Klas III ve klas III açık kapanışlı bireylerde dentofasiyal yapılar ve nazofarengeal hava yolunun incelenmesi
Evaluation of the dentofacial structures and the nasopharyngeal airway in class III and class III open bile individuals
  1. Tez No: 79647
  2. Yazar: YEŞİM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klas III malokluzyon, Açık kapanış, Nazofarengeal hava yolu. Dentofasiyal yapılar, Class III malocclusion. Open bite, Nasopharyngeal airway, Dentofacial structures
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
92 ÖZET Klas III ve Klas III Açık Kapanışlı Bireylerde Dentofasiyal Yapılar ve Nazofarengeal Hava Yolunun İncelenmesi Toplumda sıklıkla karşılaşılan Klas III ve Klas III açık kapanışlı bireylerin başarılı bir şekilde tedavi edilebilmeleri için hem morfolojik ve hem de fonksiyonel açıdan değerlendirilebilmeleri önem taşımaktadır. Ancak özellikle literatürde iskeletsel Klas III açık kapanış malokluzyonu ile ilgili bilgiler yeterli değildir ve mevcut bilgiler ise tartışmalıdır. Diğer taraftan uzun süredir güncelliğini koruyan, hava yolunun açık kapanış oluşumundaki rolü hala tartışma konusudur. Literatürde vertikal yönde açık kapanış ve sagittal yönde Klas III anomalinin bir arada incelenerek, dentofasiyal yapıların yanı sıra nazofarengeal hava yolunun da değerlendirildiği çalışma sayısı sınırlıdır. Bu nedenlerden dolayı bu araştırmanın amacı, Klas III ve Klas III açık kapanışlı bireylerde kraniyofasiyal yapının karşılaştırılması, bu anomalilerde cinsiyet ve iskelet olgunluk dönemlerine bağlı olarak morfolojinin değerlendirilmesi ve nazofarengeal hava yolunun incelenerek açık kapanış oluşumundaki olası rolünün araştırılmasıdır. Araştırmanın materyalini Ankara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi. Ortodonti Anabilim Dalı arşiv ve kliniğinden elde edilen, kronolojik yaşları 6 ile 27 yıl arasında ve iskelet olgunluk dönemleri ise PP2= ile RU dönemleri arasında değişen, diş eksikliği bulunmayan Klas III ve Klas III açık kapanışlı 314 bireyin, tedavi başı lateral sefalometrik ve el-bilek filmleri meydana getirmektedir. Bu bireylerin 141 adedi Klas III açık kapanış. 173 adedi ise Klas III vakalardan oluşmaktadır. İskelet olgunlaşma dönemlerine göre sınıflandırıldıklarında araştırma kapsamındaki bireylerden 190 adedi pubertal. 124 adedi ise postpubertal dönem içinde yer almaktadır. El-bilek93 radyografilerinin değerlendirilmesinde Helm ve arkadaşlarının (1971) kriterlerinden yararlanılmıştır. Araştırmamızda dentofasiyal yapıya ait 36 değişkenin yanı sıra, nazal hava yolu, dil ve hyoid kemiği konumu ile ilgili 12 adet değişken incelenmiştir. Klas III ve Klas III açık kapanışlı bireylerde hava yolu ve dentofasiyal morfoloji farklılıkları faktöriyel varyans analizi ile incelenmiştir. Grupların cinsiyet ve iskeletsel olgunlaşma dönemlerinin birbirleriyle olan etkileşimleri (interaksiyon) göz önünde bulundurulmuştur. İskeletsel Klas III ve Klas III açık kapanış gruplarının, cinsiyet ve büyüme gelişim dönemleri de göz önüne alınarak değerlendirildiği araştırmamızda elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir: 1. Araştırma kapsamına aldığımız iskeletsel Klas III bireylerin yaklaşık olarak yarısı (45%) aynı zamanda açık kapanışa sahiptirler. 2. Gruplar arası farklılıklar kafa tabanı seviyesinin altında yer alan anatomik yapılarda görülmektedir. 3. Maksillanın Klas III açık kapanış grubunda erkeklerde yukarıya rotasyon modeli gösterdiği, ancak aynı bulgunun kızlarda elde edilemediği belirlenmiştir. 4. Nazofarengeal hava yolu etrafını çevreleyen iskelet yapının, Klas III açık kapanış grubunda Klas III gruba göre açısal olarak daha dar olduğu saptanmıştır. 5. Mandibula uzunluğunun (ar-go). Klas III açık kapanış grubunda Klas III gruba nazaran daha fazla olduğu bulunmuştur.94 6. Klas III açık kapanış grubunda, mandibuler posterior rotasyon ve gonial açıdaki artışa bağlı olarak, ön yüz ve alt ön yüz yüksekliklerinin artmış olduğu saptanmıştır. Maksiller ve mandibuler düzlemler arasındaki açının (NL/ML), büyüme süreci boyunca Klas III grupta azalırken, Klas III açık kapanış grubunda aynı süreç içinde değişmediği, hatta az miktarda artış gösterdiği belirlenmiştir. 7. Arka yüz yüksekliği her iki grupta da benzer bulunmuş, ancak ön yüz yüksekliğinin ve mandibuler düzlem ile kafa kaidesi arasındaki açının, Klas III açık kapanış grubunda Klas III gruba göre artmış olduğu saptanmıştır. Buna bağlı olarak, mandibulanın Klas III açık kapanış grubunda kafa kaidesine göre daha geride konumlanmış olduğu düşünülmektedir. 8. Üst kesici ile, maksiller referans düzlemi arasındaki mesafe (is NL), alt kesici ile. mandibuler düzlem arası mesafe (i i ML) ve alt molar ile mandibular düzlem arası mesafe (mi ML) ölçümlerinde. Klas III ve Klas III açık kapanış grupları arasında önemli bir farklılık bulunamamıştır. Ancak üst molar, maksiller referans düzlemi arası mesafesinin (ms NL), Klas III açık kapanış grubunda, Klas III gruba nazaran daha fazla olduğu saptanmıştır. 9. Klas III ve Klas III açık kapanış gruplarının her ikisinde ve her iki cinsiyette nazofarenks, velofarenks ve hypofarenksin en dar kısımlarının pubertal dönemde post pubertal döneme göre anlamlı ölçüde küçük olduğu bulunmuştur. 10. Dil yüksekliğinin Klas III açık kapanış grubunda, erkeklerde ve post pubertal dönemde önemli miktarda fazlalık gösterdiği belirlenmiştir. Dil uzunluğunun ise erkeklerde. Klas III açık kapanış grubunda Klas III gruba göre daha fazla olduğu saptanmıştır. 1 1. Yumuşak damak uzunluğu ve kalınlığının her iki anomali grubunda ve cinsiyette95 postpubeıtal dönemde en fazla olduğu görülmüştür. 12. Vertikal hava yolu uzunluğu. Klas III açık kapanış grubunda Klas III grubundan daha yüksek bulunmuştur. Postpubeıtal dönemde ise her iki grupta vertikal hava yolu uzunluğu, pubertal döneme göre daha fazladır. 13. Hyoid kemiğin sagittal ve vertikal yön konumları Klas III ve Klas III açık kapanış grupları arasında bir farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
