Modifiye edilmiş salım yapan amoksisilin trihidrat formülasyonları üzerine çalışmalar
Some investigations on modified release amoxicillin trihidrate microcapsules formulations
  1. Tez No: 79646
  2. Yazar: SEMİL SELCEN ATEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KANDEMİR CANEFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Amoksisilm trihidrat, Mikrokapsül, Modifiye edilmiş salım, Mikromeritik çalışmaları, Amoxicillin trihydrate, Microcapsule, Modified-release, Micromeritic studies
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
108 ÖZET Modifiye Edilmiş Sakm Yapan Amoksisilm Trihidrat MikrokapsfiHeri Üzerine Araştırmalar Son yıllarda enfeksiyon tedavilerinde içerdiği antibiyotiği modifiye edilmiş şekilde salabüen bir sistemin gerekliliği öne çıktığından Çalışmamızda Amoksisilm trihidrat' m modifiye salım yapan mikrokapsüllerinin oluşturulması amaçlanmıştır. Çoğu enfeksiyonda günde 3-4 kez verilen Amoksisilin trihidrat' in, günde iki kez uygulanarak daha kararlı kan seviyesi oluşturabilen bir formülasyon. haline getirilmesi hedef alınmıştır. Bu hedefe yönelik olarak faz ayram ve koaservasyon tekniğiyle mikrokapsül formülasyonları oluşturulmuştur. İmalat sırasında polimer olarak Eudragit RL 100, Eudragit RS 100 ve Eudragit S 100; dispersryon ajam olarak magnezyum stearat ve alüminyum stearat; dispersryon ortamı olarak sıvı vazelin kullanılmıştır. Mikrokapsüllerin morfolojik özellikleri, partikül iriliği ve dağılımı, küme dansitesi, yığm açısı, friabilitesi ve çözünme hızı özellikleri incelenerek en uygun özelliklere sahip mikrokapsül formülasyonlan saptanmıştır. Seçilen bu formülasyonlann, amacımız olan modifiye salım özelliğine uygun olup olmadığı da araştırılmıştır. Oluşturulan formüllerden bazılarının modifiye şahma uygun in vitro sonuçlar verdikleri ve günde iki kez uygulanarak daha kararlı ve düzenli kan konsantrasyonları oluşturabileceği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
109 SUMMARY Some Investigations on Modified Release Amoxicillin Trihydrate Microcapsules Formulations In our study, it was aimed to formulate microcapsules of amoxicillin trihydrate which make modified release. The consideration of designing such a microparticular system was started from necessity which can release contained antibiotics in a modified form in the infection treatments. The objective was prepared a formulation which can form a more stable blood level by implementing two times a per a day of amoxicillin trihydrate which is given 3-4 times a per a day in most infections. Towards this aim, microcapsules were manufactured by method of phase separation and coaservation. During production, Eudragit RL 100, Eudragit RS 100 and Eudragit S 100 were used as polymers while magnesium stearat and aluminium stearat were used as dispersion agents and vaseline was used as dispersion medium. Microcapsule formulations which has most appropriated properties were determined by studying properties of morphologic structure, particle size and distribution, bulk density, repose angle, friability and dissolution rate. It was examined whether these formulations were suitable for modified release properties which was our aim. It is concluded that some of the examined formulations give the in vitro results appropriate for modified release and can form more stable and regular blood concentrations by administring two limes per day.