GES projesi kapsamında hafif çelik bir yapının statik ve dinamik yükler altında incelenmesi
Investigation of a light steel structure under static and dynamic loads within the scope of the SPP project
  1. Tez No: 795258
  2. Yazar: AYCAN BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GES Projesi, TBDY 2018, Hafif Çelik Yapı Sistemi, GES Project, TBDY 2018, Light Steel Construction System
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hafif çelik sistem, sahip olduğu avantajlara ragmen yeterince ülkemizde tanınmamakta ve yerine bulamamaktadır. Amerika' da ve Avrupada yaygın olarak oldukça kullanılan bu yapı sistemi ülkemizde yaygınlaşabilmesi için sunulmuş olunan imkanlar doğrultusunda yeteri kadar bilincin oluşması önem oluşturmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında yapılması planlanan bir ges projesi için hafif çelik yapı sistemlerinin günümüzdeki güncel yönetmelikler kapsamında değerlendirilmesi ve araştırmacılara kolaylık sağlaması açısından farklı koşullarda çalışmalarına olanak sağlayan bir sistemin statik, dinamik analizi yapılmıştır. GES projesi kapsamında yapılacak çelik projelerin ilerleyen dönemlerde yaygınlaşması ve yenilebilir enerji üretiminde katkıda bulunmak için bu çalışma yapılmıştır. Yapılan analizlerde kesitlere (kolon, kiriş, aşık, payanda ve çaprazlar) ait kontroller yapılmış ve taşıyıcı sistemin kararlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Despite the advantages it has, the light steel system is not sufficiently known and cannot be found in our country. In order for this building system, which is widely used in America and Europe, to become widespread in our country, it is important to create enough awareness in line with the opportunities offered. For a GES project planned within the scope of this thesis, a static and dynamic analysis of a system that allows light steel construction systems to be evaluated within the scope of current regulations and to provide convenience to researchers has been made. This study was carried out in order to spread the steel projects to be made within the scope of the GES project in the future and to contribute to the production of renewable energy. In the analyzes made, the controls of the sections (columns, beams, purlins, buttresses and braces) were made and it was seen that the carrier system was stable.