Üsküdar Üniversitesi kadın öğrencilerinde çevrimiçi alışveriş bağımlılığı ile yaşam doyumu arasındaki ilişki
The relationship between online shopping addiction and life satisfaction in Üsküdar University female students
- Tez No: 796020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, sorunlu alışveriş davranışı, çevrimiçi alışveriş bağımlılığı, yaşam doyumu, Addiction, problematic shopping behavior, online shopping addiction, life satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı Üsküdar Üniversitesi kadın öğrencilerinin çevrimiçi alışveriş bağımlılığı ile yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yapılan araştırmada nicel analiz teknikleri içerisinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni çevrimiçi alışveriş yapan Üsküdar Üniversitesi kadın öğrencileridir. Araştırma örneklemini ise Üsküdar Üniversitesinde okuyan gönüllü kadın öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada Sosyo- demografik Veri Formu, Kompulsif Çevrimiçi Satın Alma Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılar tarafından toplanan veriler SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. Normal dağılıma uymayan sürekli değişkenlerin karşılaştırılmasında Kruskall- Wallis H Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişki Spearmen Sıra Farkları Korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Üsküdar Üniversitesi kadın öğrencilerinin çevrimiçi alışveriş bağımlılığı ile yaşam doyumu düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü zayıf bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Bunun yanında çevrimiçi alışveriş bağımlılığı düzeylerinin yaş, internette geçirdikleri süre, alışveriş yapma sıklığı, ailede alışveriş sorunu olma durumu ve kiminle yaşadıklarına göre farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between Üsküdar University female students' online shopping addiction and life satisfaction levels. In the research, relational screening model among the quantitative analysis techniques was used. The universe of this research is Üsküdar University female students who shop online. The research sample consists of volunteer female students studying at Üsküdar University. Sociodemographic Data Form, Compulsive Online Purchasing Scale and Life Satisfaction Scale were used in the study. The data collected by the participants were analyzed with the SPSS 22 program. Kruskall-Wallis H Test and Mann Whitney U Test were used to compare continuous variables that did not fit normal distribution. The relationship between continuous variables was examined with the Spearmen Rank Differences Correlation coefficient. According to the findings obtained from the study, it was determined that there is a statistically significant negative and weak relationship between Üsküdar University female students' online shopping addiction and life satisfaction levels. In addition, it has been determined that the levels of online shopping addiction differ according to age, time spent on the Internet, frequency of shopping, having a shopping problem in the family and with whom they live.