XIX. yüzyıldan XX. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Rize ve çevresinde haberleşme, ulaşım ve bayındırlık
Communication, transportation and public works in Rize and surrounding areas between XIX. century and XX. century
- Tez No: 795683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH BAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rize, Haberleşme, Telgraf, Ulaşım, Bayındırlık, Rize, Communication, Telegram, Transportation, Public Works
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Osmanlı Devleti'nin birçok alanda değişim ve düzenleme hareketlerine girdiği Tanzimat Dönemi, bütün ülkede etkisini göstermiştir. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde küçük bir yerleşim yeri olan Rize, Trabzon Vilayeti' ne bağlı kaza birimi olarak idari sistemde yerini almıştır. 1877-78 Osmanlı –Rus Savaşı sonrası sınırların değişmesi ile Lazistan Sancağı'nın merkezi olmuştur. Çalışmanın amacı XIX. yüzyılın başından başlayarak Rize'nin merkez olma sürecine girmeden öncesi ve sonrasında ulaşım, haberleşme ve bayındırlık faaliyetlerini tek bir çalışmada değerlendirip bu konuda bütünlük sağlayan bir literatür oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
The transformation had taken effect throughout the country during the Tanzimat era in which the Ottoman Empire implemented reforms in all areas. As a small residential area in the East Black Sea, Rize had taken place in the administrative system as a kaza unit linked to the Trebizond Vilayet. It had become the center of the Lazistan Sanjak with the changes in borders after the 1877-78 Ottoman-Russian War. The purpose of this study is to evaluate the current situation and the development stages of transportation, communication and public works starting from the beginning of the XIX. century until the pre and post periods of Rize's centralization process and create a literature the east that provides integrity regarding the subject.