Dikkat ve odaklanma güçlüğü yaşayan erişkinler için psikososyal beceri eğitimi modeli
Psychosocial skills training model for adults with attention and focus difficulties
  1. Tez No: 796021
  2. Yazar: ELİF KANDAZ KÜÇÜKFİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin dikkat eksikliği, psikososyal beceri eğitimi, psikoeğitim, Adult attention deficit, psychosocial skills training, psychoeducation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma,“Dikkat ve Odaklanma Güçlüğü Yaşayan Erişkin Bireyler için Psikososyal Beceri Eğitimi Modeli”programının, dikkat ve odaklanma güçlüğü yaşayan erişkin bireylerin dikkat ve dikkate bağlı yaşadıkları bilişsel ve sosyal sorunları üzerine etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya geçmişte ve şimdi Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısı almamış ancak yapılan anket çalışmasıyla dikkat ve odaklanma güçlüğü yaşadığı tespit edilen 40 erişkin birey dahil edilmiştir ve 20'si kontrol grubuna 20'si de deney grubuna randomize olarak atanmıştır. Kontrol grubundaki 20 kişiye 9 hafta boyunca günde 1 defa olmak üzere dikkat düzeyinin gelişiminde etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bilgisayar bilişsel onarım terapisi, deney grubundaki 20 kişiye ise haftada 1 gün olmak üzere yine 9 hafta boyunca araştırmacı tarafından geliştirilen“Dikkat ve Odaklanma Güçlüğü Yaşayan Erişkinler için Psikososyal Beceri Eğitimi Modeli”uygulanmıştır. Katılımcılar, Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği, Stroop Testi Temel Bilimler Araştırma Grubu Formu ve Bilgisayar Destekli Bilişsel Onarım Terapisi ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, psikososyal beceri eğitimini alan grubun dikkat düzeylerinin bilgisayar destekli bilişsel onarım terapisi alan gruba göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu ve“Dikkat ve Odaklanma Güçlüğü Yaşayan Erişkinler için Psikososyal Beceri Eğitimi Modeli”uygulamasının dikkat ve odaklanma güçlüğü yaşayan bireylerin dikkat düzeylerinin geliştirilmesinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was planned to examine the effect of the“Psychosocial Skills Training Model for Adults with Attention and Focus Difficulties”program on the cognitive and social problems experienced by adults with attention and focus difficulties due to attention. The study included 40 adults who were not diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder in the past and now, but were found to have difficulty paying attention and focusing with the questionnaire study, and 20 of them were randomly assigned to the control group and 20 to the experimental group. Computer-assisted cognitive repair therapy, which has been scientifically proven to be effective in the development of attention level, 1 time a day for 9 weeks to 20 people in the control group and a“Psychosocial Skills Training Model for Adults with Attention and Focus Difficulties”developed by the researcher was applied to 20 people in the experimental group for 9 weeks, 1 day a week. The participants were evaluated with the Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder Self-Report Scale, the Barrat Impulsivity Scale, the Stroop Basic Sciences Research Group Form and computer-assisted cognitive repair therapy As a result of the study, the attention levels of the group receiving psychosocial skills training were higher than the computer-assisted cognitive repair therapy group and the application of“Psychosocial Skills Training Model for Adults with Attention and Focus Difficulties”has been found to be effective in improving the attention levels of individuals with attention and focus difficulties.