Şehir marka kimliği ve KKTC için uygulama çalışması
City brand identity and implementation study for TRNC
  1. Tez No: 795117
  2. Yazar: SAVAŞ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir Marka Kimliği, KKTC, Görsel Kimlik, Sözel Kimlik, Afiş, Totem, Grafik Tasarım, Tasarım, Marka Kimliği, Marka, Şehir, City Brand Identity, TRNC, Visual Identity, Verbal Identity, Poster, Totem, Graphic Design, Design, Brand Identity, Brand, City
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bir şehrin sosyal yapısı, ekonomisi, turizmi, uluslararası tanınırlığı, dünya ile iletişimi gibi alanlarının gelişmesinde büyük katkı sağlayan şehir markalaşması, günümüzde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şehirleri için de uygulanması gereken bir konu hâline gelmiştir.“Şehir Marka Kimliği ve KKTC İçin Uygulama Çalışması”başlıklı çalışmanın ilk bölümde; şehirlerde var olan yerel yönetim, kültürel miraslar, doğal güzellikler, gastronomi, eğitim, spor, ulaşım vb. faktörler dikkate alınarak, oluşturulması planlanan imaj için tasarlanan görsel ve sözel öğeler incelenmiştir. Şehir marka kimliği oluşturma etkenleri üzerinde durularak, şehir markalaşmasının süreçleri, stratejileri ve öğeleri araştırılmıştır. İkinci bölümde ulusal ve uluslararası şehirlerin marka kimliği örnekleri değerlendirilerek kullanılan görsel ve sözel öğeleri etkileyen faktörler araştırılıp, tasarım ilkeleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, KKTC‟deki yerleşim yerlerinden Lefkoşa, Mağusa, Girne ve Güzelyurt için marka kimliğine yönelik strateji ve grafik tasarım çalışmaları yapılarak; logo, slogan, afiş ve totem önerileri sunulmuş ve bu çalışmaların analizleri yapılmıştır. KKTC şehirleri için marka kimliği oluşturmayı amaçlayan bu tez, ulusal anlamda da literatüre özgün bir değer katabilir.
Özet (Çeviri)
City branding that contributed greatly to the development of a city's social structure, economy, tourism, international recognition, and communication with the world has become a subject that must now be applied to the cities of the Turkish Republic of Northern Cyprus. In the first part of the study titled“City Brand Identity and Implementation Study for TRNC”, the visual and verbal items designed for the image to be created were examined by taking into considerations the factors like local authorities in cities, cultural heritages, natural beauties, gastronomy, education, sports, transportation etc. The process of city branding, strategies and items were investigated, focusing on the factors of city brand identity formation. In the second part, the brand identity examples of national and international cities were assessed, the factors affecting the visual and verbal items used were investigated and the design principles were examined. In the third part, after strategy and graphic design studies were conducted for the brand identity of Nicosia, Famagusta, Kyrenia and Morphou cities in TRNC, logo, slogan, posters and totem proposals were presented and analyzed. This thesis, which aims to establish a brand identity for the cities in TRNC, can add a unique value to the literature in the national sense.