Yenidoğan yoğun bakıma neonatal sepsis nedeni ile yatan hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients hospiltalized in the neonatal intensive care unit for neonatal sepsis
- Tez No: 796223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KAHVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Newborn, neonatal sepsis, culture, antibiogram, morbidity, mortality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Amaç:Yenidoğan sepsisi yaşamın ilk aylarında enfeksiyona ait sistemik işaret ve bulguların olduğu, yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden klinik bir sendromdur. Hemodinamik değişikliklerle birlikte diğer klinik belirtiler gösteren, bakteriyel, viral, fungal enfeksiyonların neden olduğu, yenidoğanda en sık görülen ve hayatı tehdit eden hastalıklardan biridir. Sepsise en sık neden olan patojenler zaman içinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu çalışmada Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesindeizlemi yapılmış olan sepsis vakalarının klinik ve laboratuar değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem:Çalışmada Sağlık Bilimleri Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ocak 2020 ve Ocak 2022 tarihleri arasındaki 2 yıllık süreçte neonatal sepsis ön tanısyla antibiyotik tedavisi başlanan 350 hasta retrospektif olarak incelendi. Bunlardan 289 hasta çalışmaya dahil edildi, 38 hastanın tam verilerine ulaşılamaması, 23 hastanın da sepsis dışı tanı almaları nedeniyle çalışma dışı bırakılmışlardır. Bulgular:Çalışmamıza alınan 289 hasta, EBNS, GBNS ve EBNS+GBNS olarak üç grupta incelendi. Gruplar arası anne yaşı, annenin kaçıncı gebeliği, annenin gebeliğinin kaçıncı yaşayanına göre değerlendirildiğindeistatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p >0,05). Doğum haftası, doğum ağırlığı, APGAR 1 ve 5.dk skoru, yatış günü, yatış süresi, antibiyotik başlama günü gruplar arasında anlamlı derecede farklıydı (p0,05). Sonuç:Sepsisli yenidoğanlarda sık kullanılan bir biyobelirteç olan CRP'nin yanı sıra Wbc, Plt, Hgb, Htc, RDW, nötrofil %'si ve sayısı, lenfosit %'si ve sayısı, Nrbc %'si ve sayısı, MPV, PCT, NLO değerleri çalışmamızda anlamlı tespit edildi. Çok merkezli ileri çalışmalar ile bu belirteçlerin yaygın kullanıma girmesi ve klinisyenlere sepsis erken tanısında yardımcı olmasıumut edilmektedir. AnahtarKelimeler:Yenidoğan, neonatal sepsis, kültür, antibiyogram, morbidite, mortalite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Neonatal sepsis is a clinical syndrome with systemic signs and symptoms of infection in the first months of life, with high morbidity and mortality. It is one of the most common and life-threatening conditions in newborns, caused by bacterial, viral and fungal infections, showing other clinical symptoms along with hemodynamic changes. The most common pathogens causing sepsis can change over time. In this study, we aimed to evaluate the clinical and laboratory aspects of sepsis cases followed in the Neonatal Intensive Care Unit. Materials and Methods: In the study, 350 patients who were diagnosed with suspected neonatal sepsis and started antibiotic treatment during the 2-year period between January 2020 and January 2022 in the Neonatal Intensive Care Unit of SBU Ankara Training and Research Hospital were retrospectively analyzed. Of these, 289 patients were included in the study, 38 patients were excluded because their full data could not be reached, and 23 patients were diagnosed other than sepsis. Results: The 289 patients included in our study were evaluated in three groups as Early Onset Neonatal Sepsis, Late Onset Neonatal Sepsis and Early + Late Onset Neonatal Sepsis. When the groups were evaluated according to the maternal age, the mother's parity, and the mother's live births, no statistically significant difference was found (p >0.05). The birth week, birth weight, 1st and 5th minute APGAR scores, hospitalization day, hospitalization time, antibiotic starting day were significantly different between the groups (p0.05). Conclusion: In addition to CRP, which is a frequently used biomarker in newborns with sepsis, Wbc, Plt, Hgb, Htc, RDW, neutrophil % and count, lymphocyte % and count, Nrbc % and count, MPV, PCT, NLO values was detected also significant in our study.It is hoped that these markers will be widely used with multicenter further studies and helping clinicians in the early diagnosis of sepsis.