Hanbelî kaynak metinlerde zayıf hadis algısı
Weak hadith perception in Hanbeli source texts
- Tez No: 796843
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Zayıf Hadis, Hanbelî Mezhebi, Ahmed b. Hanbel, Amel, Weak Hadith, Hanbelî Sect, Ahmed b. Hanbel, Action
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
“Hanbelî Kaynak Metinlerde Zayıf Hadis Algısı”adlı çalışmamızda Hanbelî Mezhebi âlimlerinin zayıf hadise yaklaşımını özellikle hadis usûlü ve mezhebin fıkıh usûlü kitaplarından ilk kaynaklar arasında sayılan bazı eserlerden tespit etmeye gayret edildi. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, amacı, metodu ve kaynakları hakkında bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümde mezhebin imamı Ahmed b. Hanbel'in şahsiyeti ve ilmi kişiliği ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. Daha sonra mezhebin imamı üzerinde oldukça yıpratıcı etki bırakan mihne olgusu kısaca ele alınmıştır. İkinci bölümde Hanbelî Mezhebi ile ilgili bazı mülahazalarla birlikte temel eserleri tanıtıldı. Ayrıca Hanbelî Mezhebine ait temel metinlerden hareketle Mesâil ve fıkıh usulü alanında gerekli istifadelerde bulunulmuştur. Üçüncü bölümde; Hanbelî düşüncesinde zayıf hadis algısı üzerinde duruldu. Bunu yaparken de mezhebin birincil kaynak eserlerinden faydalanmaya gayret edildi. Son olarak ise zayıf hadisle amel meselesi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study titled“Weak Hadith Perception in Hanbali Source Texts”, we tried to determine the weak hadith approach of Hanbali Madhhab scholars from some works that are considered among the first sources, especially from the hadith methodology and the sect's fiqh method books. Our study consists of an introduction and three parts: In the introduction, there is information about the subject, purpose, method and sources of the research. In the first part, the imam of the sect, Ahmed b. Information about Hanbel's personality and scientific personality is given. Finally, the phenomenon of mihna, which had a very damaging effect on the imam of the madhhab, was briefly discussed. In the second part, the main works of the Hanbali Madhhab were introduced along with some considerations. In addition, based on the basic texts of the Hanbali/Sect, necessary benefits were made in the field of Mesâil and fiqh method. In the third part; Hanbali thought focused on weak hadith perception. While doing this, efforts were made to benefit from the primary source works of the sect. Finally, the issue of deeds with weak hadith is discussed.