96 SUMMARY Evaluation of the Dentofacial Structures and the Nasopharyngeal Airway in Class III and Class HI Open Bite Individuals No sufficient information is available regarding the dentofacial components of Class III malocclusion, and current knowledge is still controversial. It has been shown that, individuals with Class III malocclusion might have different skeletal patterns. A particularly frustrating deformity is one in which an open bite is super imposed on anterior relationship of the teeth and jaws. On the other hand, the effect of airway adequacy on the aetiology of open bite is still controversial either. There are limited number of published studies in which open bite in vertical dimension and Class III in sagittal dimension was evaluated by taking the nasopharyngeal airway into consideration. For these reasons, the aims of this study were; to compare the dentofacial structures in Class III and Class III open bite groups, to evaluate the morphological differences according to gender and skeletal maturation and to analyse the nasopharyngeal airway as an etiological factor in the development of skeletal open bite. The material was consisted of the lateral cephalometric and hand and wrist films of 314 Class III and Class III open bite individuals, derived from the archives of the University of Ankara. School of Dentistry, Department of Orthodontics. The final sample was comprised 173 Class III cases without open bite and 141 Class III cases with open bite. The chronological age and skeletal maturation of the study subjects were ranged from 6 to 27 years and from PP2 = to Ru stages respectively. The individuals with no loss of teeth were included into the sample.97 The criteria's described by Helm et al. (1971), were used in the evaluation of skeletal maturity. Thirty-six dentofacial and 12 nasopharyngeal, tongue and hyoid bone measurements were performed. The differences between the study groups were statistically analysed by factorial variance analysis. The interaction between gender and skeletal maturation terms of the groups was taken into consideration. The following result were derived from this study: 1. Approximately, half of the patients in the overall sample of 3 1 4 cases had an open bite component to their Class III malocclusion. 2. The data indicated that the open bite component of the Class III open bite malocclusion arised below the anterior cranial base. 3. In the Class III open bite group (boys), the angle between nasal and cranial planes were decreased. No change was observed in girls. 4. In the Class III open bite group, the anterior and anterior lower face heights were increased, related to the posterior rotation of the mandible and obtuse gonial angle. 5. During the puberal growth period, the angle between the maxillary and mandibular planes (NL/ML) was decreased in the Class III group, while slightly increased in the Class III open bite group. 6. The mandibular length (ar-gn) was significantly larger in the Class III open bite group compared to the Class III group. 7. The downward and backward rotation of the mandible was resulted in a more rethrognathic mandible in the Class III open bite group, compared to the Class III group. 8. No significant differences were found between the Class III and Class III open bite groups, in the measurements of the upper and lower anterior dentoalveolar heights (is NL and ii ML) and lower molar height (mi ML). However, the upper posterior dentoalveolar height (ms NL) was higher in the Class III open bite group.98 9. In both groups of genders, the narrowest distances measured on the naso. velo and hypopharynx were smaller in the puberal period than in the postpuberal period. These findings showed that the lymphatic tissues were more hypertrophic in the period of active skeletal development. 1 0. The height and length of the tongue was found to be increased in the Class III open bite group compared to the Class III group, in the post puberal period. 1 1. In both of the groups, the length and width of the uvula was higher in the postpuberal period. 12. The vertical airway length was statically longer in the Class III open bite group, compared to the Class III group. Moreover, it was also longer in the postpuberal period in both groups. 13. The perpendicular distance of the hyoid bone to the mandibular plane (H*-H), was found to be higher in the postpuberal period in both groups and genders. No significant differences were found between the groups, in the sagittal and vertical position of the hyoid bone.