Müzelerde eğitim uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin öğrenme becerilerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of educational practices in museums on the learning skills of secondary school students
- Tez No: 796536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÇAKMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Müze eğitimi, öğrenme becerileri, atölye çalışması, eğitim ortamları, Museum education, learning skills, workshop, educational environments
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Müzelerin öğrenme ortamları yönüyle kullanılarak zenginleştirilmesinin, öğrencilerin öğrenme anlayışlarına ve yeni bilgileri özümsemeleri konusundaki yaklaşımlarına olan etkisinin incelenmesi ihtiyacıyla başlanan bu araştırmada, ilköğretim kademesindeki öğrencilerin öğrenme becerilerine, müzelere gerçekleştirdikleri ziyaretler ve katılım gösterdikleri müze eğitimi etkinliklerinin, nasıl bir etki yaptığı ölçülmüştür. Yapılan araştırmada, tekrarlı ölçümler deseni kullanılarak deneysel araştırma yöntemlerinden biri olan tek gruplu ön - son test modeli uygulanmıştır. Araştırmanın uygulandığı grubun yaklaşımlarındaki anlamlı farklılaşmanın durumu incelenmiştir. Öğrenmenin temelindeki en önemli yapılardan birisi de bağlantı kurmaktır. Müzelerde sergilenen eserler, araç gereçler ile içinde bulunduğumuz teknolojik imkânlarla oluşturulmuş ürünler arasındaki ilişki kurma ve öğrenme becerisinin, öğrencilerden elde edilen bulgulara göre geliştiği gözlemlenmiştir. Ölçek verilerine göre, gerçekleştirilen ziyaretler ile birlikte yapılan müze eğitimi uygulamalarının, öğrencilerin ilgi duyma, merak etme, araştırma isteği gibi içsel duygu ve motivasyonlarını artırdığı, öğrenme becerilerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Bu durum bireylerin eserlere olan ilgilerini artırmakta, farklı deneyimlerle birikimlerini zenginleştirme ihtiyacı hissettirmektedir. Öğretim yöntem ve tekniklerinin zenginleştirilmesiyle beraber, daha kalıcı ve nitelikli öğrenme gerçekleştiğinden, müzelerin eğitim ortamı olarak kullanılmasının oranı artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this research, which started with the need to examine the effects of enriching museums by using learning environments in terms of students' understanding of learning and their approaches to assimilation of new information, it was tried to measure how the visits to museums and museum education activities they participated in had an effect on the learning skills of secondary school students. In the research, one group is both pre-test post-test model, in one of the experimental research methods. This was applied by using the repeated measurements design. The situation of the significant difference in the approaches of the group to which the research was applied and examined. One of the most important structures on the basis of learning is making connections. It has been observed that the ability to relate and learn between the artifacts, tools and products created with the technological possibilities. we are developed according to the findings obtained from the students. According to the scale data, it was observed that the museum education increases the students' inner feelings and motivations such as interest, curiosity, and desire to research, and positively affected their learning skills. This situation increases the interest of individuals in the works and makes them feel the need to enrich their knowledge with different experiences. With the enrichment of teaching methods and techniques, the rate of using museums as an educational environment should be increased, as more permanent and qualified learning takes place.