Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı almış ve almamış ortaokul öğrencilerinin akran zorbalığı ve sosyal anksiyete açısından incelenmesi
- Tez No: 795502
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. UMUT ÇIVGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Yıkıcı Davranış Bozukluğu, Akran Zorbalığı ve Kurban Olma, Sosyal Anksiyete, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Disruptive Behavior Disorder, Peer Bullying and Victimization, Social Anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) çocukluk çağında gelişen ve yetişkinlik çağında da etkileri sürdüren psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Yapılan bu araştırmada Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı almış ve almamış ortaokul öğrencilerinin yıkıcı davranış bozukluğu, akran zorbalığı ve sosyal anksiyete açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda sosyodemografik bilgi formu, Turgay DSM-IV'e Dayalı Çocuk ve Ergen Davranış ve Dereceleme Ölçeği ve Ercan Okul Öncesi Yıkıcı Davranış Bozuklukları Değerlendirme Ölçeği, ebeveynlere doğrudan araştırmacı tarafından sunulmuştur. Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği: Çocuk Formu ve Çocuklar için Sosyal Anksiyete Ölçeği: Yenilenmiş Biçim'i ise çocuklara uygulanmıştır. Araştırmaya toplamda 48'i kız, 57'si erkek 105 ortaokul öğrencisi dahil edilmiştir. Bu bağlamda, veri seti normal bir dağılım göstermediğinden grup karşılaştırmaları için Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi ve ilişkisel analizleri gerçekleştirmek için Spearman Korelasyon Analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, erkek ve DEHB tanısına sahip olan katılımcıların DEHB belirti, yıkıcı davranış bozukluğu, akran zorbalığı ve kurban olma ve sosyal anksiyete düzeyleri kızlara ve DEHB tanısına sahip olmayan bireylere göre anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca ölçek puanlarının genel olarak pozitif yönde ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. Elde edilen bulgular, DEHB DSM V kriterleri ve toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında tartışılmış ve daha önce literatürde yapılan araştırma sonuçlarıyla olan benzerlik ve farklılıkları ortaya konmuştur. Buna ek olarak, gelecekte benzer konuda çalışacak kişilere, klinisyenlere ve devlete çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a psychiatric disorder that develops in childhood and continues into adulthood. In this study, it was aimed to examine secondary school students who were diagnosed with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder in terms of disruptive behavior disorder, peer bullying and social anxiety. For this purpose, sociodemographic information form, Turgay DSMIV-Based Child and Adolescent Behavior and Rating Scale and Ercan Preschool Disruptive Behavior Disorders Rating Scale were presented to parents directly by the researcher. Peer Bullying Scale: Child Form and Social Anxiety Scale for Children: Revised Form were applied to children. A total of 105 secondary school students, 48 girls and 57 boys, were included in the study. In this context, since the data set did not show a normal distribution, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test were used for group comparisons and Spearman Correlation Analysis was performed to perform relational analysis. According to the results, the ADHD symptoms, disruptive behavior disorder, peer bullying and victimization, and social anxiety levels were found to be significantly higher in males and participants with a diagnosis of ADHD compared to girls and individuals without a diagnosis of ADHD. In addition, it was determined that the scale scores generally showed positive correlations. The findings were discussed in the context of ADHD DSM V criteria and gender roles, and the similarities and differences with the results of previous studies in the literature were revealed. In addition, various suggestions were made to people who will work on similar issues in the future, clinicians and the government.