Sosyal medya ortamlarında görsel iletişim tasarımının gücü: Instagram örneği
The power of visual communication design in social media environments: The example of Instagram
- Tez No: 795884
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ORMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: yeni medya, sosyal medya, görsel iletişim tasarım, instagram, new media, social media, visual communication design, Instagram
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde teknolojinin kendini yineleyerek ilerlemesi dijital dünyanın temellerine katkı sağlamaktadır. İletişim alanında dönüşüm sağlayan teknolojik gelişmeler medya alanında güçlü bir değişim meydana getirmektedir. Bu değişimin ortaya çıkardığı kavram yeni medyadır. Yeni medya, iletişim alanında teknolojik gelişmelerle birlikte dijital alanda yaratmış olduğumuz, etkileşimde olduğumuz ortamlardır. Yeni medyanın kendi içinde ortaya çıkardığı medya alanlarından biri de sosyal medyadır. Sosyal medya, insanların dijital alanda yeni insanlarla tanışarak kendini ifade edip, içerik ürettiği, fotoğraf paylaştığı medya ortamıdır. Sosyal medya kapsamı içerisinde gündelik hayatta aktif olarak kullandığımız uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar fikir ve tasarım sürecinden geçerek hazırlanmaktadır. Belirli bir süre sonra uygulamalar dijital hayata entegre olmaya çalışan bireylerin kullanımına sunulmaktadır. Dijital alanda kullanıcıların tercih ettikleri uygulamalar da görsel iletişim tasarımının önemi büyüktür. Görsel iletişim tasarım gücü ile uygulamanın popülerliği doğru orantılıdır. Bu anlamda uygulamanın kullanıcı ile iletişim dili ve görsel dili, kullanıcıya sunduğu imkan ve alanlar, tasarımda kullandığı renk skalası, logo tasarımı, mobil uygulama tasarımı önemli noktalardır. Bu özellikler gözetilerek küresel olarak dijital alanda en çok kullanılan uygulamalardan biri olan ''Instagram'' popüler bir yere sahiptir. Bu tez çalışmasında Instagram uygulaması örnek olarak seçilmiştir. Bu bağlamda uygulamaya ait görsel tasarım yapısının incelenerek uygulamayı öne çıkaran önemli noktaların neler olduğu ortaya çıkarılacaktır. Örneklem olarak ''Instagram uygulaması ''içerik analizi'' yöntemi kullanılarak çözümlenecektir. Konunun seçilme amacı; teknolojik gelişmelerle birlikte dijital alanda görsel iletişim tasarımının önemini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the progress of technology by repeating itself contributes to the foundations of the digital world. Technological developments that transform the field of communication bring about a strong change in the field of media. The concept that this change has created is new media. New media are the environments we have created and interact with in the digital field with the technological developments in the field of communication. One of the media areas that new media has emerged in itself is social media. Social media is the media environment where people express themselves, produce content and share photos by meeting new people in the digital field. Within the scope of social media, there are applications that we actively use in daily life. These applications are prepared by going through the idea and design process. After a certain period of time, applications are offered to the use of individuals who are trying to integrate into digital life. The applications preferred by users in the digital field are also of great importance of visual communication design. The visual communication design power and the popularity of the application are directly proportional. In this sense, the language and visual language of communication with the user of the application the opportunities and areas it offers to the user, the color scale used in the design, logo design, mobile application design are important points. Considering these features, ''Instagram'' one of the most used applications in the digital field globally, has a popular place. In this thesis study, Instagram application was chosen as an example. In this context, the visual design structure of the application will be examined and the important points that make the application stand out will be revealed. As a sample, the Instagram application will be analyzed using the content analysis method. ''content analysis!'' method. The purpose of choosing the subject is to reveal the power of visual communication design in the digital field with technological developments.