functions of cultural industry were shaped on digital platforms, the semi-structured interview technique which is one of the qualitative research methods applied. Participants were selected through purposive sampling method, and the research was limited to digital TV platforms. The obtained data has been analyzed by using MAXQDA program. The findings obtained from the research were gathered around six main themes:“frequently used platforms”,“associations”,“use of digital platforms”,“impact on daily life”,“effect of generational differences on preferences”, and“commodification”. As a result of the findings, it was determined that the spread of cultural industry continues to increase with digital broadcasting, and that the commodification process is gaining momentum. Additionally, it was revealed that digital TV platforms are among the biggest factors that provide added value to the cultural industry, act as carriers for the industry, and continue their basic functions and operations by adding new features.