Türkiye'de ulusal radyo programcıları arasında cinsiyet ayrımcılığına yönelik algı: Şov programcıları üzerine bir inceleme
Perception of gender discrimination between national radio programmers in Turkey: A review of show programmers
- Tez No: 796844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Medya, Yayıncılık, Radyo, Kadın, Cinsiyet Ayrımcılığı, Media, Broadcasting, Radio, Women, Gender Discrimination
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez çalışması, temel olarak Türkiye'de ulusal radyo programcıları arasında cinsiyet ayrımcılığının yapılıp yapılmadığına odaklanmaktadır. Bu bağlamda şov (eğlence) programları araştırma konusu olarak ele alınmıştır. Şov programlarında kadın program yapımcılarının erkek yapımcılara göre neden az olduğu incelenmiştir. Eğlence ve şov programlarında kadın program sunucularının az olmasının hangi sebeplere dayandığının ve kadınların toplumsal cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıp kalmadıklarının araştırıldığı çalışmada, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı yapısal etkenlerin etik boyutu da irdelenmiştir. Araştırmanın amacı, kadınların radyo sektöründe eğlence ve şov programı sunmalarının önündeki engellerin tespit edilmesi ve sürece yönelik sektör temsilcilerinin tavırlarının belirlenmesidir. Bu çalışmada, Radyo Dinleme Hizmetleri Organizasyon Tanıtım ve Yayıncılık Anonim Şirketi'nin her ay yayımladığı en çok dinlenen 20 radyo istasyonu içinden örneklem seçilmiştir. Türkiye'de yayın yapan ulusal radyo istasyonlarında çeşitli formatlarda sunuculuk yapmış ve yapmakta olan 5 kadın, 5 erkek program sunucusu ve seçilen kuruluşların genel yayın yönetmenleriyle nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Ataerkil toplum baskısı ve kadına yüklenen anne, eş vb. sıfatları dolayısıyla kadın programcıların baskıya maruz kaldığı, bunun radyo yönetimiyle ilgili olmadığı, tamamen kadınların tercihi olduğu sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis mainly focuses on whether there is gender discrimination among national radio programmers in Turkey. In this context, show (entertainment) programs are discussed as a research subject. It has been examined why female program producers are less than male producers in show programs. The ethical dimension of structural factors based on gender inequality was also examined in the study, in which the reasons for the low number of female program presenters in entertainment and show programs and whether women were exposed to gender discrimination or not. The aim of the research is to identify the obstacles preventing women from presenting entertainment and show programs in the radio sector and to determine the attitudes of the sector representatives towards the process. In this study, a sample was selected from among the 20 most listened radio stations published every month by Radio Listening Services Organization Promotion and Publishing Joint Stock Company. Semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was used with 5 female and 5 male program presenters and the editor-in-chief of selected organizations, who have hosted and are presenting in various formats at national radio stations broadcasting in Turkey. The pressure of patriarchal society and the mother, wife etc. imposed on women, hence it has been concluded that female programmers are subjected to pressure due to their titles, that this is not related to radio management, but is entirely the choice of women.